Avatar
smn
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 67
Paikkakunta: Helsinki

7 years ago

Voiko tuon rungon oman pikku tuikun tehoa säätää jotenkin?

Ymmärsin manuaalista, että M-asennollakin salama toimii ainoastaan suhteessa valittuun aukkoon ja tällöinkin taitaa välähdys tulla useammassa osassa. Hetken  jo ehdin toivoa että tuolla voisi laukoa orjasalamoja.

smn
 
JPu (rivimies)
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 5734
Paikkakunta: Kantahäme

7 years ago

Jotenkin mystisesti tuo toimii, olen käyttänyt sitä orjien laukaisuun, mutta vielä en ole keksinyt kuinka hitossa säätäminen tapahtuu, omituisesti tuo toimii. 450D:ssä on oman salaman ja myös ulkoisen käsisäätö.
Vaikka tuosta säätö löytyy, niin jostain syystä tapahtuu välillä sellaisia kummallisuuksia, etten ymmärrä ollenkaan sen logiikkaa orjien laukaisussa. Itse sisäisen salaman säätö ilman muita salamoita on simppeliä ja toimii minusta odotetusti.

Salamaasetus löytyy seuraavasti:
1. Paina "menu-nappia"
2. Valitse viides vasemmalta (toinen työkalukuvake/keltainen)
3. Alin valinta "salamaohjaus"
4. Valitse "sisäisen salaman asetus" (on myös ulkoisen, mutta pitää varmaan olla eos:in oma salama irtonaisena, jota ohjataan... studiosalamoita sillä ei minusta voi ohjata.
5. valitse "Sal.valot.korj" ja säätää salaman valotusta voit +/- 2 aukkoa.
 
Lepus
Liittynyt: 8 years ago
Viestit: 1870
Paikkakunta: Espoo

7 years ago

Jees
Mutta täysin manuaalille sitä tuikkua ei käsittääkseni saa.
Väläyksen valotuksen lopuksi saa.

Just muuten mulle valkeni, että tuo kamera on ihan suolesta strobismitouhuissa. Jos siihin laittaa radiotriggerin kiinni, niin se ei sitten kertakaikkiaan tee mitään muuta kun välähtää valotuksen aluksi ja thäts it. Ja tuikkua ei voi säätää. Eikä saa sitäkään manuaaliksi, esim yks väläys valotuksen lopuksi, jolla vois laukoa muut valot.
 
Avatar
Pan
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 1391

7 years ago

Ainakin vanhemmissa malleissa salaman sai synkattua sulkeutuvan verhon kanssa. Oletus lienee aukeava verho. Vaikuttaisikohan tämä jotain?
Mieltä asetuksella on vain pidemmillä valotuksilla.
 
Avatar
smn
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 67
Paikkakunta: Helsinki

7 years ago

Kiitos avustuksesta, nyt keksin miten tuota "säätöä säädetään".

Eli valotusta salamalla voi tosiaankin säätää tuon +-2 aukkoa, tämä lähinnä salamalla kuvattaessa vaikuttaa kuitenkin kuten normalinkin valotuksen +-2 aukkoa. Eli edelleenkin salaman teho on suhteessa käytössä olevaan aukkoon.

Varsinaisen salamalla valaisun saa tapahtumaan 1. tai 2. verholla, se on suoraan siellä salaman asetuksissa listassa jonne JPu ohjeisti. Todettakoon että salamaa laukaistaessa 2. verholla lasauttaa kamera varmuuden vuoksi vähän valoa myös ennen sulkimen aukeamista... onko kyseessä sitten sen salaman tarvittavan tehon mittaus vai pyrkimys saada ihmiset laittamaan silmät kiinni etteivät mene punaisiksi jäi selvittämättä. Red-eye toiminolla tätä ei kuitenkaan saa pois. Ja ainakin minulla tällä on viheliäinen tapa laukaista se orjasalama siten ettei sillä ole mitään vaikutusta itse kuvaan, ei edes lopulliseen valotukseen kuten tuolla Sonnyn pikkukameralla tapahtuu (tai ainakin olettaisin orjaa käytettäessä syntyvän reippaan alivalotuksen johtuvan tästä)

Varsinaista tehon säätöä 1/1 tai vaikka 1/16 täydestä tehosta siis ei ole (?) ja tuo ennakoiva valaisu minun tapauksessani tekee tästä touhusta aivan turhaa. Ominaisuuksia, jotka löytynevät sitten niistä kalliimmista malleista...

Kiitos vastauksista.

smn

PS. Sen tarkentaessa tapahtuvan salamalla valaisun saa sitten pois sieltä Custom Functions kohdan 7 alta. Alkuun tämäkin vähän aiheutti kiukustumista, valoa kun oli siihen tarkentamiseen varmastikin riittävästi ja tuo Nazional PE ei ole mitenkään salaman nopea latautumaan uudelleen.
 
-kake-
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 551

7 years ago

Joo - varsinaista manuaalista tehonsäätöä ei ole.

Myöskään sitä TTL esivälähdystä ei saa pois mitenkään - eli sillä mittaa sen sopivan tehon.
 
Masadist
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 3

7 years ago

Jos se ei ole punasilmäisyydenvähennystoiminto, niin veikkaisin, että se on valotuksen testausta varten.
Itselläni orjasalaman saa laukeamaan tarvittaessa vasta toisesta välähdyksestä, joten jos kiinteä salama välähtää vain kerran niin koitappa asentaa se orja laukeamaan vasta toisella välähdyksellä.

Tosin.. en ole käyttänyt salamaa kuin varmaan 10 kertaa, koska olen suht' tuore harrastaja itsekin, joten nämä on vain puhtaita arvailuja.

Sori, nyt menee sit vähän aiheen vierestä, mutta oli pakko hieman korjata tuota punasilmäisyyden poistoa.

Esisalaman tarkoitushan ei ole saada ihmisiä sulkemaan silmiään, vaan räpsähtävä salama saa kuvattavan pupillit supistumaan, jolloin verkkokalvolle ei pääse niin paljon valoa ja siten heijastumaan takaisin kameralle niin helposti, kuin jos pupillit olisivat normaali laajuiset.

Ainakin omassa EOS 500D:ssä tuo punasilmäisyyden poisto muistaakseni on enemmänkin strobo-tyylinen, joten jos salamasi räpsähtää vain kerran, veikkaisin että se on vain valotuksen mittausta varten.
 
JPu (rivimies)
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 5734
Paikkakunta: Kantahäme

7 years ago

Itse en keksinyt mitä logiikkaa tuo kamera käyttää salamavalon säätöön, jos sitä käyttää orjien laukaisuun. Pistin paperipalan salaman eteen niin, ettei kameran salama valaise kohdetta ollenkaan, mutta laukaisee orjat..

Luulin, että tuo olisi hyvä menetelmä.. Kuvista tuli lähes mustia, vaikka studiosetti ampuu isolla teholla?!. Ilmeisesti kamera tekee jotain aukolle/ehkä jopa nopeudelle, mutta en tajunnut mitä, tai miten tuon selvittäisi.


Toisaalta itselle tuolla ei ole niin väliä, kun 450D on vaan mukana kulkeva pokkari minulle. Varsinaiset studiokuvat otan 1Dsmk3:lla, joka toimii ihan saamarin selkeästi ja loogisesti studiosalamoiden kanssa. On aivan sama onko johdolla, vai radiotriggerillä niiden ohjaus.
 
-kake-
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 551

7 years ago

JPu kirjoitti:
Itse en keksinyt mitä logiikkaa tuo kamera käyttää salamavalon säätöön, jos sitä käyttää orjien laukaisuun. Pistin paperipalan salaman eteen niin, ettei kameran salama valaise kohdetta ollenkaan, mutta laukaisee orjat..

Luulin, että tuo olisi hyvä menetelmä.. Kuvista tuli lähes mustia, vaikka studiosetti ampuu isolla teholla?!.
Siis, oletusarvona se TTL esivälähdys laukaisee ne orjat ja kuva otetaan vasta hetken päästä ja kun se varsinainen välähdys tulee, niin orjat lataa itseään eivät ole valmiita välähtämään aivan heti uudestaan. Jos orjaa ei saa määrättyä lähtemään vasta toisella välähdyksellä niin ei tuo kameran tuikulla ohjaaminen onnistu.

edit: +n
 
Lepus
Liittynyt: 8 years ago
Viestit: 1870
Paikkakunta: Espoo

7 years ago

Niin siis se 450D räpsyttää sitä salamaansa ihan huolella ennen varsinaista valotusta ties missä mielessä. Ei sillä voi orjia laukoa, jos ei ole sitten semmonen orja joka tuon räpsytyksen osaa jättää huomioimatta, ja laukevaa vasta varsinaisesta väläyksestä.

Varsin hyvin voi sen kiinnittää ulkoisiin salamoihin, jos ottaa tuosta salamakengästä isosta nastasta liipaisun. Siihen saa kaupasta vaikka pienen adapterin niinkuin kaikki tietää. Tai siihen voi laittaa radiotriggerin. Kokemusta on.

Toimii oikein hyvin, ainoa mikä ei onnistu, on liipaisu valotuksen lopuksi (rear curtain, second curtain, sulkeutuva verho vai mikä lie).
 
JPu (rivimies)
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 5734
Paikkakunta: Kantahäme

7 years ago

-kake- kirjoitti:
Siis, oletusarvona se TTL esivälähdys laukaisee ne orjat ja kuva otetaan vasta hetken päästä ja kun se varsinainen välähdys tulee, niin orjat lataa itseään eivät ole valmiita välähtämään aivan heti uudestaan.
Tuo on oltava oikea selitys, kuulostaa järkevältä. Kiitos!
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

7 years ago

Se pakollinen esisalama (mallia with canon you can) on teholtaan heikompi mitä se varsinainen välähdys. Jos antaa losauttaa +/-0 korjauksella ja laittaa teipillä jonkin lappusen siihen eteen, ettei se valaise varsinaista kohdetta ja suuntaa orjasalaman simmun sellaiseen suuntaan tai muuten maskaa sen, ettei se huomaa sitä heikompaa esisalamaa, mutta sen varsinaisen kyllä, niin jopa onnistuu. Leikkimiseksihän se tuon kanssa menee ja pieni paikanvaihdos tai kameran kääntö pystyasentoon saattaa pilata koko jutun. Joko välähtää taas esisalamasta tai ei ollenkaan. Kiinasta saa halpoja radiotriggereitä. 
--
Irc - oh5ktw

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä