kurdt
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 11

12 years ago

Sellaista ongelmaa on joskus tullut, että luotan liikaa omaa taitooni mitata spotilla oikean valotus kohdan ja vaikka moni kuva näyttää hyvältä LCD:llä, se näyttää sitten oikeasti liian tummalta tms. ja osa detaileista on hukassa. Sitten taas minulla on tiettyä epäluottamusta noihin kameroihin automaattisiin mittareihin (johtuu varmaan sanasta automatiikka).

Itsellä on D70 ja tähän asti olen lähinnä käyttänyt spot mittausta. Mitäs mittaus tapaa teillä tulee käytettyä eniten. Tietysti jos kuva vaatii tarkkaa mittausta jonkun mukaan niin spottia varmaan kaikki, mutta mikä on se default asetus?
 
Wolfie
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 895
Paikkakunta: Turku
Viesti:

12 years ago

Riippuu ihan tilanteesta. Spot on siitä hankala että jos ottaa henkilöstä kuvaa ja sillä sattuu olemaan musta paita päällä niin spotti voi ottaa vahingossa valotuksen paidasta jolloin kuva palaa taatusti puhki.

Enemmän käytän kahta muuta, riippuen onko maisemakuva tai kohdekuva. Ja jos sitä äärimmäistä säätöä hakee, niin silloinhan manuaaliasetukset on ne jotka ovat ehdottomat...

Tuosta kameran LCD:stä vielä sen verran että sen kuvaan ei kannata luottaa kuin korkeintaan referenssinä. Katso mielummin histogrammia joka kertoo tarkasti miten kuva on valoittunut.
 
YpyCL9V
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 566

12 years ago

Jos on aikaa mitata spotilla, on (ehkä) myös aikaa tutkia histogrammia?

Itse käytän pääsääntöisesti matriisia Nikonissa ja Canonissa vastaavaa, tilanteet missä pitää kuvailla on usein niin nopeita että noita valotuksia kerkeää miettiä tarkkaan vasta jälkikäteen. 20D:llä vaikkapa noin yhden aukon heitot ovat vielä varsin hyvin korjattavissa (tottakai yritetään oikein, aina se vaan ei onnistu, sanoivat wannabe-puristit mitä tahansa).
 
YpyCL9V
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 566

12 years ago

[quote=""Wolfie""]Spot on siitä hankala että jos ottaa henkilöstä kuvaa ja sillä sattuu olemaan musta paita päällä niin spotti voi ottaa vahingossa valotuksen paidasta jolloin kuva palaa taatusti puhki.[/quote]Matriisi ja keskustapainotteinen mittaus ottaa ko. tilanteessa varmasti valotuksen paidasta ja taas ollaan puhki (oletan nyt että henkilö täyttää suuren osan kuva-alasta). Spotilla sentään tiedetään tarkasti (yleensä) mistä mitataan ja toimitaan sen mukaan. Matriisilla on vaikea äkkiseltään hevimiehiä valottaa naftisti, keskustapainotteisella jo paljon paremmin.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä