SakkeM
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 16708

9 years ago

jj kirjoitti:
olen ymmärtänyt sopivan pienen reiän tekemisen olevan tuollaiseen aika hankalaa. Syynä pieni filmikoko ja epäoptimaalinen etäisyys filmitasosta. Mutta tuskin tässä kontekstissa ihan ensimmäisenä tietenkään laatua lähdetään optimioimaan.
Kameran - kino tai keskikoko - paksuus on suunnilleen sama kuin filmiruudun halkaisija. (kuten Kapa edellä totesi).  Sehän on ihan optimaalinen, ei mitenkään epä-.    Lyhyempi vinjetoi pahasti, pitemmällä F:-luvut ovat hankalan pieniä. Laatua ajatellen juuri tuo on optimaalinen.

Kinokoolle optimaalinen reiän koko on noin 0,35 mm. Kerronpa nyt tässä, miten hyvä sellainen tehdään kotikonstein - laserilla tietty saa vielä parempia.

Sopivan paksuinen silmäneula katkaistaan kohtisuoraan poikki, hiotaan pää tasaiseksi. Tavoitteena on meisti, joka leikkaa eikä revi.  Alumiinifolion kappale (kinkkufolio tms käy) laitetaan kahden lyijylevyn väliin (pieniä rullia saa kalastusvälineliikeistä),  napautetaan vasaralla koko juttu tasaiseksi ja sitten samalla pienellä vasaralla napautetaan se silmäneula koko pakan läpi. irrotetaan äärimmäisen varovaisesti.

Juttu toistetaan 20-30 kertaa, tai niin monta kertaa, että saadaan lupilla tarkasteltuna täysin pyöreä, sileäreunainen reikä, jonka reunat eivät ole taipuneet minnekään eivätkä repeilleet.  Yleensä se kyllä onnistuu ensimmäisen kinkkufoliorullan aikana.

Jos neulan paksuus ja siis reiän koko ovat oikeat, lähentelee kuvan terävyys kittizoomien laatua; kontrasti on pienempi, mutta syväterävyyttähän sitten on reiän reunalta äärettömään.
Only 100% recycled electrons were used in the making of this message...
 
äyni
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 427
Viesti:

9 years ago

itse itseäni toistaen

eikä oo arpomista eikä mittään. Neulan koollakaan ei ole niin suurta merkitystä, kunhan on terävä. Ja kerralla tulee hyvä, kunhan vähän viitsii.

Mutta kuten joku sanoi joskus aiemmin jossain: optimireikä tuottaa hieman tylsähköä neulanreikäkuvaa.

Edit: Linkki kuntoon
Viimeksi muokannut äyni, 2.2.2008 klo 14.02. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pää-pää-pumppati-pumppa
 
harri129
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 394
Paikkakunta: Helsinki

9 years ago

Pienellä poranterällä tulee pyöreää jälkeä ja 0,2-0,3mm asti löytyy poranteriä vielä melko hyvin.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Mirrored ja 6 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä