urpokarhu
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 1 year ago
Viestit: 2

1 year ago

Hei,

Kiitoksia paljon vastauksista, perkaan ne myöhemmin tarkemmin läpi. Olen laittanut samat kysymykset kolmelle eri kamerafoorumille koska näin saan parhaiten vastauksia erilaisilta ihmisiltä.

Tähän asti täältä olen saanut kattavimmat vastaukset tältä foorumilta, loppuketju näytti menevän vain jostain syytä tappeluksi.
Viimeksi muokannut urpokarhu, 13.6.2016 klo 8.36. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

1 year ago

burmanm kirjoitti:
En, vaan mlphoticin väitteeseen. Luuletko että sinun kommenttisi voisi auttaa kysyjää, tai mlphoticin kertoma että hän omistaa Biogonin?

Tuskinpa.
Biogoneista niin pikkuolyyn tiiä, mutta satasella ostamani Olympus 45/1,8 on ainakin kaikinpuolin zoomejapesevä laite ;-)
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
JPu (rivimies)
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 5734
Paikkakunta: Kantahäme

1 year ago

urpokarhu kirjoitti:
Yleiset valokuvaukseen liittyvät kysymykset:

1. Miten saan kuvattua/tallennettua aurigonlaskun kaikki värisävyt?
Et mitenkään jos tarkkoja ollaan. Mutta se mitä tarkoitat onnistuu varmaan helpoiten ottamalla useampi kuva, tummentamalla valotuksen korjauksella sopivin askelin tummemaksi ja valitsemalla lopulta eniten miellyttävä kuva.

5. Mikä on paras  tapa ottaa kuvia liikkuvasta kohteesta?
Riippuu siitä kuinka paljon haluat liike-epäterävyyttä kuvaan. Jos kuvan pitää pysähtyä mahdollisimman hyvin, kuvaa valoisissa olosuhteissa. Suurella aukolla saat suurimman mahdollisen nopeuden mitä valaistusolosuhteet sallivat ja suuremmalla ISO:lla.

6. Kamerassa voi säätää erikseen kuvaan kirkkautta tai tummuutta (ehkä valotusta), miten tämä eroaa aukon koon säätämisestä isommaksi jolloin linssi saa enemmän valoa tai ISO-arvon säätämisestä? Onko tämä valotuksen korjaus eli jos histogrammi näyttää päin mäntyä niin silloin kuuluu käyttää tätä?
Kun kuvaat automatiikalla etkä tee valotuksenkorjausta, niin kamera kuvittelee mittauskohdan olevan keskiharmaa ja säätää kuvan sen mukaisesti, jos kohde on vaikka lumi, niin kuva alivalottuu ja lumi näyttää harmaalta, jos kohde on musta koira niin päinvastoin kuva ylivalottuu. Valotuksen korjauksella voi korjata sitä mitä valotusmittarille tulee, eli lumesta mitattaessa, kannattaa yleensä lisätä +1 tms. Pimeällä ja tummista kohteista taas valotuksenkorjauksella -1 tms. Kuinka paljon korjausta pitää tehdä riippuu siitä millaisen kuvan haluat ja kuinka paljon mittauskohta poikkeaa keskiharmaasta.

9. Kuvaan aurinkoisella säällä ulkona ja ihmiset/eläimet ovat mustia siluetteja kuvassa, mitä tehdä kun salama ei kanna tai sitä ei voi käyttää? Siirrynkö siten että aurinko jää oikealle puolelleni valaisten kohteeni mutta en joudu kuvaamaan vastavaloon.
Siirtyminen on usein järkevää. Joskus ei voi siirtyä tai pyytää kohdetta siirtymaan, joten ettei tulisi vain tummaa siluettia, niin kuvaa voi yrittää ylivalottaa taustojensa osalta. Mutta usein ei ole helppoa, jotkin valaistukset vaan ovat vaikeita, jopa mahdottomia saada kunnon kuvaa (kun lisävaloja ei ole käytettävissä)

10. Miten hämärässä sisätilassa kuvataan ilman salamaa?
Mahdollisimman isolla aukolla saa nopeutta enemmän ja kuvaamalla läheltä jolloin polttoväli lyhenee ja kuva ei niin herkästi tärähdä. Valitsemalla ISO suureksi.


15. Mikä on oikea ISO arvo käyttää? Pitäisikö aina pyrkiä käyttämään ISO 100?
"Oikea" ISO riippuu valoisuudesta, mitä suurempi se on sen enemmän kohinaa kuvaan tulee, siksi suositaan pientä ISOa. Eli kuinka paljon olet valmis sallimaan kohinaa lopulliseen kuvaan. Mutta kohina on monesti pienempi haitta kuvassa kuin sen tärähtäminen laukaistessa tai kohteen liikkuessa nopeasti. ISO on siten täysin kompromissi olosuhteissa jotka ovat.

16. Pitääkö kameran manuaalista tilaa pelätä?
Ei pidä, vaan opetella mitä se tarkoittaa, vaikkapa valokuvauskirjoista (vanhatkin käy, filmiajasta asia ei ole muuttunut).

17. Mitä tarkoittaa kinovastaavuus?
Kenno vastaa 36 mm kinofilmiä kooltaa ja monen järjestelmäkameran polttovälimerkintä on sen mukaisesti merkitty objektiiviin.


Objektiivikysymykset

3. Kuvaan järvellä/merellä lintuja 150mm objektiivillä, objektiivi heiluu tuulessa kun se on maksimiasennossa, onko niin että hyvällä jalustalla kamera ei heilu eikä tule etupainoiseksi?
Kyllä, mutta huonollakin jalustalla voi yrittää levittää sitä enemmän ja ripustaa jalustan keskelle painoa vakavoittamaan sitä tms. virityksiä (tai yrittää suojata seisomalla tuulen edessä laukaistessa kameraa)

7. Mitä merellä/risteilyllä kuvaamisessa kannattaa ottaa huomioon? Pitää hankkia suodattimia objektiiviin?
Suolavesi ei tee hyvää kameran sähköosille, varo kastelemasta kameraa merivedessä ja roiskeet voivat näkyä kuvassa, jos niitä on objektiivin pinnalla. Suodattimia ei kuvaaminen merellä edellytä. Itse en käytä UV-suotimia linssin suojina, jotkut käyttää.

11. Mitä varusteita ja vinkkejä vesilintujen kuvaukseen? Itsestäni tuntuu että 150mm ei riitä vaan tarvitsen 300mm objektiivin.
Piilokojusta saa kuvia 150mm ihan hyvin ja vaikka sinulla olisi 800 mm objektiivi et ilman piiloa pääse tarpeeksi lähelle useinkaan. Opiskele lintukvausta kirjoista ja käy sitten kokeilemassa käytännössä nykylaitteillasi, homma ei ole kalustosta kiinni vaan asiaan perehtymisestä.

13. Ovatko kiinteänpolttovälin objektiivit turhia kun silloin on sidottu yhteen ja samaan polttoväliin etkä voi zoomata sisäänpäin? Mitä etuja on kiiteän polttovälin objektiivista?
Paljon etuja jo tulikin, enpä lisää tähän mitään. Haittoina vaihtaminen ja se, että herkästi on aina väärä polttoväli nokalla kun jotain tapahtuu ja kuva pitää ottaa.. Itselläni on useampi valovoimainen eri polttoväleille, vaikka kuvaan pääsääntöisesti yleiszoomilla 24-105 mm (mulla on kinovastaava runko)
 
Avatar
mlphotic
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 4 years ago
Viestit: 3645
Paikkakunta: Ihari/Utsjoki

1 year ago

Quiquern kirjoitti:
Biogoneista niin pikkuolyyn tiiä, mutta satasella ostamani Olympus 45/1,8 on ainakin kaikinpuolin zoomejapesevä laite ;-)
+1!

Unohdin mainita kiinteän polttovälin objektiivin suurimman haitan, joka on tunne siitä, että aina on väärä objektiivi rungossa kiinni. Menee tietenkin psyykkiselle puolelle ja on vältettävissä mielenhallinnan keinoin.
 
Postimies
Liittynyt: 4 years ago
Viestit: 93

1 year ago

mlphotic kirjoitti:
+1!

Unohdin mainita kiinteän polttovälin objektiivin suurimman haitan, joka on tunne siitä, että aina on väärä objektiivi rungossa kiinni. Menee tietenkin psyykkiselle puolelle ja on vältettävissä mielenhallinnan keinoin.
Itse kaipasin su sitä 70-200 F2.8 zoomia. Vaihtelin 85 ja 150 mm laseja edestakaisin. Toki f1.8 85mm tarkentuu äkkiä. Ja jos seisoo yleisöjoukossa ei jalkazoomi toimii vain kyynerpäitä käyttämällä. Muuten kaupungille kanattaa lähteä yksi lievä laajakulma nokalla ja opetella käyttämään sitä. 10 obiskan kantaminen tuo selkäkivun, mutta ei välttämättä parempia kuvia. Se täytyy hyväksyä, että kaikesta ei saa kuvia. Tuossa yhtenä iltana nautin lepakon lentelystä enkä yrittänytkään kuvata sitä. Aina ei tarvitse sitä kameraa näprätä.
 
Avatar
AnselA
Paid subscriber
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 9444

1 year ago

mlphotic kirjoitti:

Unohdin mainita kiinteän polttovälin objektiivin suurimman haitan, joka on tunne siitä, että aina on väärä objektiivi rungossa kiinni. Menee tietenkin psyykkiselle puolelle ja on vältettävissä mielenhallinnan keinoin.
Lisää runkoja...
Vilho setälä: “Näppäilijän tulee tietoisesti varjella sieluansa valokuvauksellisen maailmankatsomuksen taudilta.”

Kellon mukaan nukkuminen on amatöörejä varten.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä