J.Kimonen
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1782

12 years ago

täytyy myöntää että olen "ulkona" tuosta keskikoon kuvauksesta.Mitkä on perus/välttämättömät välineet harrastukseen ja kannattaako se ja miksi, tai miksi ei.Vedostetaanko/yritetäänkö itse vedostaa vai onko kehitys lievästi sanottuna suolaisen kallista.Mikäli jollakin on aikaa naputella"tyhjentävästi"asiasta tai linkittää.
 
RDahl
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8197
Paikkakunta: Helsinki

12 years ago

[quote=""j.kimonen""]täytyy myöntää että olen "ulkona" tuosta keskikoon kuvauksesta.Mitkä on perus/välttämättömät välineet harrastukseen ja kannattaako se ja miksi, tai miksi ei.Vedostetaanko/yritetäänkö itse vedostaa vai onko kehitys lievästi sanottuna suolaisen kallista.Mikäli jollakin on aikaa naputella"tyhjentävästi"asiasta tai linkittää.[/quote]

Ei se nyt juurikaan sen kalliimpaa ole, hankit jonkun sopivan vanhan kaksisilmäisen peilikameran, esim. Yashica tai Rolleiflex tai Rolleicord, ostat siihen 120-filmiä (ns. rullafilmiä) lataat kameran. Nuo vanhemmat kamerat eivät maksa maltaita, varsinkaan nuo Yashicat, itselläni oli sellainen Yashica MAT ja ihan nättiä jälkeä tuli.

Kuvaat, kehität filmin itse tai kehitytät sen liikeessä, itse kehitän MV-filmit itse. Vedostus ei ole sen kalliimpaa kuin kinofilminkään. Kannattaako se? Kyllä, on se mukavaa katsoa isosta negasta/diasta mitä tuli kuvattua, voi tehdä isoja vedoksia ilman, että rae näkyy ihan niin paljon.
Jotain aiheesta ->

http://www.kameralaukku.com/portal/inde ... =keskikoko
Kaikilla on valokuvamuisti, joillakin ei vain ole filmiä.
----------------------------------------------------
Blogi vanhoilla menetelmillä kuvaamisesta
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

12 years ago

[quote=""j.kimonen""]täytyy myöntää että olen "ulkona" tuosta keskikoon kuvauksesta.Mitkä on perus/välttämättömät välineet harrastukseen ja kannattaako se ja miksi, tai miksi ei.[/quote]runko, objektiivi, jalusat ja valotusmittari / runko ja opiska. keskikoossa olen ollut huomaavinani että vähempi kilpavarustelu riittää.
ja tuohon kannattaako voin sanoa vaan omasta puolestani että on mulla kannattanu. se klassinen ilmiö on myös minulla tapahtunut eli kuvaaminen on hidastunut ja sen ennen indikoitiin liittyvän jotenkin valokuvaajana kehittymiseen. dikiaikanahan voi asia olla vaikka päin vastoin, tiedä häntä ,D
[quote=""j.kimonen""]Vedostetaanko/yritetäänkö itse vedostaa vai onko kehitys lievästi sanottuna suolaisen kallista.[/quote]ei filmikustannukset ole mitenkään kalliimmat per reissu kuin kinarillakaan mutta 36ruudun/kuvan sijaan tulee vaan 10-16 kapplaetta että yksikköhinta tulee kalliimmaksi.
Minulla tää kyllä liittyy mustavalkokuvaukseen ja itse vedostukseen jolloin 24x30 vedos (nyk. puhutaan printti ,D) on kymppikuvasuurennoksen laatuinen 35mmvs. mf[quote=""j.kimonen""]Mikäli jollakin on aikaa naputella"tyhjentävästi"asiasta tai linkittää.[/quote]
googlesta se lähtee ja heti ensimmäiset on hyviä linkkejä.
Medium Format Cameras Easy Guide on aika täsmä vastaus..
 
MJK
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1518
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

12 years ago

[quote=""j.kimonen""]Mitkä on perus/välttämättömät välineet harrastukseen
[/quote]

Holga =)


[quote=""j.kimonen""]
ja kannattaako se ja miksi, tai miksi ei.
[/quote]

Kannattaa, on prkleen kivaa ja opettavaista.

[quote=""j.kimonen""]
Vedostetaanko/yritetäänkö itse vedostaa vai onko kehitys lievästi sanottuna suolaisen kallista.
[/quote]

Riippuu paikasta, Espoo taitaa olla maamme kallein paikka tässä lajissa.

[quote=""j.kimonen""]
tai linkittää.[/quote]
 
4x5
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2057

12 years ago

[quote=""j.kimonen""]...keskikoon kuvauksesta.Mitkä on perus/välttämättömät välineet harrastukseen ja kannattaako se ja miksi, tai miksi ei...[/quote]

Keskikoon kameroita saa yllättävän edullisesti käytettynä. Filmi sisälle, ja valotusmittari taskuun, hyvän paketin (kaksisilmäisen+mittarin) voi löytää puolellatoistasataa. Sellaisen hankkiminen kinokoon tai etenkin digislr:n rinnalle on suositeltavaa, koska kuvauslaji pakottaa kuvaajan tarkempaan suunnitteluun kuin automaattikameroilla. Ajattelu vie eteenpäin ;-)

Keskikoon kameroilla kuvatessa kiirekkin katoaa kummasti, eli niiden terapiavaikutuskin on katsottava eduksi. Ja kuvia katsellessa miettii taas, että mikä mukamas on mennyt kameroissa eteenpäin;-)
Pekka M.Nurminen
 
Avatar
Jukkis71
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 17614

12 years ago

Olen samoilla linjoilla Pikkuteemun kanssa.
Kuvanlaatu on parempi ja kuvausta oppii paremmin. Ei tule räpsittyä kaikista mahdollisista kohteista. Minulla keskikoon filmikulut ovat pienemmät kuin kinokoon. Täytyy kuitenkin miettiä mikä itselle sopii. Jos kuvaa tilanteista kuvia, on kinokoko ja kenties af huomattavasti parempi vaihtoehto kuin keskikoko. Jos taas ottaa kärsivällisistä malleista kuvia tai kuvaa maisemia, keskikoko on huomattavasti parempi kuin kinokoko. Keskikoon pinnakkaiset ja diat ovat hulppeita, ei paljon luuppia tarvitse käyttää.
Toisaalta, olen kehittänyt kinokoon 400 asan filmistä 30*40 kuvia ja kuvanlaatu on erinomainen. Rae näkyy hieman, muttei häiritsevästi. Keskikoon kalusto ei käytännössä paina juuri enempää kuin ammattitason kino valovoimaisilla tsuumeilla. Taitaa itse asiassa olla kevyempi. Ainakin käyttämäni Bronica 67.
T Jukka
Real photographs are born wet
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

12 years ago

[quote=""jukkis""]Jos taas ottaa kärsivällisistä malleista kuvia [/quote]Esim. vauvat 6kk ja alle kuuluvat tähän kategoriaan mutta yli puolivuotisien kanssa tarvitaan jo vähintään EOS 3 + äLLä tai Valiumia annosteltuna mustikkapuuron joukkoon.
 
Jan
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 826
Viesti:

12 years ago

Olen kans tuota mamiya7 keskikoon räpsyks haaveillut, hasselit ei oikeen kiinnosta huonomman ergonomian takia, käytän kameraa yleensä aina käsivaralta. Lisäksi ei noi lasit ainakaan huonoilta vaikuta.
Valovoimaa toki voisi olla enemmän, mutta kamerassa ei ole peiliä niin se ei juuri kyllä tärähdä lainkaan.
Mitä nyt kuvaaja joskus, mutta sitäkin tekniikkaa voi hioa :)
“There is no greater solitude then the samurai’s, unless perhaps it be that of a tiger in the jungle."
 
Aksu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 48
Paikkakunta: Tampere

12 years ago

Mikähän mahtaa olla noiden kaksilmästen linssitilanne? Tuossa Yashica D:ssä Yashikor 80/3.5 lasinpala(?) joka yllättäen on taiteellisen pehmonen isolla aukolla. Olen tuossa jo pidemmän aikaa ihmetellyt tuollaista toista ns objektiivia(objektiiveja), jonka voi laittaa tuohon objektiivin päälle ja jossa lukee että: Sun aux. WIDEANGLE Model 66 ja tuollainen jännä merkki perässä sekä 5 numeroinen sarjanumero ja Japan

Päättelin tuon olevan jonkinasteinen laajakulmalisäke (kamalaa kuulostaa ihan digi termiltä) ja joka on lisäksi täynnä moskaa ja sormenjälkiä. Tuossa tuntuu olevan useami linssielementti, joten optinen laatu ei vältttämätä ole ainakaan huonompi kuin Yashicorin. Aavistuksen tuntuu avartavan kuvakulmaa. Mitä mieltä tai millaisia kokemuksia tällaisesta?
"valoa on vaikea vihata,
sillä olemmehan kaikki riippuvaisia siitä"
Marja Holm, Muurahainen ryhtyy luojaksi
 
eeko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 163

12 years ago

Itselläni on kolme keskikoon Mamiyaa ; 645 ,Universal (6x7 ja 6x9 perät) ja C220.Kaikki on kymmeniä vuosia vanhoja,mutta toimivat edelleen mainiosti.Mieluisin näistä on kaksisilmäinen C220.Malliin on saatavissa kattava valikoima objektiiveja aina 55 mm:n polttovälisestä 250 mm:een saakka.
Objektiivin kiinnitys runkoon on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas ja luotettava.Hinnaltaan C220 tai C330 ei ole enää kallis.Ja jälki on huikean hyvää.
 
4x5
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2057

12 years ago

[quote=""j.kimonen""]...Mikäli jollakin on aikaa naputella"tyhjentävästi"asiasta tai linkittää.[/quote]

Tässä yksi netin valokuvausraamatuista, R.Monaghanin sivustolla on valtava määrä tietoa keskikoon kameroista.
Pekka M.Nurminen
 
J.Kimonen
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1782

12 years ago

mistä yleensä saa edulliset filmit ja kehitykset filmeille?esimerkkejä ja hintoja
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

12 years ago

[quote=""j.kimonen""]mistä yleensä saa edulliset filmit ja kehitykset filmeille?esimerkkejä ja hintoja[/quote]

http://www.technikdirekt.de:stä olen tilaillut diafilmeja ja Järvisellä, 4,2e kehittänyt.
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
Tipe
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2578
Paikkakunta: Jämsänkoski
Viesti:

12 years ago

Hinnasta niin, että olen oikeastaan laskeskellut sellaiseksi yleismaalliseksi filmi/kehityskuluksi 1€/ruutu, kun 67:aa kuvaan.

Eli filmi on jossain 4-5€ välillä ja kehitys täällä ainakin ~5€/rulla.
Halpaa... no ei niitä ihan D-SLR tahtia niitä ruutuja tule otettua.

Muutoin tuo keskikoon kuvaaminen on aika hyvin tuossa jo yllä kuvailtu... verkkaista ja rauhallista touhua, josta hektisyys ja kiireet pitää pitää pois.
Vedostustoimintaa en vieläkään ole päässyt aloittamaan, mutta mikäs kiire tässä.. valmiissa maailmassa.

Ja sitten, tuo kuvan jälki... jotenkin se vain on erilainen, kuin 135-formaatin kuvat.
Tekeekö sitten st-alue ja sen hallinta niin paljon vai mikä, mutta keskikoon kuvan huomaa kuvasta itsestään... se on, ns. erilainen... en oikein osaa tyhjentävän kunnolla sitä selittää.
 
angulex
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 3203

12 years ago

Ei sen keskikoonkaan kuvaamisen välyyämättä tarvitse olla sitä verkkaista, onhan noita rullafilmikoon verhosuljinkoneitakin prismaetsimillä ja moottoreilla, varmaan kaikilla valmistajilla. Ja niihin valovoimaisia objektiiveja.

T. Kerkko.
 
4x5
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2057

12 years ago

Kaikesta välineistöstä huolimatta kyllä keskikoolla kuvaaminen on käytännössä hitaampaa kuin kinolla. Eikä sen tarvitse yhtä ketterää ollakkaan. Eri välineillä on erilaiset käyttöalueet.
Pekka M.Nurminen
 
Aksu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 48
Paikkakunta: Tampere

12 years ago

Sitä oikeastaan noista linnseistä piti kysyä oli, että mistä löytyisi taulukon tapaista, jossa olisi suurennuskoneen objektiivien sopivuudesta suoraan tai melkein suoraan( teknofocus sovite) tuohon TLR:än linssin kierteelle?

Vai mahtaako olla vaivan arvoinen. On jäänyt tuo Yashica vähemmälle käytölle, kun on tullut kuvattua pidemmällä polttovälillä SLR:llä, niin on jotenkin oudompi polttoväli tuo normaali tällä hetkellä. Ulkonakin näyttää ihan marraskuulta ja ja.. (selittelyä kun ei innostu kuvaamaan harmautta)
"valoa on vaikea vihata,
sillä olemmehan kaikki riippuvaisia siitä"
Marja Holm, Muurahainen ryhtyy luojaksi
 
kalle.t
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 21
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

11 years ago

Nyt rupes nää vähän kutittelemaan. Ja kysymyksiä sitämyötä!

Eli siis onko filmikoko yleisesti tää 120? saako edes isompia?
Ja kun nuissa kaksisilmäsissä usein esiintyy tuo 6x6 tai 6x9 lukumäärä (?) filmien yhteydessä, niin meinaako se silti tuota 120 filmiä? Ja kun kerran oon kurkannut moisesta linnunpöntöstä niin etsimessä kuva näkyi väärteppäin, onko näin kaikissa ja tottuuko siihen nopeasti vai pitääkö kuvata ovelasti taakseppäin :D

Mitenkä filmin lataus ihan käytännössä tapahtuu noihin, onko nuo rullat ihan rullia vai pitääkö pujotella ja upotella jotenkin mcgyvermaisesti filmiä laitteen sisään?

Ja vielä loppuun, kun ei oo valotusmittariin ehkä ihan hyvin varaa niin eikös tuo kinorunko ja sen objektiivit käy kelpo mittarista?

Kovin monta kysymysmerkkiä ja kovin paljon epätietoutta!
juu-u
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

11 years ago

6x6 ja 6x9 viittaa ruudun kokoon (n. 6cm x 9cm ja 6cm x 6cm siis).

Filmin lataaminen ei sinänsä vaadi suunnattomia ponnistuksia, olettaisin että jopa spege selviäisi tuosta. Etsimen "väärinpäin" olevaan kuvaan tottuu nopeasti, vaikka aluksi meinaa aivot nyrjähtää. Kuva näkyy siis oikein päin, mutta on horisontaalisesti päinvastoin. Ja kino/digikamera käy valotusmittarista hienosti.
 
kalle.t
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 21
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

11 years ago

No tuo selvensi jo pikkusen tutkimusmatkaani.

Sitten semmosta että onko kukaan omistanut/omistaako joku ljubitelin kaksisilmäisiä kameroita, ja jos omistaa niin onko hyvä sijoitus?
Ois huutonetissä yks tuommonem myynnissä meleko edulliseen lähtöhintaan, ainakin siltä tuntuu. http://huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=29334052 tuossa tarkemmin sanottuna. Itse en tuon linssin etuosasta saa selkoa että miten löytyy valovoimaa ja miten monta milliä löytyy objektiivista, jos joku osaa tuon katsoa niin ois aika erisiisti juttu!
juu-u

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä