Frank
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 7379
Paikkakunta: Tampere

8 years ago

Kyllähän sitä voi ostaa D40 jos ei tarvi mittaetsintä. Ei filmirunkokaan sitä kuvanlaatua rajoita - saman filmin saa sisään kympin Zenittiin ja tonnin Leicaan.

Ja toivoa saa aina, mikäs siinä. Kommentoin lähinnä toiveiden ja näiden spekulaatioiden realistisuutta. Mitään takuita ei ole siitä, että tuollaista kameraa lähivuosina (tai ikinä?) tulisi, varsinkin kun huomioidaan vielä pelkän tekniikan rajoitusten lisäksi markkinatalouden säännöt.

M8 käytettynä liikkuu jo useinkin luokassa $2500, kun taas tämä uusi RD-1x lienee sen n. $2000. Ero ei enää ole kovin suuri. Toisaalta RD-1x ei ole älyttömästi käytettyä RD-1(s):ää kalliimpi.. Mutta ei sitä kyllä edes kovin laajasti näemmä aiota tuottaa.
Tamperelainen telttahousu, skeittaava Hannu Karpo
 
Esterhaus
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 415

8 years ago

mvuori kirjoitti:
Esterhaus kirjoitti:
Mitä sanoo Mamiya 6 ja 7 -kuvaajat ja Leica-ihmiset ("full frame"-Leican käyttäjät siis)? Onko tuo iso (tai kinokoon osalta "iso") formaatti nyt sitten ollut joku suunnaton ongelmien lähde?
Kyse on, kuten on ymmärretty jo vuosia, sähköisten kuvanninten eli digikameroiden kennojen ongelmasta. Ei tiettävästi ole olemassa Leica-ihmisiä, joilla olisi kamerassaan kinokokoinen kenno ja jotka siksi voisivat kertoa siihen liittyviä kokemuksia. On aikalailla päivänselvää, että jos asiat olisivat helppoja, ei Leicakaan säästelisi viisi tonnia maksavan kameransa kennon koossa.
On aikalailla (nuo kirjoitettaisiin kelvollisessa suomen kielessä erikseen, mutta menköön noin mieliksesi) päivänselvää, että liiketaloudellisia ratkaisuja tehdään jopa muillakin perusteilla kuin sillä, onko jokin asia helppo vai ei. Mainitsemasi sähköinen kuvannin lienee sairaaloissa käytettävä röntgenlaite tai magneettikuvauslaite, sillä kuvantamisesta puhutaan tavallisimmin vain lääketieteellisissä yhteyksissä. Puhutaan täällä kameralaukussa nyt kuitenkin vaan valokuvaukseen käytettävistä kameroista. Ja aivan varmasti on Leica-ihmisiä joilla on kamerassaan kinokokoinen kenno. Saattaa olla jopa isompikin. Eri asia on sitten se, onko se kenno Leicassa vai jossain muussa, saman henkilön omistamassa kamerassa.

Eikös olekin Matti mukavaa, kun käydään rakentavaa ja fiksua keskustelua vailla saivartelun, viisastelun, itsekorostuksen tai kettuilun hiventäkään!
Viimeksi muokannut Esterhaus, 1.3.2009 klo 18.26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Esterhaus
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 415

8 years ago

Frank kirjoitti:
Filmiin nähden digitaalinen kenno tosiaan aiheuttaa aivan omat haasteensa...

Filmikameroissa takalinssi voi aivan hyvin olla lähelläkin kennoa aiheuttamatta vastaavia ongelmia kuin digikameran kennolle aiheutuu. Filmille valo voi tulla viistostikin, koska se kuitenkin osuu emulsiolle. Digikameroissa ongelmana on se, että valon pitäisi tulla pikselille suhteellisen suorassa.

Mainitussa tilanteessa, eli mittaetsinobjektiivin laajakulmilla objektiivin takalinssin on erittäin lähellä filmitasoa, joten ne valonsäteet takalinssiltä tulevat jo erittäin viistosti. Tätä valon taittumisen ongelmaahan on ratkaistu sillä, että pikselien eteen laitetaan mikrolinssejä, jotka sieppaavat ne valonsäteet ja ohjaavat ne pikselille suoraan. Tämä ei kuitenkaan ratkaise ongelmaa kuin osittain ja tätähän onkin käytetty myös peilikameroiden kennoissa, koska kyllä vinjetointi jo niissäkin on haaste, vaikka takalinssin on oltava niin kaukana että peili mahtuu liikkumaan välissä.

Kun pohtii asiaa siltä kannalta, että Leica M8:ssa on croppia vielä kohtuullisesti ja silti pitää vinjetointeja poistella ohjelmallisesti ja objektiiveja koodata, jotta runko tietää minkä verran sitä vinjetoinninpoistoa tehdä, voi kuvitella missä määrin full frame -digileicassa vinjetointia esiintyisi vastaavalla tekniikalla ilman korjailuja.  En ihmettelisi jos sopivan lyhyillä polttoväleillä reunat leikkaantuisivat pahastikin täysin mustiksi, mihin taas ei tällainen korjaus oikein auta, koska tyhjästä on paha nyhjäistä :-).

Kaarevista kennoista on ollut puhetta, mutta se tarkoittaisi etteivät vanhat objektiivit toimi enää oikein ja vaatisi kokonaisen uuden järjestelmän tuottamisen...
Kiitos! Viisastuin jälleen.
 
nomad
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 9991

8 years ago

Mutta mutta... Meillä on jääkapit, digitelkkarit sekä ihmisen kuussa käynnistäkin on jo lähemmäs 40 vuotta. Eikä Nikon D40:n kaltaisen tavallisen digijärkynkään tuottaminen 250 eurolla ihan helppoa ole.

Eiköhän tuossa mittaetsindigin vaikeudessa ole kysymys myös markkinoiden pienuudesta. Jos taloudelliset kiihokkeet olisivat tarpeeksi suuret, niin myös tuotekihitykseen käytetyt panokset olisivat moninkertaiset.

Epson ja Leica ovat asian omalla tyylillään ratkaisseet. Noiden kanssa on nyt elettävä, sillä tuskin tämä sektori nyt laman keskellä CaNikonia paljon kiinnostaa.
 
Frank
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 7379
Paikkakunta: Tampere

8 years ago

Ei se niin paha oo filmiskanneriakaan ostaa... Siinä on jopa etunsa, paitsi että ei pääse itse yhtä helpolla :-)

EDIT: esimerkiksi (käytettyinä)...
- Bessa R2 + Nokton 50/1.5 (tai vaikka Ultron 35/1.7) + Minolta Scan Dual IV = jopa alle 650 euroa, yleensä ehkä reilu 700
* Leica M6 n. 400 lisää, edullisemman pään yksilöllä
* Nikon Coolscan V (jos saa sopivasti vielä uutena, tai ostaa käytettynä) n. 300-400 lisää hintaan.

Varsin hyvän mittaetsinsetin hyvällä kuvanlaadulla digitaalisessakin muodossa saa siis kohtuullisen edullisesti, jos jaksaa vähän vaivaa itse nähdä.
Viimeksi muokannut Frank, 1.3.2009 klo 20.03. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamperelainen telttahousu, skeittaava Hannu Karpo
 
nomad
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 9991

8 years ago

Frank kirjoitti:
Ei se niin paha oo filmiskanneriakaan ostaa... Siinä on jopa etunsa, paitsi että ei pääse itse yhtä helpolla :-)
Ajatus on hiipinyt vähitellen myös minun takaraivoon. Sitäpaitsi hitaus ei ole välttämättä haitta. Hyvä olisi hidastaa tahtia. Noita digitiedostoja kertyy muutenkin aivan liikaa ;-)
 
J.W.The NowHere Man
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 11916

8 years ago

Ihan kohta alan viimeisteleen tuota BARNACK DIGITAL täysruutu numeeristani. Nyt alkaa olla aikaa siihen kun muut hommat alkaa helpottaan. eli hasselin vanha mutta töyskoko perä, siihen alumiinista välipala, sulkimena Prontor# 3 niin isolla reijällä että M Leica bajonetti sopii kuin nenä päähän. Sitten leica-Zeiss-Voigtländer-canon jne obiskat kaikki käy jopa 15mm voigtländerit.  Ainoa o että tää mun € 600,- maksava perä tarttee mäcin. uudemmat pelittää ihan itsekseen...  hintaa tähän mennesä 600,-+ suljin 100,- bajonetit varastettu vanhoista projekteista. Kun pelittää voin tehdä kopioita muillekin ryssikää jostakin perä ja #3 copal, compur tai prontor.
Loppu hoituu Piilolasin varastoista.. hinnasta voidaan neuvotella, mimmeiltä osa luonnossa...
Liitteet
Barnack 24X36 DIGITAL.jpg
Barnack 24X36 DIGITAL.jpg (7.67 MiB) Katsottu 24 kertaa
JukkaWatanenPhotoblog...tekniikkajutut siellä...
 
Riksarst
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 2851
Paikkakunta: Suomen napa: Pori

8 years ago

piilolasi kirjoitti:
hinnasta voidaan neuvotella, mimmeiltä osa luonnossa...
Kas kas taisi tulla vihdoikin asiaa, johon ei ollut ympätty mainintaa "sain"...
piilolasi kirjoitti:
Ihan kohta alan viimeisteleen tuota BARNACK DIGITAL täysruutu numeeristani.
Mielenkiintoinen viritys
Ei ole niin huonoa ihmistä, joka ei toisen työstä virhettä löytäisi.

Kaikki kirjoittamani viestit ovat omia mielipiteitäni ja kantoja. Eivätkä ne edusta minkään puolueen, yhteisön tai yrityksen mielipiteitä tai kantoja

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä