PohjosJussi
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 2

11 years ago

Opettelen vuosikymmenien dia-kokemuksella tätä digitekniikkaa, jossa todella tuntee itsensä tumpeloksi. Muutaman vuoden pärjäsin dioja HP:n skannerilla digimuotoon skannaamalla, nyt hommasin Canon 350D harjoittelukalustoksi. Kuvaan pääasiassa Canonin EF 50 1:2,5 macrolla pientuotekuvia.

Kun lataan kuvat kameralta koneelle, ne ovat väkisin vain 72 dpi:n resoluutiolla ja hurjan kokoisia (2304 x 3456 pix tai 81,28 x 121,92 cm). Korukuvien täytyy kuitenkin olla vähintään 300 dpi, mieluummin 600 - mutta kuvakoon ei tarvitse olla 10 x 15 cm enempää.

Kuvat latautuvat Canonin omilla ohjelmilla, menevät zoom-browserille, mutta varsinaisesti käytän Photarin täysversiota 6.0 fi. Kun siellä muutan resoluution "kuvan koko" valikossa 72 > 300 dpi, on tiedosto 395 Mt. Jos muutan ensin koon 10x15 cm:iin ja vasta sitten 72>300 dpi:hin, on tiedoston koko 5,99 Mt. Mutta kuvan tarkkuushan ei ainakaan parane, kun koitetaan tallentaa harvasta resoluutiosta tiuhempaan..

Jossain mättää, en vaan löydä missä. Miten ihmeessä saisin oletukseksi jo valmiiksi esim 300 dpi ja haluamani kuvakoon?
 
pikkuhukka
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 352
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

11 years ago

[quote=""PohjosJussi""]Kun siellä muutan resoluution "kuvan koko" valikossa 72 > 300 dpi, on tiedosto 395 Mt. Jos muutan ensin koon 10x15 cm:iin ja vasta sitten 72>300 dpi:hin, on tiedoston koko 5,99 Mt. [/quote]

Avaa alkuperäinen kuva ja muuta resoluutio 72->300dpi:hin MUTTA katso, ettei ole ruksia ruudussa "Resample Image". Kuvan kooksi tulee about 20 x 30cm.

Jos haluat kuvan kokoa tuosta pienentää, niin ruksi ruutuun "Resample image" ja asetat kuvalle uuden koon "Document Size" -osastoon.
Viimeksi muokannut pikkuhukka, 25.1.2006 klo 16.08. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
fangio
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 4339
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

11 years ago

[quote=""juk""]Avaa alkuperäinen kuva ja muuta resoluutio 72->300dpi:hin MUTTA katso, ettei ole ruksia ruudussa "Resample Image". [/quote]
Just näin.
Reilusti yli 3000 kuvaa ultimaalista glamouria
m u s a k u v a t . c o m
 
PohjosJussi
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 2

11 years ago

Kiitokset asiallisesta neuvosta! Pienestä se oli kiinni. Pirustako sitä tietää, mitä "suomenkielinen" termi "interpoloi kuva" tarkoittaa.. Photarin 2 tuumaa paksuun manuaaliin kun on jo ehtinyt tympiintyä ;-)

Taas päästiin yksi pykälä eteenpäin - tuskin kuitenkaan kaukana odottaa seuraava kuoppa polulla.
 
fangio
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 4339
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

11 years ago

Kantsii kysellä. Photari on niin käsittämätön systeemi, että sitä ei kukaan tule ikinä osaamaan täydellisesti. Pientä murua sen sijaan löytyy vähän jokaiselta.
Reilusti yli 3000 kuvaa ultimaalista glamouria
m u s a k u v a t . c o m
 
Avatar
Papu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 822

11 years ago

[quote=""juk""][quote=""PohjosJussi""]Kun siellä muutan resoluution "kuvan koko" valikossa 72 > 300 dpi, on tiedosto 395 Mt. Jos muutan ensin koon 10x15 cm:iin ja vasta sitten 72>300 dpi:hin, on tiedoston koko 5,99 Mt. [/quote]

Avaa alkuperäinen kuva ja muuta resoluutio 72->300dpi:hin MUTTA katso, ettei ole ruksia ruudussa "Resample Image". Kuvan kooksi tulee about 20 x 30cm.

Jos haluat kuvan kokoa tuosta pienentää, niin ruksi ruutuun "Resample image" ja asetat kuvalle uuden koon "Document Size" -osastoon.[/quote]

Tämä on ymmärrettävissä, mutta mitä kuvalle tapahtuu sen jälkeen kun res. muutetaan em. tavalla? tai jos kuva ensin (pitääkö ensin niin tehdä?) muutetaan johonkin määrättyyn pikselikokoon? Mitä sitten jos ensin muutetaan pikselikoko, pitääkö se tallentaa ennen dpi:n muutosta ja jos niin mitä sen jälkeen käytännössä tapahtuu?

Mulla on kasa kuvia jotka pitäis muuttaa sopiviksi, pikselit on hilkkua vaille sopivia ja mutta tuon dpi:n merkitystä en sitten mitenkään jymärrä ilman rautalankavääntöä? Mikä muuttuu kun kuva muutetaan esim. 72dpi-300dpi?
 
JPu
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 5708
Paikkakunta: Kantahäme

11 years ago

[quote=""Papu""]Mikä muuttuu kun kuva muutetaan esim. 72dpi-300dpi?[/quote]Jos tuo resample on valittu, niin kuva kasvaa varsin suuriin mittoihin kun väliin interpoloidaan lisää pikseleitä.. on jopa vaihtoehtoja millä interpolointi tehdään (muistaakseni 4 erilaista).. Eli siis kuvan koko pikseleinä kasvaa, mutta koko kentissä sentit säilyy ennallaan... Kuvan todellinen koko siis kasvaa ja tiedosto..

Eli kuva on oletuksena ilmoitettu "normaalien" näyttöjen resossa, joka on 72 (on tiheämpiäkin). ja siin resossa mitat sentteinä/tuumina..
 
Avatar
Papu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 822

11 years ago

[quote=""JPu""][quote=""Papu""]Mikä muuttuu kun kuva muutetaan esim. 72dpi-300dpi?[/quote]Jos tuo resample on valittu, niin kuva kasvaa varsin suuriin mittoihin kun väliin interpoloidaan lisää pikseleitä.. on jopa vaihtoehtoja millä interpolointi tehdään (muistaakseni 4 erilaista).. Eli siis kuvan koko pikseleinä kasvaa, mutta koko kentissä sentit säilyy ennallaan... Kuvan todellinen koko siis kasvaa ja tiedosto..

Eli kuva on oletuksena ilmoitettu "normaalien" näyttöjen resossa, joka on 72 (on tiheämpiäkin). ja siin resossa mitat sentteinä/tuumina..[/quote]

Jees, tuo pikselien koko on ymmärrettävissä mutta mitä käytännössä tapahtuu kun muutetaan dpi?
 
Avatar
asenila
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1139
Paikkakunta: Muurame
Viesti:

11 years ago

Siis nettiin riittää tuo 72 ja jos halutaan isoja paperitulosteita niin tuo 300, niinkö?
 
mvuori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 10642
Paikkakunta: Tampere

11 years ago

[quote=""JPu""]Eli kuva on oletuksena ilmoitettu "normaalien" näyttöjen resossa, joka on 72 (on tiheämpiäkin). ja siin resossa mitat sentteinä/tuumina..[/quote]
"Normaalien" näyttöjen resoluutio ei ole kahteenkymmeneen vuoteen ollut 72 pikseliä per tuuma (ppi). Se riippuu näytönohjaimen asetuksista, mutta keskimäärin se on 96 ppi (jokainen pystyy helposti selvittämään oman näyttönsä ppi-luvun jakamalla näytön leveyden pikseleinä sen leveydellä tuumissa). 72 ppi on ikivanhojen Macintoshien näytön resoluutio, jolla ei ole WWW-aikakautena ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Nykyään se arvo on vain symbolinen tieto, joka laitetaan tiedostoihin paremman tiedon puutteessa kertomaan siitä, että mitään tolkullista tietoa ei ole asetettu. Ihan sama symbolinen arvo on ammattilaiskameroiden tiedostoihin sijoittamalla 300 ppi/dpi-tiedolla.

(Kyse on siis oikeasti pikseleistä per tuuma (ppi) eikä mistään pisteistä per tuuma (dpi), vaikka jotkut jälkeenjääneet ohjelmistot käyttävätkin jälkimmäistä termiä. Mutta se on vain käsitekysymys, millä ei ole sen isompaa merkitystä.)

Tämä ppi-tieto kertoo periaatteessa sen koon, johon jossain mediassa kuva pitäisi sijoittaa: kun kuvassa on tietty määrä pikseleitä vaakasuunnassa, yksinkertainen jakolasku kertoo sen toivotun leveyden tuumissa. Mikä on siis vain ohjeellinen tieto, jota voi noudattaa tai ei. Yleensä ohjelmat ja ihmiset eivät siitä välitä tippaakaan. Tällä tiedolla ei ole mitään väliä, koska WWW-selaimet eivät sitä käytä - niitä kiinnostaa vain pikselien määrä - ja printtipuolen taitto-ohjelmissa kuva venytetään aina haluttuun kokoon.

Kyseisestä arvosta ei siis pidä huolehtia, eikä siihen yleensä pidä edes kiinnittää mitään huomiota.

Mutta se on käsitteenä erittäin tärkeä: kun tekee tiedostoja tulostettavaksi, niistä pitää löytyä tietty määrä pikseleitä per tuuma, jotta tulostus/painatus on riittävän hyvä, ottaen huomioon painotuotteen käytön ja kuvan luonteen.
Matti Vuori
 
Tipe
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2578
Paikkakunta: Jämsänkoski
Viesti:

11 years ago

Esimerkiksi IFI tekee kuvansa 254 dpi tarkkuudella, eli siitä voinee laskea sen, mitä kuvasta tulee ilman interpolointeja....
 
Avatar
Papu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 822

11 years ago

Ahaa, luulen ymmärtäneeni mvuoren selityksestä ton homman. Kiitos muillekin valaisuyrityksistä :).
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

[quote=""mvuori""][quote=""JPu""]Eli kuva on oletuksena ilmoitettu "normaalien" näyttöjen resossa, joka on 72 (on tiheämpiäkin). ja siin resossa mitat sentteinä/tuumina..[/quote]
"Normaalien" näyttöjen resoluutio ei ole kahteenkymmeneen vuoteen ollut 72 pikseliä per tuuma (ppi). Se riippuu näytönohjaimen asetuksista, mutta keskimäärin se on 96 ppi (jokainen pystyy helposti selvittämään oman näyttönsä ppi-luvun jakamalla näytön leveyden pikseleinä sen leveydellä tuumissa). [/quote]Minusta nykylättyjen maailmassa tässä esityksessä on näytönohjaimen merkitys kirjoittajalta hieman hämärtynyt.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä