brororn
Liittynyt: 8 years ago
Viestit: 391

4 years ago

nomad kirjoitti:
markku55 kirjoitti:
Ei kai nuo suurennossuhteet kerro kaikkea etsimen laadusta. Etsimen kirkkaus on ehkä vielä tärkeämpi asia, ja siinä eroja jo sitten onkin, ehkäpä vielä enemmän kuin noissa suurennossuhteissa.
Jos vaikka nykyisiä digijärkkäreitten etsimiä vertaisi keskenään, niin mm Pentaxin halvemmissa rungoissa on pentapeili ja paremmissa pentaprisma, väittävät eron olevan selkeä prisman eduksi.
Joskun filmirunkojen aikaan puhuttiin myös prisman koosta (oisko tekemistä juurikin sen suurennussuhteen kanssa), eli painon säästön ja koon takia tehtiin sirompia prismoja joka sitten kostautui huonompana etsinkuvan laatuna. OM-1:n prisma oli kuitenkin pieni tai ainakin matala, silti etsinkuvaa kehuttiin - tiedä häntä, en osaa suunnitella prismoja saatikka etsimiä, mutta tuntuu vaan siltä, ettei numerot kerro ihan kaikkea, väittäisin jopa, ettei läheskään kaikkea.
Etsimen kirkkaus ei OM:n kaltaisessa filmikameroissa nyt niin hirveä kysymys kuitenkaan ole. Käytössä ovat enimmäkseen suht valovoimaiset primet, eikä filmikameralla muutenkaan kuvata ihan yhtä hämärässä kuin digikameroilla. Käytännölliset herkkyydet ovat kehittyneet noista ajoista sentään useamman aukon verran.
Kyllähän se OM-1:n etsin aika pimeältä jo alkaa vaikuttaa valovoimalla F/3.5 - ainakin muistikuva on tuo kuvaamisesta 28/3.5:lla.

Numerot eivät kerro toki kaikkea mutta niin sanotusti ovat "suuntaa antavia". Mutta antaako pieni suurennus itse asiassa kirkkaamman kuvan kuin suuri suurennus (syy siihen miksi peiliprismalla varustetut varsinkin tarjoavat pientä suurennusta).

Nykyisissä automaattikameroissa on "kirkas" laser/acute matte -tyyppinen tähyslasi, joka kehitettiin kait 1980-luvulla. Voisi kuvitella että parempi fresnel-linssi (rinkulatkaan eivät erotu) ynnä monikerrospäällysteet mahdollistavat nykyisin kirkkaamman etsimen. Kokonaisheijastukseen perustuva prisma antaa taatusti kirkkaamman kuvan kuin häviölliset heijastukset peileistä. Toisaalta nykykameroissa valoa "tuhlataan" joitain prosentteja vaihetunnistukseen perustuvaan automaattitarkennukseen.

Joku joskus väitti, että jostain aukosta (lieneekö ollut F/2.8) suurempaan mentäessä nykyiset laseritähyslasit eivät anna enää kirkkaampaa kuvaa. Oman pikakokeen perusteella tuo ei pitänyt paikkaansa vaan kyllä se kuva kirkastuu ihan fysiikan lakien mukaan.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä