Dex1
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 10

9 years ago

Kuten toisessa topicissa juuri kirjoittelinkin, laitteistona toimii Nikon D60 järkkäri ja siinä Nikkorin 18-200mm objektiivi, autofocuksella ja VR kuvanvakaimella.

Päiväsaikaan laitteistolla saa pirullisen hyvää jälkeä aikaan vaikka omat taidot onkin rajalliset, mutta niinä kertoina kun on yrittänyt säheltää iltahämärässä saati yön pimeässä jotain aikaan, on muutama ongelma jäänyt mietityttämään.

Ensinnäkin, koetin mm. eräässä tapahtumassa kuvata hienosti valaistua puuta ym. ympäristöä, tukeva kolmijalka-jalusta, kokeiluja hieman lyhyemmällä ja oikein pitkällä valoitusajalla ym., mutta aina sama tulos että lopullinen kuva on pahasti "tärähtäneen" oloinen vaikka kamera ei taatusti liiku, yritin autofocuksella sekä käsikopelolta haarukoiden. Voikohan tuo kuvanvakain sotkea asiaa sitä en muistaakseni huomannut kokeilla pois päältä?

Toiseksi, kohina (sellaista pikselisuttua) on ikävästi mukana kuvissa heti, kun valoa on huonosti tarjolla. Etenkin puolihämärässä jos ottaa tunnelmakuvaa esimerkiksi. Kamerasta kohinan vähennys-toiminto on päällä, ja eri asetuksia on kokeiltu. Mitä keinoja tuon kohinan vähentämiseksi on, eli mistä päästä asiaa lähteä ratkomaan? :)
 
kb
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 2310

9 years ago

Dex1 kirjoitti:
kuva on pahasti "tärähtäneen" oloinen vaikka kamera ei taatusti liiku, yritin autofocuksella sekä käsikopelolta haarukoiden. Voikohan tuo kuvanvakain sotkea asiaa sitä en muistaakseni huomannut kokeilla pois päältä?
Voi. Canonin vanhemmissa kuvanvakaajamalleissa vakaajan tulisi olla pois päältä jos käyttää jalustalla. Nikoneista en tiedä (tarkista objektiivin manuaalista), mutta siis on mahdollista että siitä on kyse.
Dex1 kirjoitti:
Toiseksi, kohina (sellaista pikselisuttua) on ikävästi mukana kuvissa heti, kun valoa on huonosti tarjolla. Etenkin puolihämärässä jos ottaa tunnelmakuvaa esimerkiksi. Kamerasta kohinan vähennys-toiminto on päällä, ja eri asetuksia on kokeiltu. Mitä keinoja tuon kohinan vähentämiseksi on, eli mistä päästä asiaa lähteä ratkomaan? :)
"osta D700" ei taida olla oikea vastaus?
No, itse neuvoisin kuvaamaan RAW:na ja opettelemaan RAW-konversiossa sen miten saat kuvien "tyylistä" sellaisen että kohina näyttää hyvältä. Yleensä kun muutenkin menee värit vähän epäluonnollisiksi kun korkeita ISOja käytetään, niin voi samalla koitta esim. säätää kuvaa niukkavärisempään suuntaan, se yleensä toimii kohinan kanssa paremmin kuin "värikäs" kuva (esim: http://www.bjorklid.net/new/prtf/index.php?id=28). Voit tietysti myös poistaa kohinaa RAW-konversiossa tai erillisellä ohjelmalla, mutta lopputulos ei yleensä ole järin luonnollinen. Jos kameran tuottama kohina on kovin rumaa, voi tietysti harkita sitä että poistaa sen ja lisää tilalle jotain nätimpää raetta.
-
 
Jere Kupari
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 656
Paikkakunta: Turku
Viesti:

9 years ago

Dex1 kirjoitti:
Toiseksi, kohina (sellaista pikselisuttua) on ikävästi mukana kuvissa heti, kun valoa on huonosti tarjolla.
Palataanpa perusasioiden äärelle. Mikä herkkyys käytössä? Mikä polttoväli? Alivalotatko?

Pitäisi aika pimeässä tulla kelpo kuva kun pistät
ISO 800–1600
18mm täydellä aukolla
aika 1/4 – 1/2 sekuntia pitäisi jotenkin onnistua laajakulmapäässä tärähtämättä, ainakin vakaajan avustamana

Entäs jos käytät jalustaa ja ISO 100? Ei saa taaskaan alivalottaa tietenkään.

Liikkuvat kohteet tietty viuhuu jo tuolla 1/4 ajalla aika kovin.
 
Dex1
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 10

9 years ago

Kiitos vinkeistä!

Olen yrittänyt parilla eri ISO herkkyydellä, yleensä tapana on pitää ISO automatiikka päällä ja pelata noilla modeilla missä joko valoitusajan tai aukon saa säätää manuaalisit, ja kamera sovittaa muut asetukset sitten sen mukaisesti. Mutta kohina on ikävästi tosiaan mukana heti jos valoa on vähän, sanotaan nyt jokin tunnelmallinen kuva huoneesta missä kynttilöitä koristeena ja mieto taustavalaistus päällä - toki tuollainen onkin erittäin hankala kuvattava koska kohina pistää heti silmään eikä "sovi" kohteeseen kovin hyvin.

Mutta, pohjimmiltaan olen ilmeisesti ymmärtänyt sen oikein, että mitä pitempi valoitusaika (esim. pienellä aukolla syvyysterävyyttä haettaessa tai hyvin pimeässä) sitä enemmän kohinaa ehtii "kertyä" kuvaan?

Kuinkahan moiset kuvat tehdään kun netissä on nähnyt mm. ihan tuntien valoitusajalla yöllistä maisemaa, jossa kohinaa ei näy lainkaan? Ammattilaitteisto, ohjelmallinen kohinan poisto - vai molemmat? :)
 
Frank
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 7379
Paikkakunta: Tampere

9 years ago

Auto-iso laittaa herkkyyden hämärässä suurimmalle arvolle varmaan ja silloin kohina lisääntyy. Jalustan ja pitkän valotusajan käyttö matalemmilla herkkyydellä auttaa asiaa huomattavasti...

Vaikka kohinaa kertyy pitkillä valotuksilla hieman enemmän kuin lyhyellä samalla herkkyydellä, niin kyllä se herkkyyden säätö enempi vaikuttaa.
Tamperelainen telttahousu, skeittaava Hannu Karpo
 
JPu (rivimies)
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 5734
Paikkakunta: Kantahäme

9 years ago

Vähiten kohinaa tulee, kun asetat suosiolla ISO:n pieneksi (alle 200) ja kuvaat vakaalta jalustalta pitkällä ajalla ja otat vakaajan pois päältä. Jos tuuli, tai liikenne jalustan lähellä ei heiluta kameraa, pitäisi tulla aivan siistiä kuvaa.

Älä alivalota, tai sitten pitää tyytyä siihen tummaan lopputulokseen, sillä valon lisääminen kuvankäsittelyssä nostaa kohinan heti esiin.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä