iiuu
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 150
Paikkakunta: Joensuu

11 years ago

Tiivistetty kysymys: mikä noista lähimmän idän mittaetsinihmeistä Kiev/Fed/Zorki olisi vähiten tyhmä valinta, jos sen hankkii ihan kuvauskäyttöön?
 
angulex
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 3203

11 years ago

Jos hankkii kameran kuvauskäyttöön, kannattaisi miettiä laitteita joilla on teknilliset perusedellytykset selvitä niille asetetuista toiveista ja odotuksista. Kameran hankintahinta on hyvin pieni osuus koko kuvaamisen kuluista, kulut syntyvät siirtymisistä, filmeistä, tietokoneista, arkistosta ym. Kivoja, toimivia ja kohtuullisen edullisia veteraaneja on maailma pullollaan. Satasella tai parilla saa jo melkein mitä vaan toimivaa, ylläpidettävää ja arvonsa säilyttävää: Contaflex, Retina, Voigtländer, kierre-Leicat, Contax, Rollei, ym. Lista on pitkä ellei loputon. Ellei sitten halua sitä venäläistä ihan välttämättä jostakin muusta syystä. Toivottavasti ei?

T. Kerkko.
 
Avatar
saloma-3
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1016
Paikkakunta: Turku
Viesti:

11 years ago

Sama neuvo. En kyllä tiedä vastausta siihen, mikä olisi vähiten tyhmää.
Itsellä oli aikoinaan Zorki. Leikkikalu.
Jos kuitenkaan ei voi vastustaa idän ihmettä, niin pitää varmistaa, että toimii. Niitä ei nimittäin saa ketään korjaamaan.
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

11 years ago

Joo noita venäläisiä hommatessa pitää muistaa se, että kamera saattaa oikeasti levitä käsiin täysin ilman syytä. Ja huoltaminen ei kannata, "uuden" samanlaisen saa sillä parilla kympillä joka menisi huoltoarvion teettämiseen.

Jos kuitenkin vielä haluat venäläisen kameran, niin FED-2:n mittaetsin on tarkka, mutta etsinkuva on pieni ja hämärä. Zorkeissa on parempi (Zorki 4 ja Zorki 4-K), mutta näissä on kuva-alan reunojen hahmottaminen todella hankalaa koska helokehiä ei ole. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että suurinpiirtein samassa hintaluokassa pyörii myös oikeasti laadukkaita mittaetsinkameroita kiinteällä objektiivilla:

http://www.kameralaukku.com/portal/inde ... pic&t=7957

Lisäksi esim. Canonin Canonet sarjaa kannattaa harkita.
 
jyrik
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 814

11 years ago

Näköjään tästäkin kehkeytyi välinepoliisiasia. Kiva ja kannustava meininki.

Häitä en toki minäkään lähtisi noilla aivan ensimmäiseksi kuvaamaan, mutta venäläinen mittaetsinkamera voi harrastusvälineenä olla ihan kelpo. Voi olla että se ei valota aivan jokaista ruutua kuten kuvaaja oli tarkoittanut. Voi olla että se hajoaa. Mutta yhtälaiset mahdollisuudet on ettei mitään ongelmia tule. Yhtälailla se länsilaitekin voi laueta.

Itse olen kuvannut lähinnä Fed2:lla ja Fed3:lla, jälkimmäisiä taitaa olla liikkeellä verrattaen runsaasti käytettyjen markkinoilla. Kievejä ja Zorkeja olen nähnyt ohimennen siellä täällä. Mikä noista olisi sitten paras - tai vähiten tyhmä valinta? Vaikea sanoa, loppujen lopuksi hyvin samankaltaisia laitteita kaikki. Tärkeämpää mielestäni on juuri tuo että löytää toimivan yksilön ja se on omasta mielestäsi sopivan hintainen.

Ennen ostopäätöstä tosiaan kannattaa tarkistaa kameran kunto: Katso että suljinverho on ehjä eikä hapertunut rei'ille. Sen pitäisi kyllä olla kunnossa jos vehjettä ei ole säilytetty auringonpaahteessa tms. ojanpohjalla - tällaisiakin yksilöitä on näkynyt myynnissä eikä hinnat silti juuri toimivista laitteista eroa. Kierrä objektiivi irti ja tarkista verho molemmilta puolilta, tiiraile vaikka valoa vasten. Katso että objektiivi on siisti ja kunnossa. Tarkista että sulkimen valotusajat ovat silmämääräisesti oikeat. Viritä ja räpsi useaan kertaan. Jos suljin tahmaa, jää jumiin tai raolleen - jätät vain ostamatta. Huom! Suljin täytyy aina virittää ennen valotusajan valintaa. Tämäkin on toki ryssävehkeiden ominaisuus, ei suinkaan vika. ;)

Mitäs vielä. Tosiaan hinta ja romukameroiden maine saattavat olla myös etu. Jos toimivan laitteen saa muutaman kertakäyttökameran hinnalla, niin ei mielestäni ole huono juttu. Lisäksi itse ainakin tykkään että tuollaisen voi ottaa mukaan olosuhteisiin ja paikkoihin mihin en millään uskaltaisi "satasen tai parin" kakkoskameraa viedä. Ai tipahti koskeen? Who cares?
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

11 years ago

[quote=""jyrik""]Jos toimivan laitteen saa muutaman kertakäyttökameran hinnalla, niin ei mielestäni ole huono juttu. Lisäksi itse ainakin tykkään että tuollaisen voi ottaa mukaan olosuhteisiin ja paikkoihin mihin en millään uskaltaisi "satasen tai parin" kakkoskameraa viedä. Ai tipahti koskeen? Who cares?[/quote]
:D
Toi on kyllä totta. Mun FED-2 toimii hienosti (osasyynä on varmaan hitaiden aikojen koneiston puute), mutta mittaetsin näyttää aivan päin v:tä eikä sitä saa enää säädettyä mitenkään oikeaksi. Zorki 4 toimi useamman rullan ajan, mutta ilman mitään syytä tuo muuttuikin 1/125s suljinajalla varustetuksi kameraksi... Zorkin etsinkuvaa pitää kyllä vielä mainostaa, kirkas tuo on, vaikkakin mittaetsimen piste on aika heikosti näkyvissä...

Huuto.net:stä kannattaa katsella noita zorkeja ja fedejä, niitä on viime aikoina liikkunut erittäin runsaasti. Ainoa ongelma tuossa on se, että tuotteen kunnossa joutuu luottamaan myyjän sanaan...

nimim. "toimivana" huuto.net:stä hommattu fed-2 + jupiter-8 olikin niin toimiva, että tarkennusta ei saanut säädettyä objektiivista.
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

11 years ago

[quote=""teemu_laine""]Toi on kyllä totta. Mun FED-2 toimii hienosti (osasyynä on varmaan hitaiden aikojen koneiston puute), mutta mittaetsin näyttää aivan päin v:tä eikä sitä saa enää säädettyä mitenkään oikeaksi.
[/quote]
Meinaatko, että suuntaus on väärä vai etäisyysmittaus ei pelaa oikein? Pimeä ja ahdas se kyllä on, mutta pari vuotta sitten kun latasin (sen ensimmäisen vielä sisällä olevan filmin) kameraan niin säätelin sen etäisyysmittauksen näyttämään oikein. Siihen löytyi ohje, netistä tietty vaan enpä tietenkään laittanut linkkiä talteen. Säätöruuvi kuitenkin löytyy kameran etupuolelta yhden ruuvin alta. Jos vaikka tänä kesänä sais sen filmin täyteen niin selviäisi säädön onnistuminen. Mulla on siinä kanssa Jupiter-8 f/2 50mm.
--
Irc - oh5ktw
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

11 years ago

Juu, äärettömään tarkennetulla objektiivi heittoa on todella paljon etsimessä ja säätöruuvia ruuvaamalla tuota ei enää kohdalleen saa. Mut kooltaan toi olis aika ideaali kamera, saas kattoa millanen toi postissa tuleva vanhempi fed on!
 
esas
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 34

11 years ago

En huomannut kenenkään heittäneen oheista linkkiä, jossa venäläisistä mittaetsinkameroista keskustellaan:
http://www.rangefinderforum.com/forums/ ... forumid=34
En mene kehumaan, mutta minulla on ollut zorki joskus 70-luvulla. Toimi. Kiev 80-luvulla, toimi. Etsimistä ym onkin jo kommentoitu.
Leica M2, joka on nyt, toimii paremmin (mm etsin, mekaniikan "pehmeys", käsittely kaikkineen).
t. Esa

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: helu, motris ja 6 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä