nomad
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 10039

5 years ago

Minäkin taidan kuulua heihin jotka ovat tässä haukkuneet Nikonin lillerikennoista systeemiä lähtökohdiltaan toivottomaksi. Mutta niinpä vaan tuli ostettua tämmöinen V1. Sattui eteen tarjous 699e ja mukana 10mm ja 1-30mm obiskat. Salamakin olisi saanut tulla mukaan, mutta kun ei :-(

Alkujaan mieleni muuttui jo pikkuisen kun valokuvausliikkeessä pitelin kädessä J1:stä. Tämä V1 on vielä paremman tuntuinen. Lisäksi kuvissa ehkä tylsältä näyttävä ulkonäkö on reaalimaailmassa oikein hyvä. Etenkin 10mm pannarin kanssa kokonaisuus on asiallisen tyylikäs ja laadukkaan oloinen.

Kuvaamistoiminnasta sen verran, että Nikon osui V1:n kanssa aika lähelle oikeaa, mutta mokasi muutaman asian. 1) Modekiekko pyörähtelee jatkuvasti väärään asentoon. 2) Auto-isoa ei voi suuremmin kustomoida ja se tykkää päästää valotusajat liian pitkiksi. 3) Kamera näyttää pari sekuntia otettua kuvaa, enkä osaa kytkeä tätä pois (????). 4) Salamin pitäisi kuulua pakettiin.

Hyvää on taas paljon. 1) Aika nopea ja varma tarkennus. 2) Huomaamattomuus. 3) Yksinkertaisuus. 4) Helppokäyttöisyys. 5) 10mm pannari. 6) Iso akku. 7) Hyvin toimiva vaihto etsimen ja takanäytön välilä. 8) Lyhyet valikot. 9) Yli 30 raw-kuvan puskuri. 10) Erikoisominaisuudet. 11) Jotain muutakin :-)

Monissa arvioissa kehuttu kuvanlaatu on mielestäni hieman mieliä jakava. Olen kuvannut lähinnä raw:ta, jota käyttäessä V1 kohisee kuin D200 ja jälki on myös samalla tavalla pehmeää. Kohinaa on hieman aivan perusherkkyydelläkin. Toisaalta kohina näyttää kauniilta, yksityiskohdat eivät suttaannu ja kuva reagoi erittäin hyvin terävöittämiseen ja kohinanpoistoon. Tämän ansiosta ISO1600 on useimpaan käyttöön ihan ok - hyvä tulos kennon koko huomioiden.

Kuvanlaadussan tykkään myös kirkkaiden toistumisesta, joka ei ole ollenkaan rumaa, vaikkei tässä niin ihmeellistä dynamiikkaa taida ollakaan.

Kovin monenlaista hommaa en ole vielä ehtinyt kokeilla, mutta sen tiedän, että katukuvauskamerana V1 on 10mm pannarilla äänettömän elektronisen sulkimen kanssa aivan huippua. Jos valoa riittää siten, että herkkyys pysyy kolminumeroisissa luvuissa, niin vaikea kuvitella parempaa. Tämän kanssa voit kävellä ihmisten keskelle ja ottaa kuvan ilman, että kukaan kiinnittää asiaan huomiota.

10-30mm zoomi on rakenteeltaan pykälää muovisempi, mutta siinä on vakaaja. Onhan se käyttökelpoinen ja joustava objetiivi. Sen kanssa kamera käynnistyy kätevästi kiertämällä zoomi pitkäksi. Mitään hurraa-huutoja tämä kombo ei kuitenkaan herätä, mutta kyllä tällä monenlaista räpsii.

Auto-ison ongelma tuntui aluksi siltä, että nyt pitää _aivan heti_ saada firmispäivitys. Opin kuitenkin jo toisena päivänä kiertämään probleemia kuvaamalla S-moodissa. Tällöin asetan suljinajan pisimmäksi mitä ajattelen sietäväni, vaikka 1/50 sek, eikä se haittaa vaikka aukko olisi täysin auki, doffia tässä riittää.

Siinä mielessä uusi firmis olisi kuitenkin kiva, että keksisivät Fn napille jonkun muunkin käytön kuin vaihto mekaanisen ja elektronisen sulkimen välillä. Ja saisihan tuon myötä ehkä sen otetun kuva katselun pois...

Eli ei täydellistä, mutta omanlaisensa kameran Nikon teki. Paljon puhuttuja motion snapshotteja ja hidastuksia en ole kokeillut kuin modepyörän vahinkopyöräysten vuoksi. Myöskään videosta en osaa mitään sanoa. Enkä oikeastaan edes ymmärrä miksi pitää olla valinta mekaanisen ja elektronisen sulkimen välillä???

Jatkolle minulla on ajatuksena, että teippaan modepyörän still-kuvauksen asennolle ja jään odottamaan 20mm valovoimaista primeä. Iltavalossa 10 millisen 2.8 vie herkkyyden liian nopeasti luokkaan ISO3200 tai yli. Sen telezoominkin voisi joskus ostaa - onhan tässä ihan hyvä tarkennus.

Suosittelen V1:stä esimerkiksi Fuji X100:n kaveriksi tai pikkukameraksi järkkärin rinnalle. Ken ajattelee, että ainoa järjestelmä on peilitön, saattaa olla onnellisempi jonkin isompikennoisen vaihtoehdon kanssa. Ainakaan minulle tämä kennoko ei riittäisi ainoana kamerana.
 
prosecutor
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 274

5 years ago

Viimeksi messuhallissa tuo oli itselleni ainoa kiinnostusta herättänyt kamera, jämäkkä kauniin pelkistetty rakenne ja ulkomuoto, etsin tuntui paremmalta kuin esim. fuji x1 (?) pro:ssa (joka ei herättänyt kovin suuria tunteita, itseasiassa mielenkiinto lakkasi samantien).
 
J.W.The NowHere Man
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 11916

5 years ago

Vähän kuin nuorna poikana alkeistouhuissa tyttöystävän kanssa,, pls wait, I am coming... Iam Comiiiinnng...
JukkaWatanenPhotoblog...tekniikkajutut siellä...
 
nomad
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 10039

5 years ago

J.W.The NowHere Man kirjoitti:
Vähän kuin nuorna poikana alkeistouhuissa tyttöystävän kanssa,, pls wait, I am coming... Iam Comiiiinnng...
Niinpä. Harvoinhan se eka kerta täydellinen on. Ei tässä Nikoninkaan tapauksessa. Mutta ei myöskään aivan reisille mennyt.
 
taskudigi
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 61

5 years ago

Itsellä käväisi tuo nikonin V1. Kerkesin aiemmin ostaa pokkariksi nikonin P7100:n ja kohta ilmaantui myyntipalstalle satsi Nikon V1 tavaraa.  Tein rohevan edullisen hintatarjouksen ja yllättäin olin sitten V1:n omistaja. Nopeahan kamera oli mutta yllättävän rampautettu käyttikseltään. Kuvanlaatu oli kyllä pettymys. Hieman parempi kuin P7100:ssa mutta käyttö huomattavasti hankalampaa kun piti välillä valikkorumpaa harjoittaa. Ostettuani Fujin X-pro1:n ei nikonin 1 sarjalaisen pehmyttä höttökuvaa enää kärsinyt katsoa. Kohina oli minun silmääni rumaa, ei läikikästä vaan sellaista
mustaa pilkkua jota en osannut itse siivota lightroomilla.. Toinen oli outo bokeh, se oli kulmikasta ja rumaa. Melkein mieluummin sietää pokkarin koko kuva terävä kuin tuon kulmikkuutta.
 
nomad
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 10039

5 years ago

Sä et ole vain terävöittänyt tarpeeksi ;-)

Kuvasitko raw:ta vai jpg:tä? Minun mielestäni kuvanlaadussa ei suurempia moitteita ole, mutta en ole vielä keksinyt reseptiä raw-kuvan väreille. Jotenkin kylmähköjä, eikä tämä ole pelkästään valkotasapainon asia.
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

5 years ago

En minäkään noita huonoksi osannut ajatella. Varsinkin, kun ottaa huomioon kennokoon. Toisaalta ainoat, mitä varsinaisesti ole enemmän kuvannut olivat ISO 800 jyrkässä ja niukassa näyttämövalossa valotettuna niin, että huippusävyt säilyivät myös JiiPekeissäkin.
 
taskudigi
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 61

5 years ago

Kuvasin raakaa ja jiipekkiä. No ehkä odotin liikaa, tuntuu vain että aika pieneksi jäi ero P7100:een. Hyvässä valossa ulkona kuvatut kuvat olivat ihan ok. Sitten kun kohde oli varjon puolella tai tasaisen harmaa päivä niin kuva oli pehmeähkö jo ISO100:Sta lähtien. Laitan tähän yhden testiotoksen (verhot kiinni huoneessa päivällä otettu) joka kuvattu raakana ja vein sen lightroomin
kautta flickr:iin. Löytyy tuolta täydessä koossa. Valkotasapainosta olen samaa mieltä nomadin kanssa. Fuji tekee taas provia asetuksella lämpivämmän sävyistä.
Fujilla olen kuvannut jpg enimmäkseen kun lightroom ei pure vielä tuon RAF kuvaa. Ai niin, myin tuon nikonin V1:n pois ja kerrankin tein jopa voittoa ;D

Kuva
DSC_0739.jpg by JT-decaycode, on Flickr
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

5 years ago

Katselin alkuperäisen kokoista tiedostoa flickeristä eikä tuossa kuvassa ole mielestäni mitään terävää... Mikähän merkklilisyys on pielessä...

Laitoin tähän yhden ei-niin-teknisen-otoksen. Kamera pöydällä ilman jalustaa ISO 100 f6,3 22mm ja toisen, joka on

kuvattu huonoissa olosuhteissa ISO 800. Hylätty koska tarkennus on väärässä paikassa ym.
 
taskudigi
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 61

5 years ago

Tuossa suoraan kamerasta jpg ISO100. Tosin se pidempi zoomi tapissa. Tuollaista se
kamera teki. Suorassa auringonpaisteessa sain kyllä parempiakin kuvia..

Kuva
_DSC1523.jpg by JT-decaycode, on Flickr

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: baader ja 7 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä