windtlker
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 22

8 years ago

Terve! Mulla on Nikonin D80, johon olen hankkimassa salamalaitetta. Olen tullut siihen tulokseen, että Sigman EF-530 DG -malli olisi hinta/laatusuhteeltaan minulla kaikista sopivin. Nyt kuitenkin mietin, että kumpi malleista sopisi paremmin, pelkkä ST vaiko ST Super? Ymmärtääkseni Superissa erona on se, että siinä voi valita myös Rear Curtain Syncin, sekä sen voi laukaista orjasalamana kameran sisäänrakennetun salaman avulla, oliko salamalaitteiden erona vielä jotain iTTL-juttua? Ja jos oli, niin onko sillä suurta merkitystä?

Ja vielä lisäksi, onko kellään kokemusta näistä kiinalaisista halvoista radio/IR-pohjaisista langattomista salamalaukaisimista? Eli laukeaako ajoissa ilman viiveitä, ja että olisiko ehkä kannattavempaa ostaa tuota halvempi versio salamasta ja tilata sitten tuollainen langaton kiinalainen orjalaukaisin siihen?
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

8 years ago

Noista salamoista en tiedä mitään, joten se niistä.

Radioista sen verran, että posti toi tällä viikolla kiinasta Yongnuo RF-602 radiolaukaisimet. Niiden kanssa langaton toiminta ulkona ja hankalimmissa sisäolosuhteissa on liki pomminvarmaa. Google kertonee lisää niiden toimintavarmuudesta, mutta pari huomiota lisää. Myös AAA-paristoja pitää varata reppuun vaikka noille luvataankin up to 45h toiminta-aikaa (ja lähettimelle hiton paljon laukaisuja). Kaikki salamat ei osaa herätä horroksesta jos menevät sleep modeen. Onneksi tuon ominaisuuden voi kytkeä SB-600:sta pois. SB-800 osaa herätä horroksesta. Kannattaa selvittää tulevan salaman toiminta noitten (tai radioitten yleensä) kanssa jos molemmat on vielä harkinnassa.
D80 osaa ohjata CLS:n avulla joitakin salamia erittäin pätevästi ja toiminta normaalissa sisäympäristössä näköetäisyydellä on melko luotettava. Kannattaa selvittää tulevan salaman toiminta myös tuolta kantilta.
--
Irc - oh5ktw
 
Lefa
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 22

8 years ago

windtlker kirjoitti:
Olen tullut siihen tulokseen, että Sigman EF-530 DG -malli olisi hinta/laatusuhteeltaan minulla kaikista sopivin. Nyt kuitenkin mietin, että kumpi malleista sopisi paremmin, pelkkä ST vaiko ST Super?
Tietääkseni Sigma EF-530 DG ST ei toimi kamerasta irrallaan yleistriggereiden täsmäyksellä, ainakaan Canon-versio. Täällä lisää asiasta.

Minulla on Sigma EF-530 DG Super ja se toimii hyvin Canonin ja YongNuo CTR-301P -triggerin kanssa.
 
Lefa
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 22

8 years ago

Ahaa. Luinpa omasta linkistäni, että "Se Canon-malli taitaa olla se toimimaton - jostain luulen lukeneeni että Nikoniin tehty versio pelaa kyllä ST-mallinakin hotshoessa."
 
jus_si
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 3220
Paikkakunta: kotka
Viesti:

8 years ago

Nyt en ihan mene vannomaan, mutta kannattaa olla tarkka sen kanssa pelittääkö ne sigmat cls:n kanssa ja miten. Mulla loppui mielenkiinto nopeasti,kun meni turhaksi näpertelyksi sigma + cls, kaivettiin triggerit laukusta.

Jos haluaa tuota D80:n yhdysrakenteista salamaa käyttää tehonsäätöön jne, niin suosittelen pysymään Nikonin-tuikuissa. Ihan vain käytettävyyden kannalta. Muutoin ei olekkaan väliksi, jos triggerit on välissä.

Halvoillakin triggereillä pelittää takaverhon täsmäys ihan mallikkaasti.
 
windtlker
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 22

8 years ago

Eli mikä tuo CLS oikein tarkalleenottaen on? Kun en oikein löytänyt siitä tietoa internetistä. Eli jos/kun sigma ei toimi tuon CLS:n kautta, niin kuinka se käytännössä vaikuttaa? Eli voiko sillä (530 Super) ottaa kunnon kuvia salaman kanssa ja myöskin orjasalamana? Mitä etua käytännössä tuo CLS sitten tuo? Kun tuo hintaero Nikonin omaan salamaan on kuitenkin suhteellisen iso.
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

8 years ago

windtlker kirjoitti:
Eli mikä tuo CLS oikein tarkalleen ottaen on? Kun en oikein löytänyt siitä tietoa internetistä.
Laita googleen Nikon CLS niin alkaa löytyä tietoa. Noin lyhykäisyydessään sen on Nikonin käyttämä tapa ohjata kamerasta irti olevia salamoita käyttäen tiedon välitykseen IR-valoa (mitä tulee aina siinä ohella kun salama välähtää). Ero tavallisiin kauko-ohjauksiin on se, että tuossa välittyy myös salaman teho. Salamat voi olla myös jaettu useaan ryhmään ja joka ryhmän tehoa voi säätää menemättä salaman luokse säätämään. Se siis säätyy joko kamerasta (2 ryhmää) tai kamerassa olevasta salamasta (SB-800 tai SB-900, 3 ryhmää).
Haittapuolena juuri tuon ohjaustavan rajoitukset. Vastaanottimen (salaman "silmä") täytyy jollain tapaa nähdä lähetin (salaman välähdykset). Joko suora näköyhteys tai heijastuminen jostain kelpaa. Sisällä toimii melko hyvin, mutta ulkona huonommin.
--
Irc - oh5ktw
 
horseman
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 719

8 years ago

tullaan nyt särssin tännekin ketjuun. Jos käytät salamalaitteita radiolla, se on aivan sama minkälainen hieno iTTL2 vehje sulla on siellä tolpan nokassa välähtämässä. Noi on mielestäni aivan yliarvostettuja juttuja nimenomaan kehittyneemmässä salamakuvauksessa. Kamera MANUAALItilassa, manuaalisalamalla, tarkasti säädettävillä tehoilla on paras. Ja jos ei ole vaikkapa kuin muutama tehoporras niin tämäkin kelpaa. Jalustaa voi liikuttaa ja pienillä muutoksilla saadaan haluttu tulos "keikkaolosuhteissa". Tässä toimii noiden ulkomaisten postimyyntien parinkympinkin salamalaitteet. Mitä järkeä satsata Sigmaankaan jos kuvaat sillä kuitenkin orjana manuaalisäädöillä. Ei muuta mutta itseäni ainakin ketuttaa kun kuvauksissa kahteen otteeseen hieno salamalaitteeni otti ja kaatui. Jälkimmäisellä kerralla toisessa kuvauksessa jalustassa vielä 10kg paino mutta silti! Ja rikki meni että tuntui, samoin radiolaitteisto. Harmitti että miksi en silloinkaan laittanut halvempaa tuikkua kiinni kun saman asian olisi ajanut..... Nuo radiot eivät haitanneet kun maksoivat 17eur per lähetin vastaanotin. Suosittelen tuota YongNuo- merkkisiä jos kuvaus on vähääkään ns. run-and-gun tyylinen kuten esim. nykypäivän hääkuvaukset, muotokuvat, kuvituskuvat yms. Muissa kuvauksissa, jossa käytetään kompaktisalamalaitteistoa/genis-välähdyspää osastoa kannattaa ja pitääkin käyttää laatukamaa radioina koska myös kuvauskin on todennäköisesti eri tasoinen.
 
horseman
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 719

8 years ago

sen verran vielä että pihalla ei kannata laskea mitään IR:rrän varaan. Radio tai piuha on ainoa mikä toimii.
 
toninikkanen
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 1650

8 years ago

Itselläni on Gadget Infinityn myymät Cactus V2-radiosalamisetit ja ihan hyvin ne ovat toistaiseksi toimineet. Vehkeiden rakenne on tosin sellainen että eivät ne varmasti rajua käyttöä tule kestämään ja joka kerta patteria vaihtaessa mielessä käy, että halkeaako tämä kotelointi nyt vai vasta ensi kerralla..

Niinkuin joku taisi jo sanoakin niin kaiken maailman kalliilla ja hienoilla automatiikoilla ei tee näiden radiolaukaisimien kanssa mitään, joten ei kannata kovin montaa kallista salamaa radiohommiin hankkia, ehkä se yksi jota aikoo käyttää suoraan kamerassa. Radiolaukaisimien päälle jotkut vanhanaikaiset parilla kympillä irtoavat yksinkertaiset salamat, joissa on manuaalinen tehonsäätö.

Niin ja noita kamerassa olevalla salamalla laukaistavia orjia en ole koskaan oikein hahmottanut, koska yleensä haluan salamat irti kamerasta siksi ettei..kamerassa olisi salamaa.. :)
 
windtlker
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 22

8 years ago

Kiitoksia suuresta vastausten kirjosta kaikille!

Ebaysta löytyy paria todella halpaa salamaa, mutta esimerkiksi niistä tuolla YongNu:lla on G.N. 33, ja se oli joko 50mm tai 105mm polttovälillä.


Ja tarkoitus ei ole ostaa salamaa orjasalamaksi, vaan suurimman osan ajasta se varmasti pysyy kiinni kamerassa, mutta koska varmasti jossain vaiheessa tulee halu käyttää kaikkia mahdollisia ulottuvuuksia, niin siksi tuo ominaisuus kiinnostaa. Mutta juurikin nuo mainitut Cactuksen radiolaukaisimet luultavasti toimivat minulle tarpeeksi hyvin.

Mutta mitenkäs on, kun olen lukenut hieman valituksia tuosta Sigman salamasta Nikoneissa, että se ylivalottaa aina ja/tai myöskin asetukset täytyy aina pistää käsin myöskin siitä johtuen, että tuo ei tukisi kuvien ottamista Av-puoliautomatiikalla. Onkohan kellään tästä mitään kokemusta, ja kuinka paljon tuo automatiikka helpottaa kuvaamista tuollaisella salamalla (ilmeisesti tuo automatiikka löytyy ST- sekä Super-malleista?)?
 
pleppanen
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1572

8 years ago

Asiasta kolmanteen:
saako Nikon SB-28 salaman yhdistettyä Elinchrom EL Skyport Universal -vastaanottimeen pakkauksessa tulevilla piuhoilla, vai ovatko ko. piuhojen liittimet soveliaita vain studiosalamoille?

Pikkuisen kiinnostaisi tämä triggeritsydeemi niin pääsisi johtohässäkästä eroon.
 
Aki Komulainen
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 817
Paikkakunta: Oulu

8 years ago

pleppanen kirjoitti:
Asiasta kolmanteen:
saako Nikon SB-28 salaman yhdistettyä Elinchrom EL Skyport Universal -vastaanottimeen pakkauksessa tulevilla piuhoilla, vai ovatko ko. piuhojen liittimet soveliaita vain studiosalamoille?

Pikkuisen kiinnostaisi tämä triggeritsydeemi niin pääsisi johtohässäkästä eroon.
Eli sulla nykyään on jo kaapeli kamerasta salamaan? Luultavasti halvimmalla pääset (jos omistat kolvin ja paikkakunnallasi on liike joka myy 3,5mm monoplugeja). Sitten vielä saksia siihen kaapeliin jne ;)

ja toiseksihalvin vaihtoehto lienee, valmis kaapeli digitarvikkeesta. hintaa muistaakseni noin 20 eur. + pk

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä