hexar
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 76

11 years ago

Miten pitää kameraa säätää, kun kuvat talvella kirkkaalla säällä esim. jäällä palavat helposti puhki? Käytän nykyään ainoastaan kameran automatikkaa helppouden vuoksi. Automaatilla kuvista tulee monesti hailakoita tai ne palavat puhki. Mikä neuvoksi?
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

11 years ago

Valotuksen korjailu käyttöön ja alaspäin sitä korjailua. Kurki välillä histogrammista miltä näyttää kirkkaan pään osalta ja säädä valotus niin, että histogrammi ei mene oikeasta laidasta yli.

Toinen mitä suosin tasaisissa valaistusolosuhteissa on manuaalimoodissa kuvaaminen. Kerran vaan aukko ja suljinaika oikein ja sen jälkeen on enää tarkennus ja sommittelu mietittävänä. Aukko/aikayhdistelmää muuttamalla saa sitten syvyysterävyyttä kontrolloitua.
 
juice
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 973
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

11 years ago

[quote=""salainen_agentti007""]Miten pitää kameraa säätää, kun kuvat talvella kirkkaalla säällä esim. jäällä palavat helposti puhki? Käytän nykyään ainoastaan kameran automatikkaa helppouden vuoksi. Automaatilla kuvista tulee monesti hailakoita tai ne palavat puhki. Mikä neuvoksi?[/quote]

Mikä kamera on kyseessä?

Kummastuttaa tuollainen käyttäytyminen, koska yleensä lumisessa talvimaisemassa otetut kuvat automaattiasetuksilla tahtovat pikemminkin alivalottua. Näin ainakin jos ja kun kamera käyttää jotain muuta valotuksenmittaustapaa kuin pistemittausta. (ja ilmeisesti automaattimoodissa on käytössä jonkinlainen kokoalan mittaus, joko keskipainotteisesti tai lohkoihin jaettuna.)

Syynä tähän on se, että kameran automatiikka yrittää valottaa niin että mitatusta valotuksesta tehdään suurinpiirtein keskiharmaata sävyä. Jos kuva-alalla on paljon kirkasta lunta niin se hämää kameran valotusmittaria näyttämään todellista suurempia lukuja, ja tuloksena on se että lumi valottuu harmaaksi ja koko kuva on tummahko ja alivalottunut.

Itse joudun siis ruuvaamaan kameraan about 1.5 aukkoa lisää valotusta jotta kuva valottuisi oikein (tummat kohteet valottuvat tarpeeksi, lumesta tulee valkoisempaa) Lisäksi mun 10D:n valotusmittari on muutenkin hieman liian konservatiivinen ja yleensä joudun laittamaan aina sen 1/2 aukkoa lisää, oli keli mikä hyvänsä...
 
Loitto
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 964
Paikkakunta: Raisio

11 years ago

Nykyään ne ovat kyllä mutkikkaampia. Nikonin mittarilla on muistissa erilaisia perusmalleja, joihin se vertaa kuvan valoisuus- ja värijakaumaa, ja se päätelee sen perusteella oikean valotuksen. Se on varsin taitava.
On meillä valmis vastaus tähän huoleen - Voit työntää pääsi sian peräsuoleen
- Siriuksen Kyberneettisen Kauppakomppanian valitusosaston robottien kuoro
 
juice
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 973
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

11 years ago

Mutta ymmärtääkö Nikonin matriisimittaus sen, että nyt on talvi ja lumi on oikeasti kirkasta eikä keskiharmaata? Ainakaan Canuunat ei tajua tuon päälle, ja vihreän näliön moodissa kuvat on alivalottuneita.
 
hexar
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 76

11 years ago

[quote=""juice""][quote=""salainen_agentti007""]Miten pitää kameraa säätää, kun kuvat talvella kirkkaalla säällä esim. jäällä palavat helposti puhki? Käytän nykyään ainoastaan kameran automatikkaa helppouden vuoksi. Automaatilla kuvista tulee monesti hailakoita tai ne palavat puhki. Mikä neuvoksi?[/quote]Mikä kamera on kyseessä?[/quote]Kamera on Olympus C4040. Se on varmaan ihkä ensimmäisiä 4 megapikselin kameroita.
 
herby
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 145
Paikkakunta: Jaa mää vai? Mää asu Hesass

11 years ago

[quote=""juice""]Mutta ymmärtääkö Nikonin matriisimittaus sen, että nyt on talvi ja lumi on oikeasti kirkasta eikä keskiharmaata? Ainakaan Canuunat ei tajua tuon päälle, ja vihreän näliön moodissa kuvat on alivalottuneita.[/quote]

Eikös tuo matriisimittaus mene jotenkin tällätavalla:

Kamerassa on (d70 30,000 kpl) tietty määrä esitalletettuja kuvia ja niiden valotus "ohjeita" joista kamera skannaa mahdollisimman lähellä oikeeta olevan. Jos tilanteessa ei ole oikeenlaista kuvaa niin kamera ei osaa valottaa oikeen silloon. Tästä voipi johtua tuo harmaus.

Voipi olla että nyt muistan väärinkin, korjatkaa jos olen väärässä.
Perseen nuoleminen voi auttaa hetkeksi, mutta taitava Paskanpuhuja selviää
tilanteesta kun tilanteesta!
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

11 years ago

Matriisi on hyvä niin kauan kun se osaa, mutta kun se ei osaa, on vaikea korjata kun ei tiedä mitä se aikoo tehdä. Tämä ei tietenkään päde digillä, jossa matriisin sekoaminen on helppo todeta kameran persiistä.
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

11 years ago

Olen kuvannut aika paljon matriisimittauksella ja kyllä se lumen päälle ymmärtää, mutta varoo puhkimenemistä sen verran, että esim jäällä pitää vähän neuvoa valottamaan enemmin. Eiköhän nuo lumikuvat ole matriisin kuvamuistille sieltä yksinkertaisimmasta päästä. Muistanko väärin vai käyttikö se tuossa vertailussa myös etäisyystietoa hyväkseen eli pystyi päättelemään mikä on se varsinainen kohde minkä pitäisi valottua oikein eli manuaalitarkennus saattaa aiheuttaa tuon kanssa erilaisen tuloksen, siis jos piti paikkansa tuo muistikuva.
--
Irc - oh5ktw
 
Loitto
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 964
Paikkakunta: Raisio

11 years ago

Joo, kyllä se aika hyvin osaa lumellakin. Jos pelkkää tasaista hankea kuvaa (kylläpä tulisikin mielenkiintoinen kuva) niin sitten varmaan menee sinne keskiharmaalle, mutta jos vaan on kuvassa jotain muutakin kuin lunta tai edes varjoja, niin kyllä se sitten aika hyvin onnistuu.
On meillä valmis vastaus tähän huoleen - Voit työntää pääsi sian peräsuoleen
- Siriuksen Kyberneettisen Kauppakomppanian valitusosaston robottien kuoro

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä