BenKaila
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 568

6 years ago

● Moni harkitsee laadukkaan ja arvokkaan pigmenttimustetulostimen hankintaa. Haluan oheisella kirjoituksella julkistaa erään käyttäjäkokemuksen Epson Stylus Pro 3800 -tulostimesta.

– – –

● Kiihkeä taistelu maailmanmarkkinoiden osuuksista on pakottanut ainakin yhden kolmesta ammattitulostimien suurvalmistajasta, elektroniikkajätti Seiko Epson Corporationin, paremmin tunnettu Epsonina, suunnittelemaan ja jo pitkään myymään osittain täysin kelvottoman tuotteen; 3800-tulostimen, ja mikä ikävintä, sama ongelma on myös sen uudemmassa mallissa 3880:ssa.

Kun kyseisen globaalin korporaation liikevaihto on laskenut tasaisesti vuosina 2006–2010 keskimäärin n. 6,5 prosenttia vuosittain, on kaikesta päätellen katsottu mielekkääksi ja oikeutetuksi valmistaa halvalla ja puutteellisella tekniikalla varustettuja laitteita, ja toivoa että kuvantekijät eivät huomaa arvottomasta toteutuksesta aiheutuvia vahinkoja, tai jos huomaavatkin, olla ehdottomasti tunnustamatta mitään tietoista pyrkimystä puutteelliseen tekniseen toteutukseen ja sen olemassaoloon.

Ja edelleen, että mikäli laitteeseen tyytymätön omistaja ryhtyy hankalaksi, elikkä vaatimaan oikeutta vedoten vaikkapa Suomen tuotevastuulakiin tms., pyritään hänet ensijaisesti väsyttämään asiakaspalvelun ystävällisillä neuvoilla ja ohjeilla. Missään vaiheessa prosessia Epsonin täsmäohjeistetut edustajat eivät vahingossakaan mainitse sanaa "vika", sen sijaan näissä yhteyksissä käytetään käsitettä "ominaisuus".

Vika ilmenee siten, että tulostuspään jälkeiset metalliset kuljetusrattaat jättävät pienenpieniä pistemäisiä jälkiä pitkinä janoina tulostussuuntaan nähden tietynlaisten paperien kuva-alalle Photo Black -musteen ollessa käytössä. Suuressa maailmassa niitä kutsutaan "Pizza Wheel Marks" -nimellä.

Mainitut jäljet näyttäytyivät täysin sattumalta tultuani kotiin eräänä aurinkoisena päivänä, ja havaittuani että ikkunan lähellä olevan tulosteen kuvapinnasta heijastuu omituisen näköisiä kimmeltäviä valopisteitä. En aluksi ymmärtänyt ollenkaan mistä oli kysymys. Sitten eräs kollegani löysi Googlesta sivuston, jossa oli kuvatunlaisia jälkiä käsittelevä kirjoitus, ja ilmiölle löytyi selitys.

Aloitin viime talvena kaksi kuukautta kestäneen intensiivisen kirjeenvaihdon Epson-asiakaspalvelun kanssa, joka johti lopulta siihen että he lähettivät valtuuttamansa teknikon testaamaan omalla PC:llä, ajurilla ja papereilla laitetta kotiini. Tulos oli sama kuin itselläni ja jälleenmyyjän luona toisella saman mallisella tulostinyksilöllä tehdyillä koetulostuksilla: näkyviä kuljetusrattaiden jättämiä jälkiä.

Tämän jälkeen "Case Mr.B.Kaila" toimitettiin käsiteltäväksi Epsonin Euroopan pääkonttoriin Amsterdamiin. Vastaus sieltä saapui aikoinaan, eikä siinä ollut viittaustakaan kyseisen teknikon tekemään vikaraporttiin. Sen sijaan minulle tarjottiin seuraavan kokoista mallia alennettuun hintaan, elikkä maksamalla osapuilleen yhtä paljon lisää kuin olin jo maksanut 3800-tulostimesta, olisin saanut heidän mielestään toimivan tulostimen.

Tulostin kuitupohjaisille pearl- ja silk-pintaisille papereille: Hahnemühlen FineArt Pearl, Hahnemühlen Baryta FB, Ilfordin Galerie Gold Fibre Silk ja Epsonin Traditional Photo Paper, ja näiden lisäksi Epson Premium Semigloss muovipohjaiselle paperille, grammapainoiltaan 250-350. Käyttämäni paperikoot olivat A4, A3 ja A3+. Tulostin väri- ja mustavalkoisia kuvia. Haluankin korostaa, että mistään muista papereista minulla ei ole mitään tulostuskokemusta.

Ongelma on hyvin laajasti tiedostettu maailmalla: esim. hakusanoilla "epson 3800 pizza wheel marks" / "pizza wheel marks", tai vastaavilla hakusanoilla googlamalla löytyy tuhansia tuloksia. Ainoa netistä löytämäni ratkaisu oli aikoinaan sivustolla: http://people.csail.mit.edu/ericchan/dp ... workaround
Sitäkään en saanut toimimaan kunnolla ja sitä paitsi siinä ehdotettu ratkaisu on aivan turhan vaivalloinen.

Mikäli Epson-käyttäjä väittää ettei hän jälkiä havaitse, saattaa hän olla hyvinkin oikeassa. Kuljetusrattaiden jättämät jäljet ovat erittäin vaikeasti nähtävissä: havainto vaatii edestäpäin tietystä kulmasta lankeavan kirkkaan valon ja samaten tietyn katselukulman paperipintaan nähden.

Luovuin tulostimesta kesällä 2010, ja onneksi en ollut myynyt kuin kaksi mustavalkoista pigmenttivedosta, jotka tuhosin sittemmin ja korvasin perinteisillä vedoksilla. Tässä yhteydessä avautuu eräs näkökulma Epsonin vastuuttomuuteen, etten sanoisi rikolliseen toimintaan: tulostimen viasta tietämätön kuvaaja myy mielestään prima tulosteita vaikkapa jollekin museolle, joka asettaa nykyään erittäin korkeita laatuvaatimuksia hankituille valokuville, ja joutuu vastaanottamaan sekunda vedoksia. Näin on väistämättä tapahtunut, mutta näiden tulostimien tuotanto jatkuu, yhä innokkaat jälleenmyyjät myyvät, asiakaspalvelijat lähettelevät edelleen yhtä ystävällisiä viestejä onnettomille tekijöille ja jokunen sijoittaja iloitsee sijoitetun pääomansa tuotolle, pienoisellekin. Sellainen on aikamme henki.

Lopuksi lainaus Epson.com-sivuilta löytyvän Quality Policy -otsakkeen alta löytyvien ylevien periaatteiden lista, joka kokemani jälkeen tuntuu varsin irvokkaalta.

1. We will solve problems by directly observing all of our operations and processes.
2. We will quickly complete the Plan, Do, Check & Act (PDCA) cycle in all situations.
3. We will thoroughly analyze any failures, and establish procedures based on that analysis, so that mistakes are never repeated.
4. We will proactively consider our customers' satisfaction so they will genuinely prefer purchasing Epson products and feel confident using them.
5. We will seize the opportunity presented by customer comments and complaints to inform our decisions when designing new products.
6. We will readily report even negative information.
7. We will foster a climate in which attention is paid to even the most commonplace events.
 
Avatar
sahe69
Paid subscriber
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 10288

6 years ago

Tätähän se on. Markkinointi vs. todellisuus.  :/
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

6 years ago

Itseni hyydytti Epsonissa jo A4-koon halpatulostin, vaikka ostinkin noita R300-vehkeitä kaksi, enkä silti meinannut tulla järkiini. Mutta on noita mietityy muuallakin täällä:
ppotka kirjoitti:
Tapiola2006 kirjoitti:
Nykyinen on seitsemäs A3 tai A3+ Epson käytössä ja ainoa asia mikä on ruvennut askarruttamaan on koneiden kestävyys. Huonoja kokemuksia kahdesta viimeisestä laitteesta. Pitäisiköhän vaihtaa merkkiä?
Epson 3880. Katsopa sellaisen hinta ja laske mukana tulevien musteiden arvo...

-p-
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
SakkeM
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 16706

6 years ago

Aika paljon noilla on tyytyväisiäkin käyttäjiä.  Mielenkiintoinen juttu kuitenkin, tuo Benin.  Pitääpä selata saitteja.

Pitää kumminkin muistaa, että tuo 3880 on tavallaan se, josta ammattilaitteiden sarja alkaa.  Halvin joukossa.  Vastaavasti Canon EOS 450 voi olla se, josta järkkäreitten sarja alkaa, ja siitä on matkaa 1Ds mkIV-malliin. Eipä sillä, ainakin valmistajan omalla nimellä myytyjen papereitten kanssa sen olisi toimittava, muutenhan siinä on vikaa - kuten Ben totesikin.
Only 100% recycled electrons were used in the making of this message...
 
Avatar
Jukkis71
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 17567

6 years ago

mulla oli/on sama ongelma r2400 kanssa.
Lisäksi laite teki tulostuspään suuntaista raitaa kiiltävälle paperille.
Lähetin laitteen 2 kertaa huoltoon, jossa kylläkin oli ystävällinen palvelu.
Alkuneuvot olivat tietysti tyyliin:"Annan sulle osoitteen, josta saat uusimmat päivitykset, joita ei vielä ole epsonin sivuillakaan".
En uskonut noita juttuja, koska selkeästi vika oli fyysinen.
Huollossa saivat nuo vaakajutut vähenemään, lopullisesti häipyivät, kun tulostan aina hitaalla asetuksella.
Oli ilmeisesti niin, ettei muste ehtinyt speed-tulostuksessa kuivua yhtään, kun tulostuspää pyyhkäisi jo uudestaan printtiä lisää.
Tuossa nopeassa tulostuksessahan tulostuspää tulostaa molempiin suuntiin, hitaassa vain yhteen suuntaan.
Noihin pizza-wheel markseihin huolto vastasi,että jos niitä löysentää siten, ettei jää yhtään jälkeä, niin paperi ei pysy tarpeeksi tasaisena laadukkaan tulostuksen saamiseksi.
En ole niitä kyllä noiden alkuvaikeuksien jälkeen havainnut, lievätkö kuluneet sen verran?
Tulostan enimmäkseen pearl-pintaisille muovipapereille, joiden pinta ei lie niin herkkä noille jäljille.
T Jukka
Real photographs are born wet
 
SakkeM
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 16706

6 years ago

Speed-valintaa ei pidä käyttää valokuvien tulostukseen.
Only 100% recycled electrons were used in the making of this message...
 
Avatar
Jukkis71
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 17567

6 years ago

SakkeM kirjoitti:
Speed-valintaa ei pidä käyttää valokuvien tulostukseen.
Mmmnnnjaaa, kyllä mä sillä lähes aina tulostan, enkä huomaa eroa noihin hitaalla tulostettuihin, ainakaan pearl paperilla.
T Jukka
Real photographs are born wet
 
BenKaila
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 568

6 years ago

Tulostusnopeus ei vaikuttanut rattaiden jättämiin jälkiin. Eri nopeussäädöt, sekä kaikki muutkin mahdolliset säädöt, mm. musteen määrä, tulostuspään korkeus paperin pinnasta, tuli aikoinaan kokeiltua.

Kuljetusrattaiden korkeutta ei voi säätää, ne sijaitsevat alumiinilaatalla, joka on kiinteä. Tulostuspään korkeus on säädettävissä, mutta sillä ei ole vaikutusta asiaan.
 
JRabbit
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2110

6 years ago

Onhan noita maanantaikappaleita aina ja tunnettua on, että kun asiat alkavat mennä pieleen...

Mä katsoin oman 3880:n laskurista, että reilut 1200 paperia on mennyt läpi. Useamman sataa on A2 ja A3+ kokoa, loput sitten A4:ää. Enimmäkseen Ilfordin galerie Pearlia, mutta myös Gold silkkiä, mikä on älyttömän herkkää pinnaltaan ja sitten myös paljon erilaista lumppua, eikä ole missään vedoksessa ollut mitään painaumia. Muutamaa isompaa näyttelyvedosta on tutkittu tarkemminkin, eikä mitään havaintoa pizzoista.
'Silmä silmästä ja hammas hampaasta' huutaa joukko sokea ja hampaaton.
 
SakkeM
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 16706

6 years ago

kanbeila kirjoitti:
Tulostusnopeus ei vaikuttanut rattaiden jättämiin jälkiin.
Ei varmaankaan, Jukan mainitsemiin raitoihin kyllä.  Rattaat nyt vetävät minkä vetävät, tietysti speedillä tuoreempaan musteeseen, mutta, kuten totesit, edes teoriassa sillä ei kait ole suuremmin vaikutusta.
Only 100% recycled electrons were used in the making of this message...
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

6 years ago

Törmäsin pizza-raitoihin ensimmäisen ja ainoan kerran 10 vuotta sitten ennen Epson-kautta HP:n A3 -tulostimen kanssa puuhastellessa. Laite huoltoon = laite vaihdettiin Hollannissa "uuteen", siis takuukorjattuun toiseen yksilöön. Keikan tappio oli uuden mustesarjan hinta.
 
BenKaila
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 568

6 years ago

Haluan vielä lisätä sen, että mikäli minun tapauksessani olisi ollut kyse ns. maanantaikappaleesta (JRabbit epäilee), kuten toivoin, olisi tulostin luonnollisesti vaihdettu toimivaan yksilöön.

Ja kuten kirjoitan, jälleenmyyjän luona tehty koetulostus antoi saman vikatulostuksen kuin minulla. Lisäksi Suomen Epsonista todettiin aikoinaan sanatarkasti seuraavasti: "Valitettavasti SP3880ssa on sama ominaisuus eikä sitä ole saatu pois."

Olin näes ajatellut vaatia vaihtoa uudempaan malliin, kuvitellut että Epson on huomioinut maailmalta kantautuneet valitukset ja reklamaatiot, ja korjannut vian ennen kuin puukkaavat markkinoille uuden mallin 3880:n.
 
ppotka
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 1709

6 years ago

kanbeila kirjoitti:

Haluan vielä lisätä sen, että mikäli minun tapauksessani olisi ollut kyse ns. maanantaikappaleesta (JRabbit epäilee), kuten toivoin, olisi tulostin luonnollisesti vaihdettu toimivaan yksilöön.

Ja kuten kirjoitan, jälleenmyyjän luona tehty koetulostus antoi saman vikatulostuksen kuin minulla. Lisäksi Suomen Epsonista todettiin aikoinaan sanatarkasti seuraavasti: "Valitettavasti SP3880ssa on sama ominaisuus eikä sitä ole saatu pois."

Olin näes ajatellut vaatia vaihtoa uudempaan malliin, kuvitellut että Epson on huomioinut maailmalta kantautuneet valitukset ja reklamaatiot, ja korjannut vian ennen kuin puukkaavat markkinoille uuden mallin 3880:n.
Ehkä Epsonin mielestä ei missään todellakaan ole vikaa. Olisiko kysymys yksinkertaisesti valmistustoleransseosta? Ero siihen, että laite vetää paperia sutimatta tai jättää jälkiä kiiltävän paperin pintaan ei kaiketi tarvitse olla kuin millimetrin murto-osia? Kokonaan uusi koneisto olisi vaatinut kalliita muutoksia suunnittelussa ja tuotantolinjassa? Pomot Japanissa ovat vain hyväksyneet tietyn prosentin tyytymättömiä asiakkaita? Nettiajalla kyseinen asenne ei kuitenkaan ole viisain mahdollinen, koska ongelmat saavat netissä ison huomion. Ennen yksinäinen asiakas jäi täysin yksin. Länsimaiset maahantuojan ovat tuossa kohtaa hankalassa asemassa, koska ne eivät voi tehdä muuta kuin noudattaa Epsonin ilmoittamaa linjaa. Olen itsekin taistellut printterihuollon kanssa, tosin eri asiasta, joten tiedän miten turhauttavaa se on.

-p-
 
Avatar
Jukkis71
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 17567

6 years ago

Minkä laatuisia canonin isommat tulostimet ovat (jotka tekevät isompaa kuin a3+)?
Aikanaan katselin 5100 mallia.
T Jukka
Real photographs are born wet
 
BenKaila
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 568

6 years ago

Kuten ppotka Jukkis71:n edellä toteaa, kyse on todella pienestä toleranssista. Kuljetusrattaat (halkaisijaltaan n. 7mm) muistuttavat nastoitettuja talvirenkaita, ja tehtäväkin on sama: rattaiden ulkokehällä olevien melko terävien "nastojen" on tartuttava alla olevaan pintaan liiraamatta, elikkä enimmillään A2:n kokoinen, jopa n. 350 g/m2 paperi on saatava ulos koneesta, tavalla tai toisella.

Se miten paperiarkki saadaan yläkaukalosta sisään on yhtä lailla kyseenalaista; arkkia hyvinkin reippaasti nykäisevä valkoinen muovirulla jättää herkempien papereiden pintaan hankausjäljen. Epsonin vastaus siihen oli, että "jälkihän jää kuvan alle". Kuvaaja, joka haluaa reilut marginaalit, on myöskin huomioitava tämä "ominaisuus".

Kirjapainokoneissa paperiarkkien kuljetus on toteutettu ilmapaineella, ja olenkin käsittänyt että Epsonin isommissa malleissa (jo 4880?) käytetään saman tapaista kuljetustekniikkaa, tarvitaan enempi hellävaraista voimaa, jotta rullapaperi liikkuu.
 
Avatar
Jukkis71
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 17567

6 years ago

kanbeila kirjoitti:

Kuten ppotka Jukkis71:n edellä toteaa, kyse on todella pienestä toleranssista. Kuljetusrattaat (halkaisijaltaan n. 7mm) muistuttavat nastoitettuja talvirenkaita, ja tehtäväkin on sama: rattaiden ulkokehällä olevien melko terävien "nastojen" on tartuttava alla olevaan pintaan liiraamatta, elikkä enimmillään A2:n kokoinen, jopa n. 350 g/m2 paperi on saatava ulos koneesta, tavalla tai toisella.

Se miten paperiarkki saadaan yläkaukalosta sisään on yhtä lailla kyseenalaista; arkkia hyvinkin reippaasti nykäisevä valkoinen muovirulla jättää herkempien papereiden pintaan hankausjäljen. Epsonin vastaus siihen oli, että "jälkihän jää kuvan alle". Kuvaaja, joka haluaa reilut marginaalit, on myöskin huomioitava tämä "ominaisuus".

Kirjapainokoneissa paperiarkkien kuljetus on toteutettu ilmapaineella, ja olenkin käsittänyt että Epsonin isommissa malleissa (jo 4880?) käytetään saman tapaista kuljetustekniikkaa, tarvitaan enempi hellävaraista voimaa, jotta rullapaperi liikkuu.
Jostainhan sen hintaeron onkin tultava...
TJukka
Real photographs are born wet
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

6 years ago

Jukkis71 kirjoitti:
kanbeila kirjoitti:

Kuten ppotka Jukkis71:n edellä toteaa, kyse on todella pienestä toleranssista. Kuljetusrattaat (halkaisijaltaan n. 7mm) muistuttavat nastoitettuja talvirenkaita, ja tehtäväkin on sama: rattaiden ulkokehällä olevien melko terävien "nastojen" on tartuttava alla olevaan pintaan liiraamatta, elikkä enimmillään A2:n kokoinen, jopa n. 350 g/m2 paperi on saatava ulos koneesta, tavalla tai toisella.

Se miten paperiarkki saadaan yläkaukalosta sisään on yhtä lailla kyseenalaista; arkkia hyvinkin reippaasti nykäisevä valkoinen muovirulla jättää herkempien papereiden pintaan hankausjäljen. Epsonin vastaus siihen oli, että "jälkihän jää kuvan alle". Kuvaaja, joka haluaa reilut marginaalit, on myöskin huomioitava tämä "ominaisuus".

Kirjapainokoneissa paperiarkkien kuljetus on toteutettu ilmapaineella, ja olenkin käsittänyt että Epsonin isommissa malleissa (jo 4880?) käytetään saman tapaista kuljetustekniikkaa, tarvitaan enempi hellävaraista voimaa, jotta rullapaperi liikkuu.
Jostainhan sen hintaeron onkin tultava...
TJukka
Vielä markka-aikaan A1 koon offsetkone maksoi miljoonan/väri, eikä mitään paineilmajuttuja yksiköiden välissä juuri ollut. Tämmöiseen tulostimeen olisi helpointa tehdä imu paperin alle. Tuokaan ei ole ongelmaton, varsinkaan jos halutaan 2-puoleista tulostusta. Liikkuva tulostin, jossa paperi on suorana alla, se olisi, ja on  optimaalinen paksuille materiaaleille, mutta tilaa vie tuhottomasti.
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
kari-s
Liittynyt: 8 years ago
Viestit: 487
Viesti:

6 years ago

Jukkis71 kirjoitti:
Minkä laatuisia canonin isommat tulostimet ovat (jotka tekevät isompaa kuin a3+)?
Aikanaan katselin 5100 mallia.
T Jukka
Olisi kiinnostavaa tietää näitä vaihtoehtoja Epsonille. Itsekin suunnittelen suurehkon tulostimen hankintaa. HP:n ja Canonin suurista malleista ei kuule juuri mitään.
 
Avatar
Jukkis71
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 17567

6 years ago

Luminous landscapessa oli testi tuosta ipf 5100, kehuttiin kovasti, onhan sen jälkeen tullut monta mallia.
TJukka
Real photographs are born wet
 
Avatar
Jukkis71
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 17567

6 years ago

Tässähän näitä a2 ipf 5100 tulostimen hintoja.
http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/85845
Real photographs are born wet

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä