arn
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 146
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

12 years ago

Kysymys koetaan varmaankin suunnatuksi teknisesti orientoituneille, mutta mielellään näkisin vastauksia jos mitään tulee mieleen.
 • -Valaistus 2x500W ~45 asteen kulma testitauluun nähden
  -vankka jalusta, kunnolla kiristetty
  -MLU (3-4s tauko ennen kuvan ottamista)
  -Lankalaukaisin
  -Kamerana 20D
  -Objektiiveina esim 50mm 1.8 ja 100-400L

  Korkeakontrastinen mustavalko testitaulu, jossa tarkennetaan mustan rastin viivoihin, kulkevat diagonaalisesti. Testitaulu on 90 asteen kulmassa kameraan nähden. Kamera lukitsee tarkennnuksen nopeasti ja ilman sahaamista putkella kuin putkella
Kun otetaan eri objektiiveilla esimerkiksi 3-4 kuvan sarjasta, joissa kaikissa tarkennus otetaan erikseen, voi olla huomattavia eroja kuvan tarkkuudessa / tarkennuspisteessä. Toinen kuva siis pehmeä, toinen terävä. Jotta saisi todellisen kuvan objektiivin piirtokyvystä, joutuu ottamaan aina sarjan kuvia (4+).

Mistä tämä johtuu? Kameran vai objektiivin tarkennusominaisuuksista?

Toinen kysymys - 100-400:n kiinnityksessä tuntuu olevan sen verran välystä, että pääsee kiertymään enemmän kuin muut objektiivit. Tosin liikettä ei tule ehkä kuin puoli milliä, mutta selkeän "klak" äänen kera kyllä ja ilmiön näkee etsimessä selkeästi, kun jalustakiinnitys on objektiivissa. Onko tällainen välys kokemuksenne mukaan normaali ilmiö?

Laitoin tän myös DCnettiin, mutta vastausten saaminen tällaisiin kysymyksiin tuntuu olevan kiven alla...
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

12 years ago

Voisin sanoa, että ongelma on enimmäkseen kameran ja objektiivin yhteispelissä. Suurin syy on kamera jonka tarkennusautomatiikka ei aina löydä sitä "oikeaa" tarkennuspistettä. Jos haluat samaan kohtaan tarkennuksen ja eri aukoilla kuvan pistä objektiivi manuaalitarkennusmoodiin ja nappaa kuvat sen jälkeen.

edit: niin ja välyksestä sen verran, että jos objektiivi vaan pyörii tuosta ei haittaa ole, mutta jos se pääsee kääntymään optiselta akselilta (tarkennustaso kääntyy vinoksi) tai siirtymään filmitasosta kauemmas (loittorengasefekti, tarkennuspiste siirtyy lähemmäksi) noita tarkennusongelmia on tiedossa. Kuulostaa vähän kuluneelta bajonetilta tai lukitusmekanismissa on jotain häikkää (en muista miten toi ef-kiinnitys toimii), eli ei pitäis olla hankala vaihtaa huollossa jos tuosta tulee ongelmia.
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

12 years ago

[quote=""arn""]Testitaulu on 90 asteen kulmassa kameraan nähden. [/quote]
90 astetta jotenkin särähtää korvaan. 180 astetta tarkoittaisi, että kuvaan testitaulua takaa päin.

Joo, oikeesti en tiedä miksi käy niin kuin käy. Canon?

Sepe

ps. Joo, klapi silmäkulmassa kirjoitettu.
--
Irc - oh5ktw
 
fangio
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 4339
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

12 years ago

Mikä tarkennustapa on käytössä?
Reilusti yli 3000 kuvaa ultimaalista glamouria
m u s a k u v a t . c o m
 
arn
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 146
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

12 years ago

[quote=""fangio""]Mikä tarkennustapa on käytössä?[/quote]
One shot AF ja keskimmäinen tarkennuspiste, tokkiinsa.

[quote=""teemu_laine""]Voisin sanoa, että ongelma on enimmäkseen kameran ja objektiivin yhteispelissä. Suurin syy on kamera jonka tarkennusautomatiikka ei aina löydä sitä "oikeaa" tarkennuspistettä. Jos haluat samaan kohtaan tarkennuksen ja eri aukoilla kuvan pistä objektiivi manuaalitarkennusmoodiin ja nappaa kuvat sen jälkeen. [/quote]
Niin, siinä on vaan se, että menee arvailuksi millon tarkennus on kohdallaan ja kaikki menee sitten valittuu tarkennuspisteeseen. Takuuvarmemmin saa ainakin sen yhden onnistuneen, kun ottaa useamman kuvan joihin kaikkiin uuden tarkennuksen.

[quote=""teemu_laine""] Kuulostaa vähän kuluneelta bajonetilta tai lukitusmekanismissa on jotain häikkää (en muista miten toi ef-kiinnitys toimii), eli ei pitäis olla hankala vaihtaa huollossa jos tuosta tulee ongelmia.[/quote]
Ok.
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

12 years ago

[quote=""arn""]Niin, siinä on vaan se, että menee arvailuksi millon tarkennus on kohdallaan ja kaikki menee sitten valittuu tarkennuspisteeseen. Takuuvarmemmin saa ainakin sen yhden onnistuneen, kun ottaa useamman kuvan joihin kaikkiin uuden tarkennuksen.
[/quote]
Arvailuun auttaa isompi & kirkkaampi etsin ;)

Ja edellistä esimerkkiä soveltaen: nappaa vaikka useampi kuva ja tarkasta kameran näytöltä joka kuvan jälkeen zoomilla onko tarkennus oikeassa kohdassa. Tietysti kuvan oton jälkeen kamera mf moodiin jotta tarkennus ei liikahda ja jos ei ole kohdallaan -> af päälle ja uusi tarkennus ja kuvan otto. Kun saat oikeaan kohtaan tarkennuksen pidät objektiivin mf:llä ja säädät vain aukkoa pienemmäksi jolloin näet miten piirto paranee himmennettäessä. Toi tarkennuksen eri kohtiin osuminen on sinänsä normaalia, enemmän olisin huolissani jos tarkennus menisi joka kerta tietyn verran taakse tai eteen eikä osuisi koskaan kohdalleen.
 
arn
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 146
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

12 years ago

[quote=""teemu_laine""] Arvailuun auttaa isompi & kirkkaampi etsin ;) [/quote]
......niinpä....... Tuota etsintä ja sen kokoa tulee kirottua harvase päivä :/ Mutta en varmasti pulita 5D:stä sen vuoksi >3000€! :)

[quote=""teemu_laine""]
Ja edellistä esimerkkiä soveltaen: nappaa vaikka useampi kuva ja tarkasta kameran näytöltä joka kuvan jälkeen zoomilla onko tarkennus oikeassa kohdassa. Tietysti kuvan oton jälkeen kamera mf moodiin jotta tarkennus ei liikahda ja jos ei ole kohdallaan -> af päälle ja uusi tarkennus ja kuvan otto. Kun saat oikeaan kohtaan tarkennuksen pidät objektiivin mf:llä ja säädät vain aukkoa pienemmäksi jolloin näet miten piirto paranee himmennettäessä. [/quote]
Näinhän se on tehtävä. Noihin tarkennuksen/terävyyden testailuihinkin saa kyllä kivasti viikonlopun palamaan...

[quote=""teemu_laine""] Toi tarkennuksen eri kohtiin osuminen on sinänsä normaalia, enemmän olisin huolissani jos tarkennus menisi joka kerta tietyn verran taakse tai eteen eikä osuisi koskaan kohdalleen.[/quote]
Juu, sen katselen kyl erikseen, eri metelmällä.
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

12 years ago

Pidä hauskaa ;)
Mä pyrin testaamaan putket ihan normaalissa käytössä, testitaulujen kyttääminen ei oikein maistu.
 
arn
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 146
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

12 years ago

[quote=""teemu_laine""]Pidä hauskaa ;)
Mä pyrin testaamaan putket ihan normaalissa käytössä, testitaulujen kyttääminen ei oikein maistu.[/quote]

:) No eihän se todellakaan maistu mullekaan, mutta uskon että kuvaaminen onnistuu varmemmin/paremmin, kun tuntee vehkeensä läpikotaisin. Ei tule niitä epävarmuustekijöitä sitten tosikäytössä, että mistä helvetistä se kuvien epätarkkuus johtuu, tms... Helpompi myös viedä putket huoltoon, kun tietää mistä kana paskoo.
 
sf
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 797
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

12 years ago

Juu jos soviotteessa on välystä, ei se ainakaan paranna asiaa, voi olla hieman putkikohtainenkin tuo, eli onko kakkula esim. miten käytetty tms. (mekaniikka kulunut jne.)
Yksi mikä auttaa tuollaisissa "piirrustusten" ym. kuvaamisessa tarkennuksen suhteen, on valon eteen vihreä värifiltteri.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä