Avatar
digikuva81
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 5 years ago
Viestit: 125

5 years ago

Meni näköjään lukkoon toi edellinen ketju, niin laitetaan sitten uutta - aiheena oli sulkimen aiheuttaman tärähdyksen vaikutus kuvan terävyyteen.

"This data also suggests that with smaller lenses and decent tripods and heads, mirror lock makes no difference in the sharpness of an image.  When the shutter is opened independent of mirror slap up, there are vibrations induced into the camera.  Mirror lock-up does not help this."
http://aaronlinsdau.com/gear/articles/d ... ation.html

wikipedia kertoilee ongelmasta seuraavaa:

Camera shake due to the impact of the larger curtains starting and stopping rapidly. Camera designers have learned to overcome SLR mirror-slap by including a mirror lock-up feature in some cameras. This removes the camera-shake from the large slapping mirror inside the camera, but does not prevent camera-shake caused by the shutter mechanism itself. Mirror-lock-up introduces yet another problem: with the mirror locked-up out of the way the optical viewfinder cannot be used for focussing, framing, or exposure metering. Newer[when?] DSLR cameras include a "live preview" where the image from the main imaging sensor is displayed directly on an LCD display, so it is still possible to focus (manually or in newer models by contrast detection) and frame. This prevents most camera shake from the focal-plane shutter, as instead of a first curtain an electronic shutter is used.
http://en.wikipedia.org/wiki/Shutter_(photography)

Ongelma koski nimenomaan DSLR kameroita, esim. kameraa Nikon D7000. Peilittömissä järjestelmäkameroissahan ongelma on poistettu korvaamalla verhosulkimen ensimmäinen verho elektronisella ensimmäisellä verholla, joka aktivoi valotuksen. Jälkimmäinen verho aiheuttaa tärähdyksen vasta, kun valotus on ohi, joten sen vaikutus ei näy kuvassa.

"Like all other mirrorless cameras, the EOS M's shutter is open by default even when the camera is turned off, exposing the sensor. This may seem disconcerting to SLR owners, but we've never experienced any problem with this approach. Like Canon's live view-capable SLRs the EOS M uses an electronic first curtain to activate the exposure, and the physical shutter is only used to end it. This helps reduces shutter lag and keep shutter noise down - meaning the EOS M is one of the quieter models of its type."
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-m/

Toinen tapa ratkaista ongelma on keskussuljin, vaikka suljetussa ketjussa kävi hyvin selväksi, että käyttäjä mvuori on köyhä, eikä hänellä ole varaa moista hankkia. Keskussulkimella varustetun peilittömän pitäisi tärähtää vielä huomattavasti vähemmän, jonka lisäksi keskussuljin on nopeampi mahdollistaen todella lyhyen salamatäsmäysajan.

The lens, which is designated as a Carl Zeiss Sonnar T* features a leaf shutter for essentially silent operation (though you can engage a sound effect if you wish). This design means the camera can sync with flashes all the way up to its 1/2000th maximum shutter speed, as well as allowing the lens to reach closer to the front of the sensor.
http://www.dpreview.com/previews/sony-cybershot-dsc-rx1

Näyttää tosiaan tunnettuihin ongelmiin löytyvän ratkaisu markkinoilta erittäin tunnetuilta valmistajilta.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18594
Paikkakunta: Karjaa

5 years ago

Keskussuljin on vanha keksintö.
http://www.flickr.com/photos/inkyfinger ... amerapedia

Valokuvauksen harrastaja saattoi siitä lukea vaikkapa  1911 kirjasta Cassell's Cyclopedia of Photography.  ;)
http://en.wikipedia.org/wiki/Shutter_%28photography%29

Keskussulkimia on hyvin monenlaisissa kameroissa, jopa kinareissa. 
http://taunusreiter.de/Cameras/Kowa_SETR_eng.html
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18594
Paikkakunta: Karjaa

5 years ago

digikuva81 kirjoitti:
Peilittömissä järjestelmäkameroissahan ongelma on poistettu korvaamalla verhosulkimen ensimmäinen verho elektronisella ensimmäisellä verholla, joka aktivoi valotuksen. Jälkimmäinen verho aiheuttaa tärähdyksen vasta, kun valotus on ohi, joten sen vaikutus ei näy kuvassa.
Pöljää sanoa noin jos löydät yhden tuollaisen peilittömän mallin.

Suosittelisin kirjoittamaan suomeksi asiat eikä siten  että viestin perillemeno vaatii muunkielisten lainojen ymmärrystä.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18594
Paikkakunta: Karjaa

5 years ago

Mihin suuntaan tällaista aloitusta pitäisi viedä?  Yksi olisi käytännönläheisyys ja sen pohtiminen, kuinka esimerkiksi makrokuvat saadaan onnistumaan tärähtämättä. 

Kuvan terävyys on suhteellista ja tarvittava terävyyden määrä riippuu valmiin valokuvan fyysisestä koosta ja tarkasteluetäisyydestä.
'
Sulkimen ja peilin tuoma tärähdys käytännössä riippuu - ei yksin kamerarungosta - vaan kaikesta materiasta mitä runkoon on yhteydessä - ja myös siitä milla tavalla ovat yhteydessä (mm. kameran kiinnitys jalustaan.) Kappaleen ominaisvärähtely tai resonanssi on  yhdistelmästä ja kokonaisuudesta riippuvaa ja milloin laukaisussa syntyvät värähtelyt kuolevat, elävät tai jopa alkavat elää, ja millä voimalla ja kestolla, siten vaihtelee.
Viimeksi muokannut Mirrored, 16.9.2012 klo 10.28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18594
Paikkakunta: Karjaa

5 years ago

digikuva81 kirjoitti:

keskussuljin on nopeampi mahdollistaen todella lyhyen salamatäsmäysajan.
Keskussuljin ei ole nopeampi kuin verhosuljin. Yleensä tiedetään että se on hitaampi eli nopein  valotusaika on yleensä hitaampi.  (edit.  mitä nopeudella kulloinkin tarkoitetaan...)

Ja toisaalta, vaikka olisi "pikeentynyt" oikein hitaasti aukeava keskussuljin, salamakuvat saattaisivat silti onnistua, koska suljinlamellit toimisivat himmentimen tapaan - tai yleensäkin vaikka salaman välähdyksen kesto ylittäisi sulkimen täysin auki olevan keston.
Viimeksi muokannut Mirrored, 16.9.2012 klo 10.42. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
JMies
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 569

5 years ago

mirrored kirjoitti:
Keskussuljin ei ole nopeampi kuin verhosuljin. Yleensä tiedetään että se on hitaampi eli nopein  valotusaika on yleensä hitaampi.
Keskussuljin nimenomaan on nopeampi kuin verhosuljin. Verhosuljin toki mahdollistaa nopeammat valotusajat, mutta itse sulkimen liike on nopeampi.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18594
Paikkakunta: Karjaa

5 years ago

Nopeimmista verhosulkimista löytyy jotain mainintaa tuolla.  Minolta vuonna 1992: 13,3m/s, synkka-aika 1/300s, lyhin valotusaika 1/12000sek.


Keskussulkimen lamelleilla on kyllä lyhyempi matkakin kuljettavana ja kun lamellin koko on pienempi, voisi se mahdollistaa nopeamman kulkunopeuden teknisen toteutuksen kannalta helpommin.  (Vaan tietysti koko riippuu, keskussulkimessakin, "aika lailla tarkkaan" koosta.  :D )
Viimeksi muokannut Mirrored, 16.9.2012 klo 11.11. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Nappe1
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 662
Paikkakunta: Kotka

5 years ago

Sonyn uusin kinokoon kompaktihan käyttää keskussuljinta.

Lisäksi on olemassa myös pyörähdyssuljin (rotary blade shutter), jota ainakin Pen F -sarjan kamerat käyttivät. Etuna täysäänettömyys ja salamasynkat aina 1/500s asti. Haittana kallis konstruktio (suljinkiekko on titaania.) Tämän suljintyypin tärähdysherkkyydestä ei ole mitään käsitystä, mutta koskaan en ole heilahdusta omassani saanut näkymään kuvissa.
Lopetti kuvaamisen siinä muodossa kun se tällä foorumilla tunnetaan.
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

5 years ago

Oman kokemukseni mukaan kotikonstein "mitattava" terävyys on todella vaikeaa. Tuota on tullut kokeiltua vuosikymmenien aikana erilaisilla kamera/jalusta/laukaisutekniikkayhdistelmillä.

Puuhasteleminen hologrammilaserin kanssa auttoi ymmärtämään sitä, kuinka pirullisen vaikeaa todellinen terävyys isolla Teellä on saavuttaa.

Kuitenkin se on mahdollista ja samalla kamera/objektiivi/jalustayhdistelmillä pääsee kuvaussessiossa monenlaisiin tuloksiin, jos vaan malttaa tehdä homman hitaasti ja huolellisesti. Ei ole mitenkään mahdotonta, että samasta testikohteesta samalla kertaa kuvatuista 30 ruudusta löytyy - syytä tai toisesta - aivan erilaisia tuloksia.

Oman kokemuksen mukaan heikoimpia linkkejä ovat mm. kameran ja jalustan kino/kuulapää liitäntä kameraan/objektiiviin ja tuon liittymäpinnan materiaali (korkki, kumi, tms. pehmennys). Toinen on koko yhdistelmän rauhoittaminen viimeisen kosketuksen jälkeen tai oikeastaan siis sen unohtaminen, kolmas on kaiken mahdollisen lisäpainon käyttäminen jalustassa. Näissä syntyy usein puutteita tai virheitä.

Jos kamerassa on live view, kannattaa sitä tietenkin käyttää tarkennettaessa ja säätää objektiivi himmennettynä tarkennuksen aikana sille aukolle, mitä aikoo ko. testissä käyttää (focus shift). Muutenkin tarkennuksen haarukoiminen on hyvin hyödyllistä.

Kyse on niin pienistä asioista, että esim. valotuksen aikana talon ohimenevä kuorama-auto tai vaikkapa kaupungissa raitiovaunu pilaa operaation.

Ihan toinen asia on se, kuinka realistista tällainen homma sitten on. Kuinka hyvin käytännön elämässä voidaan kuvata jos asiaa ajatellaan vain terävyyden kannalta. Silloin on otettava järki käyteteen ja ryhdyttävä harjoittelemaan laukaisutekniikkaa (aivan kuten kilpa-ammunassa).

Kivaahan se puuhastelu joskus on, mutta ei se kuvien subjektiivista tai teknistä laatua paranna muuta kuin ehkä sen kautta että oppii tietämään, mikä esim. on omasta mielestä kulloisenkin objektiivin suurin teknisesti "riittävä" aukko. Sitä kautta pääsee käyttämään mahdollisesti nopeampia suljinaikoja. Tästä esimerkkinä voin mainita vaikkapa Nikkor AF-S 50mm f/1.4G -objektiivin, jossa minulle tuo aukko on f/4.
Viimeksi muokannut Tapiola2006, 16.9.2012 klo 12.17. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Avatar
AnselA
Paid subscriber
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 9444

5 years ago

digikuva81 kirjoitti:
Meni näköjään lukkoon toi edellinen ketju, niin laitetaan sitten uutta - aiheena oli sulkimen aiheuttaman tärähdyksen vaikutus kuvan terävyyteen.
Sen ketjun aiheena ei ollut "sulkimen aiheuttaman tärähdyksen vaikutus kuvan terävyyteen" vaan "D7000 kohina !", jonka ketjun aloittaja myöhemmin muutti muotoon "D7000 ja Nikkor 80-200 piirto !". Terävyysongelman ratkaisuksi keskustelussa ehdotetttiin mm. peilin lukitsemista yläasentoon ennen sulkimen laukaisemista. D7000:ssa lukitustoiminnon käyttöön on "helppoja" tapoja. En usko että D7000:ssa peilin toiminta olisi poikkeuksellisen tärähdyttävää. Kuitenkin Nikon on tehnyt peilin lukitsemisen nopeasti ja helposti käytettäväksi ominaisuudeksi. Ilmeisesti Nikon tietää, että peilin lukitsemisella voidaan vähentään värähtelyjä. (Kaikissa Nikon  rungoissani, Nikkormat FTn:stä alkaen, on peilin lukitusmahdollisuus, kuin myös keskussuljin Hasselissa.)

Joudun vielä lainaamaan kirjoittamaasi
digikuva81 kirjoitti:

Kyllä - mutta tuossa linkissä mainittiin kyllä, että kamera tärähtää ihan kiitettävästi ihan jo sulkimen aiheuttaman tärähdyksen vuoksi - joten peili lukitsemalla yläasentoon kuvan pilaa sulkimen aiheuttama tärähdys.
Mitä kiitettävää sulkimen aiheuttamassa tärähdyksessä on?

Kirjoituksestasi saa sen käsityksen, ettei peilin lukituksella voi vähentää värinöitä. Ja ettei sulkimella varustetulla kameralla voi ottaa kuvia, koska sulkimen aiheittama tärähdys pilaa kuvat.

Kymmeniä vuosia olen ottanut kuvia, yhdenkään epäterävyyttä en ole pystynyt tulkitsemaan sulkimen syyksi. Peilin kylläkin.
digikuva81 kirjoitti:

The lens, which is designated as a Carl Zeiss Sonnar T* features a leaf shutter

... klip...

Näyttää tosiaan tunnettuihin ongelmiin löytyvän ratkaisu markkinoilta erittäin tunnetuilta valmistajilta.
Mikä tunnettu valmistaja nykyään tekee sulkimet Zeissin optiikkaan? Compur?
Vilho setälä: “Näppäilijän tulee tietoisesti varjella sieluansa valokuvauksellisen maailmankatsomuksen taudilta.”

Kellon mukaan nukkuminen on amatöörejä varten.
 
Avatar
digikuva81
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 5 years ago
Viestit: 125

5 years ago

AnselA kirjoitti:
Kymmeniä vuosia olen ottanut kuvia, yhdenkään epäterävyyttä en ole pystynyt tulkitsemaan sulkimen syyksi. Peilin kylläkin.
Jotain tämänsuuntaista vastausta osasin odottaakin - nyt kiinnostaa tietää, että mikä resoluutio sinulle on riittänyt?

Ehkä ajat ovat jokseenkiin muuttumassa - esim. Nikon D3200 kamerassa on 24,2 megapikselin DX-koon CMOS-kenno, kamera painaa noin 505 g akun ja muistikortin kanssa ja porukka kyselee foorumilla, onko Hama Star 62 jalusta hyvä tollaisen kameran jalustaksi.
http://www.markantalo.fi/product/digiku ... ?scid=1993

Sitten kuvia tutkaillaan kotona ruudulta 100 % koossa. En ihmettele jos kuluttajan havaitsema tärähdys kuvassa olisi vain verhosulkimen ensimmäisen verhon aiheuttaman tärähdyksen ansiota.

Eihän kukaan kiellä ostamasta esim. 403 g painavalle kameralle 3,8 kg painavan jalustan, jonka koukkuun vielä ripustaa lisäpainon, mutta yleensä jalusta on juuri se, minkä hankinnassa etsitään säästöä.
http://mediacdn.shopatron.com/media/mfg ... 1347639251
 
mvuori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 10671
Paikkakunta: Tampere

5 years ago

digikuva81 kirjoitti:
Ehkä ajat ovat jokseenkiin muuttumassa - esim. Nikon D3200 kamerassa on 24,2 megapikselin DX-koon CMOS-kenno, kamera painaa noin 505 g akun ja muistikortin kanssa ja porukka kyselee foorumilla, onko Hama Star 62 jalusta hyvä tollaisen kameran jalustaksi.
http://www.markantalo.fi/product/digiku ... ?scid=1993

Sitten kuvia tutkaillaan kotona ruudulta 100 % koossa. En ihmettele jos kuluttajan havaitsema tärähdys kuvassa olisi vain verhosulkimen ensimmäisen verhon aiheuttaman tärähdyksen ansiota.
(Nyt olisi korkea aika tuoda markkinoille kameroita, joissa on kiinteä jykevä jalusta. Ei tälle globaalille suljinongelmalle muuten ole ratkaisua.)
Matti Vuori
 
Avatar
kebax
Paid subscriber
Liittynyt: 6 years ago
Viestit: 10097
Viesti:

5 years ago

Itse kun ajattelen tätä "ongelmaa" niin mulla ei ole käytännön sovellusta jossa tälläinen vaikutus tulisi kyseeseen.

Mä joskus pohdin toisaalla peilin lukituksen hyödykkyyttä. Silloin käytännön testit osoittivat peilin lukituksen hyödyttömäksi ja itseasiassa hankalaksi käyttää.

Mun näkemys siis on että tän sortin pohdinta on insinörttien heiniä eikä varsinaisille valokuvaajille tästä yhtikäs mitään hyötyä ole.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18594
Paikkakunta: Karjaa

5 years ago

kebax kirjoitti:

Mun näkemys siis on että tän sortin pohdinta on insinörttien heiniä eikä varsinaisille valokuvaajille tästä yhtikäs mitään hyötyä ole.

Saatat olla paljon oikeassa (riippuen kenen ylläolevaan pohdintaan viittaat =). .

Itse aiheena mielestäni kuitenkin kameran toiminnan, valokuvauksen tekniikan ja omien laitteidensa suorituskyvyn rajojen tunteminen kuuluu nimenomaan valokuvaajan pätevyyteen.  Jos vaikka tulee eteen tilanne ja tarve, jossa pikkuseikat nousevat merkittäviksi, niin on hyvä olla taitoa ja tuntemusta kuinka hommat hoidetaan pilkulleen (pikselilleen).

Piaf:  Ja mikäpä olisi valokuvauksessa vielä pienempi seikka kuin pikseli..  ei ainakaan fotoni.
Viimeksi muokannut Mirrored, 16.9.2012 klo 17.50. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

5 years ago

Niinpä. Kun kuvaan käsivaralta, kuvaan käsivaralta, ja kun kuvan pitkiä aikoja, kuvaan ne jalustalla, pipolaukaisulla. Ei ole kuvissa tärähdystä.

Edith: tai siis onhan kuvissa sitä useinkin, muttei kamerasta johtuvana, vaan kuvajaasta ;-)
Viimeksi muokannut Quiquern, 16.9.2012 klo 17.43. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
Avatar
AnselA
Paid subscriber
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 9444

5 years ago

digikuva81 kirjoitti:
AnselA kirjoitti:
Kymmeniä vuosia olen ottanut kuvia, yhdenkään epäterävyyttä en ole pystynyt tulkitsemaan sulkimen syyksi. Peilin kylläkin.
Jotain tämänsuuntaista vastausta osasin odottaakin - nyt kiinnostaa tietää, että mikä resoluutio sinulle on riittänyt?
Filmillä 120-koon APX-25:lle kuvatuista kuvistakaan en löydä sulkimen syyksi laskettavaa epäterävyyttä, tai muutakaan epäterävyyttä, Distagon 50/4.

Digillä jo 6 Mpix D70:llä kuvatut kestivät vedostamisen yli puolimetrisiksi. Ilman että olisi pitänyt etsiskellä sulkimen aiheuttamaa epäterävyyttä. Ja minähän olen aika pedanttinen; kuvasta pitäisi (yleensä) aina löytyä jokin terävä kohta.
digikuva81 kirjoitti:

Ehkä ajat ovat jokseenkiin muuttumassa - esim. Nikon D3200 kamerassa on 24,2 megapikselin DX-koon CMOS-kenno, kamera painaa noin 505 g akun ja muistikortin kanssa ja porukka kyselee foorumilla, onko Hama Star 62 jalusta hyvä tollaisen kameran jalustaksi.
http://www.markantalo.fi/product/digiku ... ?scid=1993

Sitten kuvia tutkaillaan kotona ruudulta 100 % koossa. En ihmettele jos kuluttajan havaitsema tärähdys kuvassa olisi vain verhosulkimen ensimmäisen verhon aiheuttaman tärähdyksen ansiota.

Eihän kukaan kiellä ostamasta esim. 403 g painavalle kameralle 3,8 kg painavan jalustan, jonka koukkuun vielä ripustaa lisäpainon, mutta yleensä jalusta on juuri se, minkä hankinnassa etsitään säästöä.
http://mediacdn.shopatron.com/media/mfg ... 1347639251
Anna purukan kysellä foorumeilla ihan vapaasti. Mutta et kai tosissasi väitä, että Hama Star 62 jalustalta kuvattujen kuvien mahdollinen epäterävyys olisi sulkimen aiheuttamaa!

Nyt kiinnostaisi tietää onko sinulla omakohtaisia kokemuksia sulkimen aiheuttamasta epäterävyydestä? Kuvanäytteitä? Vai onko valokuvauskokemuksesi pelkästään webbilinkkien varassa?

Ai niin, Gitzo (Gilux Sport) on ollut luottojalustani 1970-luvulta alkaen, eikä paina kuin runsaat 2 kg...
Vilho setälä: “Näppäilijän tulee tietoisesti varjella sieluansa valokuvauksellisen maailmankatsomuksen taudilta.”

Kellon mukaan nukkuminen on amatöörejä varten.
 
Avatar
AnselA
Paid subscriber
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 9444

5 years ago

digikuva81, olet väittänyt, että  "kamera tärähtää ihan kiitettävästi ihan jo sulkimen aiheuttaman tärähdyksen vuoksi". Voisitko vastata mitä kiitettävää sulkimen aiheuttamassa tärähdyksessä on?
Vilho setälä: “Näppäilijän tulee tietoisesti varjella sieluansa valokuvauksellisen maailmankatsomuksen taudilta.”

Kellon mukaan nukkuminen on amatöörejä varten.
 
Avatar
digikuva81
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 5 years ago
Viestit: 125

5 years ago

AnselA kirjoitti:
Nyt kiinnostaisi tietää onko sinulla omakohtaisia kokemuksia sulkimen aiheuttamasta epäterävyydestä? Kuvanäytteitä? Vai onko valokuvauskokemuksesi pelkästään webbilinkkien varassa?
Työkaverilla oli ongelmia Nikon D7000 kameran tärähtämisen kanssa aikoinaan, mutta siinä taisi kyseessä kuitenkin olla erittäin pitkästä valotusajasta ja enemmän jo alustan tärähtämisestä(jos kamera oli tuettuna esim. pöytään) - kyseessä taisi olla ns. taiteellisempi kuva, jossa haluttiin joku liike yhteen valotukseen.
 
Est
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 11739

5 years ago

digikuva81 kirjoitti:
AnselA kirjoitti:
Nyt kiinnostaisi tietää onko sinulla omakohtaisia kokemuksia sulkimen aiheuttamasta epäterävyydestä? Kuvanäytteitä? Vai onko valokuvauskokemuksesi pelkästään webbilinkkien varassa?
Työkaverilla oli ongelmia Nikon D7000 kameran tärähtämisen kanssa aikoinaan, mutta siinä taisi kyseessä kuitenkin olla erittäin pitkästä valotusajasta ja enemmän jo alustan tärähtämisestä(jos kamera oli tuettuna esim. pöytään) - kyseessä taisi olla ns. taiteellisempi kuva, jossa haluttiin joku liike yhteen valotukseen.
Uskallan väittää :
Jos D7000 -kameralla ei kykene -vakavanlaatuisista ponnisteluistaan huolimatta- saamaan tärähtämättömiä kuvia -niin yrittäessään- on tunari.
- E
 
mvuori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 10671
Paikkakunta: Tampere

5 years ago

digikuva81 kirjoitti:
AnselA kirjoitti:
Nyt kiinnostaisi tietää onko sinulla omakohtaisia kokemuksia sulkimen aiheuttamasta epäterävyydestä? Kuvanäytteitä? Vai onko valokuvauskokemuksesi pelkästään webbilinkkien varassa?
Työkaverilla oli ongelmia Nikon D7000 kameran tärähtämisen kanssa aikoinaan, mutta siinä taisi kyseessä kuitenkin olla erittäin pitkästä valotusajasta ja enemmän jo alustan tärähtämisestä(jos kamera oli tuettuna esim. pöytään) - kyseessä taisi olla ns. taiteellisempi kuva, jossa haluttiin joku liike yhteen valotukseen.
(No nyt ymmärtää huolehtimisen koko kansakunnan suljinkalustosta, kun työkaverilla olisi kenties ehkä saattanut joskus olla asian kanssa ongelma, vaikka kyse olikin onneksi eri asiasta.)
Matti Vuori

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä