Avatar
anttifox
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 155
Paikkakunta: Salla

11 years ago

Pentaxin digirunkojen mainostetaan olevan yhteensopivia kaikkien vanhojen PK-bajonettisten objektiivien kanssa. Tämähän on totta vain osittain. Objektiivit, joissa ei ole himmentimen A-asetusnastaa, eivät mahdollista himmentimen esivalintaan perustuvan automatiikan käyttöä, ellei niissä ole valitsinta, joka kytkee himmentimen jatkuvaan pitoon. Pienellä virittelyllä vanhatkin PK-bajonettiset objektiivit saa toimimaan Pentaxin digirungoissa.

Esimerkiksi Tamronin vaihtosovittimelliset objektiivit on melko helppo kytkeä Pentax istD:hen niin, että himmennin on jatkuvassa pidossa. Se tapahtuu siten, että sovittimen pohjaan porataan kolo noin 5 mm vastapäivään siitä kohdasta, johon lukitusnasta normaalisti uppoaa. Tätä ennen sovitin kannattaa irrottaa objektiivista ja purkaa niin pitkälle, että kromattua bajonettilevyä voi työstää erillään muista osista. Sitten systeemi kasataan uudelleen ja kiinnitetään kameraan. Objektiivi napsahtaa paikalleen siten, että himmentimen säätövipu ei tavoita vastavipuaan kameran rungossa. Tein tällaisen tempun objektiiville Tamron 80-210 mm 1:3,8-4. Toimii hyvin.

Toinen esimerkki on Helios-44M-4 2/58 -objektiivi. Koska se on hyvä lasi, halusin ottaa sen käyttöön lähikuvausobjektiiviksi. Objektiivin kiinnityksenä on Pentax-kierre, eikä sen himmennin ole kytkettävissä jatkuvaan pitoon. Pyöritin auki neljä ruuvia, jotka pitävät paikallaan objektiivin pohjalevyä. Otin vanupuikosta 3 mm pätkän muoviputkea ja asensin sen himmentimen säätötapin ja objektiivin pohjalevyn väliin siten, että tappi lukittui himmentimen pienintä aukkoa vastaavaan asentoon. Kiinnitin pohjalevyn takaisin paikalleen. Teetätin Teknofokuksessa 1 mm paksun alumiinisen O-renkaan ulkohalkaisijaltaan 58 mm ja sisähalkaisijaltaan 42 mm. Asensin sen pohjalevyä vasten ja ruuvasin kierteeseen Pentax K/M42 -sovittimen. Näin sain optiikan kiinnittymään napakasti loittorenkaaseen ja toimimaan niin, että kamera valottaa oikein.

Kolmas esimerkki. Halusin kokeilla suurennuskoneen objektiivin sopivuutta lähikuvaukseen Pentax istD:n kanssa. Teetätin Teknofokuksessa sovittimen, jonka toiseen päähän kiinnittyy Pentax K/49mm -objektiivin kääntörengas ja toiseen päähän Meopta Anaret 50 mm 1:4,5 -objektiivi. Systeemin voi kiinnittää loittosarjaan, palkeeseen tai suoraan kameran runkoon, ja sen avulla voi saada kuvia, jotka ovat teräviä reunasta reunaan. Koska Meoptan himmennin sulkeutuu pienimmillään neulanreiän kokoiseksi, syvyysterävyyttä on tarvittaessa reilusti.
Kuvaan, kun kerkiän.
 
peet
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 780
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

11 years ago

Joo-o, eipä näytä toimivan. Tarjosin *istDS:ään M-sarjan lasia kiinni, kamera menetti järkensä tyystin, ei toimi mikään.
 
Avatar
ekohippi
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 906

11 years ago

[quote=""peet""]Joo-o, eipä näytä toimivan. Tarjosin *istDS:ään M-sarjan lasia kiinni, kamera menetti järkensä tyystin, ei toimi mikään.[/quote]
Omituista, meillä ovat toimineet (kuulemma) ihan kunnolla - itse asiassa Krisse käyttää DS:n kanssa varsin paljon M-sarjan 100/4 makroa.

Itse käyttäjä saa raportoida tarkemmin, kunhan kerkiää.
Holgamiesten Dennishopper, kaikkien janoisten sankari
 
peet
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 780
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

11 years ago

Niinkö? No perkkeles, tässä ei tapahdu muuta kuin, että kameran päällä olevassa näytössä länksyttää Av-- ja etsimen näytössä F-- ohjelmasta riippumatta, ihan sama mitä painaa tai säätää. Kyllä tuo putki kuitenkin Z-1:n kanssa toimii niinkuin pitääkin.
 
ruusju7
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 118
Paikkakunta: Viitasaari
Viesti:

11 years ago

DS:ssä toimii vanhat "jenkakakkulatkin" ihan ok. ( tosin automatiikkaa ei voi käyttää ) - ja kun mikään ei onnistu kannattaa lukea käyttöohje !
Piscatus necesse est -
Vivere non est necesse
 
peet
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 780
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

11 years ago

[quote=""ruusju7""]...ja kun mikään ei onnistu kannattaa lukea käyttöohje ![/quote]
Heh hee! Vika löytyi käyttäjästä, ja korjaantui manuaalia lukemalla heti tuon oman edellisen ihmettelyn jälkeen.
 
matti
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1569
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

11 years ago

Joo jostain syystä valikosta voi valita käytännössä sen, toimiiko kamera vai ei. Itse valitsin "kyllä". Mitä noihin virityksiin tulee, niin varmaan ihan jees, mutta ei mulla kyllä ole m42-kierteisten eikä minkään muidenkaan MF-linssien kanssa ilmennyt mitään hankaluuksia. Stop down mittaus mittaa suoraan saapuvan valon mukaan..
 
Avatar
anttifox
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 155
Paikkakunta: Salla

11 years ago

[quote=""matti""]ei mulla kyllä ole m42-kierteisten eikä minkään muidenkaan MF-linssien kanssa ilmennyt mitään hankaluuksia.[/quote]

Oletko yrittänyt kiinnittää M42-kierteisen objektiivin K-bajonettiseen loittorenkaaseen Pentax K/M42 -sovitteen avulla? Minun kokeiluissani objektiivi jäi heilumaan, kunnes lisäsin K/M42-sovitteen ja objektiivin pohjan väliin alumiinisen O-renkaan, jonka vahvuus on 1 mm ja jonka reikä on juuri sopiva kierreosa mennä siitä läpi. Nyt istuvat kierrekiinnitteiset objektiivit paikallaan napakasti. Ainoa pikku puute on, että kameran runkoon kiinnitettyinä kyseiset objektiivit eivät tarkenna äärettömään.
Kuvaan, kun kerkiän.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä