Timo
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 251
Viesti:

11 years ago

Kävi tuossa emännän siskolla kummasti. Hän osti n.2v vanhaan HP pokkariin 2500mAh akut entisten 2300mAh akkujen tilalle ja salamaa ladattaessa konkka räjähti.
Ensimmäinen kun minä kuulen että noin käy, onhan noistas varotuksia että salamoihin ei kannata isoja akkuja tunkea mutta pokkaressahan kaikki käyttävät niin isoja kuin vaan saa ja mahtuu(ainakin tuntuu siltä) eikä silti tuollaisia taida kovin monille käydä.

Ajattelin vaan että onko muille käynyt näin tai oletteko kuulleet että pokkarit poksahtelee? :P

Omassa pokkarissa(canon a510) käytän gp 2500mAh akkuja ja hyvin on vielä kestänyt, tosin siinä taitaa olla konkalla jonkinsortin latauspiiri kun salaman lataus kestää aina ihan yhtä helvetillisen kauan, oli sitten normaalit patterit tai isot akut.
Vanhaan Pentaxin salamaan en kyllä ole yli 1900mAh akkuja uskaltanut panna kun tuntuu vinkuvan niilläkin jo ihan tarpeeksi.

Mutta silti, minusta pokkareiden kyllä _pitäisi_ kestää isoja akkuja. Tosin taitaa tuossa minunkin canon ohjekirjassa lukea että älä käytä kuin canonin nimh akkuja(1900mAh) niin sillä ne taitaa pestä kätensä myös niiltä vahingoilta mitä voi käydä isojen akkujen kanssa.
Sen sijaan tuon HP:n ohjekirjanen vaan kehottaa käyttämään nimh akkuja, ehkeivät hp-insinöörit ole ottaneet pari vuotta sitten huomioon että tulevaisuudessa voi olla isompiakin akkuja ja sovittaneet osia sen mukaan.

Takuu ei tietenkään ollut enää HP:ssä voimassa, mutta tämä oli pannu sinne viestiä, vastaus oli ollut tyyliin "ei niin voi käydä, kamerasi saanut kolhuja tms" :)
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

11 years ago

Tuosta olisi kiva saada kuva, siis siitä hajonneesta kamerasta. Muutaman räjähtäneen konkan olen nähnyt ja jälki on melko sotkuista. Jokaisessa salamassa on sille konkalle latauspiiri mikä nostaa sen jännitteen ~200 voltin kieppeille. Isompien akkujen sisäinen resistanssi on kenties ollut pienempi kuin vanhojen ja latausvirta on ollut ajateltua suurempi. Toisaalta konkan pitäisi kestää suuria lataus/purkuvirtoja eli sen ei pitäisi olla ongelma. Jos latausjännite on jostain syystä päässyt nousemaan liian korkeaksi niin se kyllä räjäyttää konkan. Huonoa suunnittelua HP:n puolelta.

Voisiko sanoa, että akut teki palveluksen ja nyt voi sitten ostaa oikean kameran ;)

Sepe
--
Irc - oh5ktw
 
Timo
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 251
Viesti:

11 years ago

[quote=""seppo""]Voisiko sanoa, että akut teki palveluksen ja nyt voi sitten ostaa oikean kameran ;)
[/quote]

Heh totta, nyt tällä henkilöllä on Pentaxin digi, tosin meni ostamaan lukuisista kehoituksista huolimatta 7 megapikselin pokkarin eikä pienempää.

Tuosta että jännite noussut liian isoksi, minä lähinnä epäilisin sitä että kun konkkahan latautuu niin nopeasti kun sille vaan virtaa syöttää, näin ollen isommista akuista on tullut virtaa hiukan liikaakin ja se on sitten ollut ko konkalle yli sietokyvyn.
Pitäähän esim autovahvistimien kanssa käytetyt suuret 1.2F kondensaattorit ladata vastuksen kautta kun ne kytkee ensimmäistä kertaa kiinni, ettei niillekkin käy hassusti.
Joten ehkäpä joissain pokkareissa saattaisi olla jonkinlainen rajoitin että virtaa ei ihan liiakseen tule?
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

11 years ago

Olen ymmärtänyt nuo konkkien latauspiirit siten, että jännite nousee siihen asti mitä akkujen jännite x hakkurin muuntajan kierroslukujen suhde sen nostaa. Halvemmissa tuskin on mitään systeemiä mikä katkaisee ylläpidon ja latauspiirin toiminnan voi kuulla juuri siitä vinkunasta. Siinä muuntajan kelat pitää ääntä hakkurin taajuudella. Isojen konkkien herättelyssä pitempien huilien jälkeen sovelletaan juuri tuota vastuksen yli lataamista, mutta jos nuo asiat suhteuttaa salaman hakkurin läpi kulkevaan virtaan mitä rajoittaa keloissa käytetty langanpaksuus ja muut virtapiirin häviöt vs. auton lyijyakku kytkettynä vähintään 2,5 mm2 piuhalla niin pientä eroa latausvirroissa on. Lyijyakusta saa useita satoja amppereita jos vaan piuha on riittävän paksua. En ymmärrä kyllä noita kytkentäkaavoja yms. ihan viimeisen päälle ja suurin osa hajonneista salamoista mitä olen yrittänyt korjata on edelleen rikki ja pysyy, joten on varaa antaa periksi, mutta ero tuon salaman kondensaattorin purkamisen ja latauksen virroissa on kyllä melko iso. Jos salamaa normiakuilla ladataan vaikka 4 sekunttia ja superakuilla vaikka 3 sekunttia niin ero siihen nähden, että se räpsäytetään tyhjäksi alle 1/10 sekunti on melko mitätön. Siis en usko, että kyse on sen liian nopeasta latautumisesta vaan ylijännitteestä, johtui se nyt mistä hyvänsä.

Pääasia lienee se, että nyt on oikea kamera :)

Sepe
--
Irc - oh5ktw
 
lahtipe1
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20

11 years ago

Tietääkseni salamalaitteessa ensin hakkuri "pilkkoo" akkujen tasajännitteen vaihtojännitteeksi, jonka taas kaskadikytkennällä nostetaan korkeaksi ( satoja voltteja salamassa, esim. telkkarissa luokkaa 20 kV ) tasajännitteeksi. Tällä korkeatasajannitteellä varataan kondensaattori, joka sitten laukaisun yhteydessä purkaa koko energiansa hyvin lyhyessä ajassa purkausputken kautta.

Konkan varauduttua ( riittävän ) täyteen lataus pysähtyy ja merkkivalo syttyy. Tämä toiminto on kaikissa salamavekottimissa, myös halvimmissa kertakäyttökameroissa.

Eli systeemissä ei ole muuntajaa ( keloja ), jännitteenmuunnoksen tekee kaskadikytkentä ( diodeja ja kondensaattoreita ). Lisäksi kaskadi antaa tasajännitteen, muuntaja vaihto-.

Luulisin, että isot konkat ladataan kuorman kautta lähinnä sen vuoksi, ettei syöttävä virtalähde mene polvilleen jumalattoman ison varausvirran vuoksi. Itse konkka tuskin on siitä moksiskaan, tosin isojen virtojen kuljettelusta ei yleensä tule mitään lisäarvoa, päinvastoin.

Miksi sitten salaman konkka korkkas suuremmilla akuilla ? Ilmeisesti akuilla ole juuri mitään tekemistä tapahtuman kanssa, ne vain sattuivat olemaan kamerassa kun se sippas. Konkan eristeessä on esimerkiksi voinut olla heikko kohta, joka on sitten lopulta aiheuttanut läpilyönnin. Akun kapasiteetin nostolla ei ole asiaan tuon taivaallista merkitystä, ne antavat ihan samat huippuvirrat ja jännitteen, kuin pienemmätkin.
 
Timo
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 251
Viesti:

11 years ago

Kiitos lahtipe1 selvittelyistä.
Minä olin ihan uskossa että se johtui vaan niistä isoista akuista ja että kondensaatori sai liikaa virtaa, kun ainahan isommat purkavat kerralla enemmän.
Mutta mutta ehkä pitäisi mennä takasin elektroniikan tunneille virkistämään muistia näissä asioissa ;)
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

11 years ago

[quote=""lahtipe1""]Eli systeemissä ei ole muuntajaa ( keloja ), jännitteenmuunnoksen tekee kaskadikytkentä ( diodeja ja kondensaattoreita ). [/quote]
Vahvistaisiko uskoa jos laitan nettiin kuvan salaman sisuksista ja kuvassa näkyy kela?

Täältä löytyy muutama salamakytkentä missä on käytetty muuntajaa.

Sepe
--
Irc - oh5ktw

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä