vamos212
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 4

11 years ago

Mistähän mahtaa johtua, että kaksi samaa merkkiä ja mallia olevaa kameraa antaa samalla objektiivilla erilaiset valotusajat? Ensimmäinen, hieman kauemmin palvellut EOS 300 antaa valotusajaksi 15 ja aukoksi 1.8(objektiivina siis Canon 50mm f/1.8 II) kun taas toinen, lyhemmän aikaa palvellut antaa aukoksi myös 1.8, mutta valotusajaksi 8...? Kysymyksessähän on kahden pykälän heitto ja luulisi näkyvän kuvassakin?
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

11 years ago

Onko mittauskohde aivan tasainen valaistukseltaan? Mittarin painotuksissa voi olla eroa (pistemittaus tms.)

Muuten, kuvailemasi ero on yksi pykälä, ei kahta. Ja kyllä, eron pitäsi näkyä.
 
Avatar
AnselA
Paid subscriber
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 9444

11 years ago

Jos kyseessä on 8 ja 15, eikä 1/8 ja 1/15, niin mittarit saattavat olla toimintakykynsä äärirajoilla?
Vilho setälä: “Näppäilijän tulee tietoisesti varjella sieluansa valokuvauksellisen maailmankatsomuksen taudilta.”

Kellon mukaan nukkuminen on amatöörejä varten.
 
vamos212
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 4

11 years ago

Käytännössä ajat ovat 1/8 ja 1/15. Molemmissa kameroissa oli testiä tehdessä asetettuna P-ohjelma ja kameralla tähdättiin samaan kohtaan. Kohteena kirjahylly. Vien huomenna uudemman kameran testifilmin kehitykseen, jotta saan selville, että kumpi valehtelee.
 
verney
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 219
Paikkakunta: Tuusula

11 years ago

Jos "oikea" valotus sattui osumaan 1/8s ja 1/15s väliin niin heittoa on alle yksi aukko. Ero saattaa olla hyvinkin pieni ja johtuu pyöristyserosta. Toinen kamera vain pyöristi näytettävän ajan ylöspäin ja toinen alaspäin. Monet kamerat valitsevat suljinajan tarkemmin kuin näyttävät, joten runkojesi valotuksen ero saattaa olla mitätön.

Jos valotuksen suhteen haluaa olla oikeasti tarkka niin käytettävä filmierä ja kamera pitäisi aina testata. Jotkut kuvaajat ostavat filmiä vuosien tarpeeksi ja sitten testaavat sen omissa rungoissaan ja säätävät sitten filminherkkyyden sopivaksi jokaiselle rungolle erikseen. Sitten kun kyseinen filmierä loppuu niin ostetaan lisää filmiä ja testataan uudestaan jokainen runko. Tällaiseen hifistelyyn sortuu kuitenkin vain harva kuvaaja.

Mitä filmiä muuten käytit? Värinegassa ei pientä valotuksen heittoa huomaa sillä kuvanvalmistaja "korjaa" valotusvirheesi.
 
JPu (rivimies)
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 5734
Paikkakunta: Kantahäme

11 years ago

[quote=""verney""]Jos "oikea" valotus sattui osumaan 1/8s ja 1/15s väliin niin heittoa on alle yksi aukko. Ero saattaa olla hyvinkin pieni ja johtuu pyöristyserosta..[/quote]Tuo on hyvä huomioida.
Ero saattaa johtua myös siitä, että valotusmittari mittaa ns. keskiharmaata ja kirjahyllyhän ei ole sitä.
Eli kuinka valotusmittarin "mittaelin" tulkitsee sekavärisen kohteen keskiharmaaksi vaihtelee jos ko. osa ei ole identinen molemmissa. Myös tuo mittauspisteen pinta-ala voi vaihdella kameroiden välillä ja mitattavalle alueella näkyy keskimäärin erillainen keskiarvo keskiharmaata johtuen epämääräisestä kohteesta.

Mittaa vaikka valkoisesta a4 paperista läheltä (yhtä läheltä ja vakiovalossa), niin erot voivat tasoittua?
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

11 years ago

Näinpä. Aika saattoi tosiaan olla identtinen mutta näytössä oli vain eri aika. Jollain pitkällä ajalla saattaisi tuon voida tarkistaa, kuten vaikka 8s, sen kyllä erottaa neljästä korvakuulolta ;-)
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
Avatar
kto
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2153
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

Samanlaisissakin kamerayksilöissä on aina pieniä eroja. En tiedä, miten tuo Canon ajan ilmaisee, mutta teoriassa eroa voi olla vaikka 1/100 aukko, jos näyttö on "aukon" välein. Tai sitten melkein kaksi aukkoa. Myös luonnonvalo muuttuu tosi nopeasti.

Huollossa mittarit voi verrata tarkasti, mutta itsekin voi tehdä aika paljon vertailuja, kun mittaa useita eri kertoja erilaisista pinnoista (täsmälleen samasta kohdasta) ja seuraa löytyykö koko ajan samankokoista eroa, jos löytyy.
 
M Ouvinen
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 618
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

Oliko käytössä sama tarkennuspiste? Oliko käysössä mikä valotusmittausmoodi? Evaluative metering voi hyvinkin arpoa eri kameroilla ja eri tarkennuspisteillä tai vaikka samoillakin pisteillä hieman eri valotuksia hyvinkin pienillä eroilla kuva-alassa, rajauksessa, tarkennuspisteessä tai sen sijainnissa...
 
vamos212
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 4

11 years ago

Olin istuma-asennossa koko testin ajan ja tähtäsin niin samaan kohtaan kuin suinkin pystyin. Molemmissa kameroissa oli täsmälleen samat säädöt ja käytin samaa putkea kummankin kanssa. Nyt voin jo paljastaa, että kamera, jolla sain valotusajaksi 1/15, on pikkuvikainen eli sen AF ei toimi oikein. Testifilmin kehitys siirtyy huomiseen, koska elämässä ei aina saa kaikkea haluamaansa.
 
JPu (rivimies)
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 5734
Paikkakunta: Kantahäme

11 years ago

Eli ei kovin tieteelinen tai kunnolla toteutettu testitilanne, liikaa halitsemattomia muuttujia jätetty huomiotta..

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Olli Knuuttila ja 5 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä