Avatar
snoop
Liittynyt: 5 years ago
Viestit: 1466
Paikkakunta: Pori
Viesti:

2 years ago

Filmiaikana tykkäsin Konicasta, kun mulla oli kumma tunne, että sen värimaailma jotenkin pohjautui ruskeaan, vaikkei kuvassa olisi yhtään ruskeaa väriä.

Sen vaan huomasi, kun vihreä eikä punainen vetänyt kylläiseksi tai tunkkaiseksi. Kuvat näytti siistiltä ja tasapainosilta.
 
Avatar
niffe
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 6 years ago
Viestit: 11185
Paikkakunta: HELSINKI

2 years ago

mvuori kirjoitti:
Että oikein CFA... Foveon on firma, ja sen valmistamissa kennoissa ei ole CFA:ta.
No joo Foveon firma ja sen sensorin nimi on X3. Eipäs nyt viisastella. Tuon sensorin värierottelutekniikan kanssa kuitenkin kiirehdit vähän edelle aikaasi. Merrillin suunnittelemissa sensoreissa on pikselikohtaiset splitterit, joten periaatteessa on niissä vähän eri tavalla CFA. Se on samassa pikselissä, eikä levitettynä esim. 2x2 leiskaan per pikseli, kuten vaikka Canonissa tai Nikoneissa. Sitä kutsutaan vertikaalivärisuodatukseksi ja Bayerin vastaavaa lateraalisuodatukseksi. Niin ja siksi siihen ei tietenkään tarvita demosaiikki-laskentaa, koska RGB-arvot saadaan suoraan pikselikombosta.
Viimeksi muokannut niffe, 13.4.2015 klo 0.27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Avatar
niffe
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 6 years ago
Viestit: 11185
Paikkakunta: HELSINKI

2 years ago

Fujilla kuvaan kirjoitti:
Värin muodostuminen on monimutkainen asia. Kyse ei ole yksittäisestä insinööristä, psygologista tai taiteilijasta, vaan isojen talojen käsityksestä siitä, mikä on hyvän näköistä ja toimivaa. Uudet, koulunpenkiltä  insinöörit valmistuvat insinöörit opetetaan talon tavoille.

Se perinne, joka talolla on ollut filmiaikana, on saanut suoran jatkumon digitaalisesti. Vaikka edes talon sisällä ei tiedostettaisi, niin filmin tekijöiden ja aikainen osaaminen on siirtynyt nykyisyyteen. Ilman tuota osaamista on paha tehdä mitään.

Näemme kaiken lisäksi värit eri tavalla. Käsittääkseni ainakin Aasiaan tehdään erilaisia käyriä kuin Eurooppaan! Itse pidän filmikaudella Agfan CT:tä parhaana väreiltään kaupunkikuvauksessa, kun taas Fujin Velvia oli lyömätön luontokuvauksessa harrastaja kuvaajalla. Kyse on kuitenkin perimmiltään mieltymiksistä.
Noh, joo ja ei. Materiaalien herkistyksessä on välillä ollut pieniä markkina-aluekohtaisia painotuksia, mutta ei niitä nyt sentään siirretä perimätietona, vaan tuotejehujen ja markkinoinnin ihmisten kanssa punnitaan vaihtoehdoista sopivia vaihtoehtoja. Toki materiaaleja kehiteltiin koko ajan, mutta useimmiten moni muu asia määritteli vielä enemmän putkea missä liikutaan, kuten herkistysmateriaalit, raaka-aineiden hinnat, säilyvyys, uv-kesto ym. Onhan ihmisillä markkina-alueittain joitain mieltymyksiä, kuten aasialaiset haluavat vähemmän keltaista biasia, eurooppalaiset ja amerikkalaiset puolestaan enemmän lämpimiä sävyjä eli lisää keltaista biasia (ja suomalaiset sen lisäksi vähemmän punaherkkyyttä ihonsävyihin). Yhdysvaltain ja Japanin markkinat olivat ne joille materiaalit herkistettiin, koska ne olivat ylivoimaisesti suurimmat markkinat (n. 12,5 rll/a ja 11,5 rll/a 1995-2000, ellen aivan väärin muista). Velvia ei herkistyksenä ollut välttämättä mitään, millä Fujin tehtaat olisivat sinänsä ylpeilleet, mutta sen terävyydelle ja korkealle saturaatiolle oli oma vannoutunut käyttäjäkuntansa, joten siten oikein onnistunut tuote.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä