Pore
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 98

5 years ago

Ostin äidilleni tällaisen perus järjestelmäkameran joululahjaksi, jonka annoin vähän etukäteen. Ostin kameran käytettynä, ja nyt siinä on ilmennyt vähän ongelmia.

Etenkin vähän hämärässä, esim. 60w hehkulampun valaistuksessa kamera räpsyttää salamaa tarkennettaessa moneen kertaan, ennen kuin saa lopulta tarkennuksen kohdalleen. Monen räpsyn sarjoja voi tulla neljäkin, ennen kuin tarkennus on kohdillaan. Kuvatessa näytöltä (kuten pokkareilla) tarkennus on entistäkin huonompi, eikä meinaa tarkentaa millään, vaan sahaa vain päästä päähän.

Optiikkana on kitti 14-42mm zuiko.

Kamera ei kuitenkaan vaikuta varsinaisesti rikkinäiseltä, joten ennen kuin alan keuhkoamaan myyjälle, ajattelin kysyä muiden mielipidettä ongelmaan. Onko vastaavasta tietoa ja mikä voisi auttaa?
 
Pii
Liittynyt: 6 years ago
Viestit: 4086

5 years ago

Minulla on sama kamera ja sama ongelma. Pimeässä tarkentaessa automaattiasetuksilla kyseistä viilausta tulee ja käsitykseni mukaan johtuu siitä ettei valo oikein riitä tarkennuksen tekemiseen eikä onnistuneen kuvan ottoon. Etsimessä vilkkuu aukkoarvo tai suljinaika.
M-asennossa pystyy säätämään käsin tai voi yrittää löytää muuta automaattiasetusta tai lisätä valonlähdettä tai jos mahdollista ottaa kuva suljinaikaa lisäämällä. Pimeässä on vaikea kuvata näytöltä ehkä helpompi katsoa etsimen läpi.

Mutta olen itsekin vasta osatnut samaisen kameran ja opettelen vasta käyttöä ja hallintaa. Käsitykseni kuitenkin on että sahaus-oireen tullessa on kyse riittämättömistä olosuhteista kuvan ottamiseen sillä säädöllä.
Vauhti korjaa virheet
ja voima tekniikan puutteet.
....
Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy.
 
Bester
Liittynyt: 8 years ago
Viestit: 790
Paikkakunta: Esboo

5 years ago

Kamera käyttää salamaa tarkennusapuna vähässä valossa. Tuo ja objektiivin sahaaminen ovat siis aivan normaalia.
 
jaeaetee
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 217
Paikkakunta: Tre

5 years ago

Mullakin on ollut ko.kamera, ihan normaalia toimintaa. 60w hehkulampun valokaan ei ole kovin kummoinen, kameralle jo varsin hämärää. Ja tosiaan, takanäytöltä ei kannata kuvata, koska tarkennus toimii silloin eri tavalla ja on paljon hitaampi, sopii lähinnä makroiluun ja päiväsaikaan kuvaamiseen.
 
nomad
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 9998

5 years ago

Olympus 420:n tarkennus on tosi perusmallinen, mutta ihan hyvin se mielestäni toimi. Heikossa valossa antaa kameralle vain silmänräpäyksen aikaa tarttua johonkin kohteesen. Ja käyttää keskimmäistä tarkennuspistettä ja muistaa, että piste toimii paremmin kun osoittaa sillä johonkin kontrastirajaan.

E-420:n livevjuu on vitsi. Sitä varten on nappi kameran takana, mutta ei sillä voi kuvata kuin maisemia, korkeintaan... Ja niitäkin vain kirkkaassa päivänsalossa.
 
Nappe1
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 662
Paikkakunta: Kotka

5 years ago

Kamalasti taas arveluita vastauksissa ja niin vähän tietoa...

Sen salaman tomimisen tarkennusapuvalona saa pois päältä menuista. Muistaakseen kamera on vielä poikkeuksellisen herkkä ottamaan sen mukaan vaikka ei välttämättä tarvitsikaan, jos se on sallittu. (Oly ei mallistossa karsinut konffattavuutta halvemmissa malleissa. Siittä kiitos yhtiölle. Eikä menuissa montaa asiaa ole jotai ei mieleisekseen saisi säädettyä. Tavaraa on vaan niin paljon että niiden kaikkien säätöjen löytäminen vaatii etsintää.)

EDIT: no katoin samantien omastani: menu -> [työkalu1] -> [työkalu A] AF/MF -> AF Illuminat. asentoon Off niin ei välky enää. (suomenkielisessä versiossa tuo viimeinen kohta on "AF-apuvalo")

Se kittilinssi on kiva lasi, vaan oli vähän pimeä mun makuun. Pro sarjan zoomeissa valovoima lähtee 2.8:Sta ja niillä valovoima on E-420:n kennon kanssa riittävä ainakin kaikkeen omaan käyttöön. Vakaa ote ja rauhallinen kuvaaminen tietty on suotavaa, mikään roimimiskamera (=Vakaaja korjaa aina vähintään kolme aukkoa, että voi tintata sen laukaisimen 40 kilonewttonin voimalla pohjaan.) tämä ei kyllä ole.

Mitäs muita vinkkejä...
- No käyttöön sisällä vain keskimäinen tarkennuspiste, jonka kanssa tarkennus keskelle ja sitten sommittelu jos tarvitsee sommitella. (itse käytän lähes aina vain keskimäistä. ainoastaan liikkuvia kohteita kuvatessa tulee käytettyä kaikkia kolmea.)

- Herkkydestä sen verran että sisätilassa ISO800 minimi, tuon lasin kanssa voi olla pakko laittaa herkkydeksi ISO1600 että tulee edes jollakin tavalla heilahtamattomia kuvia. (laajakulmapäässä (zoomi kiinni) kameran etsimessä näkyvä F kirjaimen alla oleva luku tulisi olla vähintään 30.

- "Auto" tilan sijaan kannattaa opetella käyttämään "P" tilaa, joka toimii aloittelevan kuvaajan näkövinkkelistä täysin samoin, mutta muistaa sen OK-napista tulevan pikavalikon asetukset.  A-tila toimii kamerassa kanssa oikein mainiosti, mutta vaatii sitten jo vähän perehtyneisyyttä siihen mitä halutaan kuvata ja millä tavalla.


Ja mitä tulee siihen Live Viewiin niin CDAF:llä olen ainakin kolmesti tavoittanut tarkennuksen vielä kohdalleen, vaikka PDAF ei enää löytänyt mitään ja etsimestä oli turha koettaa saada selvää. Se tosin on sitten jo toinen temppu, millä saadaan se tarkennus lukittumaan CDAF käytössä kaikilla laseilla, ettei "ei tuetun" lasin kohdalla kamera yritä hakea PDAF:lla varmennusta... ;)
Viimeksi muokannut Nappe1, 20.12.2011 klo 2.12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Lopetti kuvaamisen siinä muodossa kun se tällä foorumilla tunnetaan.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: mvuori ja 4 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä