Jimi
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 86
Paikkakunta: Tre

11 years ago

Eli ongelmana taitaa olla se yksi perinteisempiä pimiöprobleemoja, ainakin debaattia tästä kovasti käydään. Pistetään nyt tännekkin yksi ketju aiheesta :)

Eli metodejahan taitaa olla useita. Jotkut käyttää hommaan suunniteltuja kuivareita, toiset teippailevat kuvia tasaiselle. Normaali ilmakuivaus taitaa olla myös vaihtoehto, mutta sen jälkeen ainakin meikäläisen kuvat ovat niin kuprulla ettei niitä painojen avulla muutamassa päivässä oiota. Tuosta teippauksesta jotkut myös sanovat, että kun kuva ei pääse kutistumaan kuivumisen aikana, "drydown" vähenee lähes olemattomiin. Tämähän olisi näppärää, mutta muuten tuo kuulostaa ja tuntuu kokemusten pohjalta hankalahkolta.

Ehkä tässä vähän pohjustuksia, kokemuksianne olisi kiva kuulla!
 
äyni
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 427
Viesti:

11 years ago

Minusta kuidun kuivaaminen ei ole koskaan ollut ongelma, paitsi paperivahvuisilla kuiduilla. Kun paperin kuivaa joko kuivurilla tai tasokuivaamalla, niin kuva on aivan riittävän suora pohjustamista varten. Joskus ripustin narulle pyykkipojalla, ja silloin meni kippuraksi. Ja toisinaan on kuivuri päässyt liian kuumaksi, niin on tullut kupru, mutta nekin suoristuu kun kastelee ja kuivaa uudestaan.

Ongelmalliseksi minä olen kokenut kuidun kiillottamisen. Aina tahtoo jäädä joitain pisteitä kuvaan, jota ei ole kiiltäviä. Käytössäni on oikein hyväkuntoiset ferrokromilevyt, mutta ei tunnu onnistuvan.

Että jos samaan ketjuun voisi laitella kiillotuskikkoja.
Pää-pää-pumppati-pumppa
 
pikkuhukka
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 352
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

11 years ago

Minä olen kuivannut narulla. Mitä hitaammin kuivuu, sen parempi tulee.
Lopuksi kostutan kevyesti taustapuolen, ja pistän vedoksen painon alle yön ajaksi.

Toimii minulla aika hyvin.
 
RDahl
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8197
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

Olen ensin antanut kuivua ihan omia aikojaan, sitten olen ottanut esiin silityslaudan ja raudan. Kastellu nurjalta puolelta sumuttimella ja silittänyt sitten samalta puolelta ja laittanut muutamaksi päiväksi vielä painon alle, olen vielä laittanut akvarellipaperia väliin, jos olen kuivannut suoristanut useita kuvia kerralla.

Suoria noista on tullut, vielä en ole ehtinyt kokeilla tuota kuivuria jonka ostin joku aika sitten. Laitan siitä vaikka lisää kommentteja sitten kun on kokemusta siitä.
Kaikilla on valokuvamuisti, joillakin ei vain ole filmiä.
----------------------------------------------------
Blogi vanhoilla menetelmillä kuvaamisesta
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

minäkin anna kuivua selällään ja sitten kuumaprässään ja kylmäprässään (geograptica kirjan välissä)
 
Jimi
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 86
Paikkakunta: Tre

11 years ago

[quote=""RDahl""]Laitan siitä vaikka lisää kommentteja sitten kun on kokemusta siitä.[/quote]

Joo, hyvä juttu olis. Tossa tuli itsellekkin ostotilaisuus ja ajattelin sitten vähän katsella kokemuksia, mielipiteitä jne. Parilta gurulta on vaan kuullut komentit kuivureista tyyliin "heitä roskiin" tai "myy kuvaajalle jota vihaat"...
 
ekjt
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 29

11 years ago

Ilmakuivaus hyttysverkkohyllyillä. Kuprut suoristuvat prässäämällä tai pohjustamalla.

Fimeko on ottanut hyllyyn Kentmeren mv paperit ja kemiat. Hieno asia.
Perjantaina vedostelin samaa kuvaa Ilfordin MGIVFB:lle ja Kentmeren fineprint VC kuitupaperille ja positiivisena yllätyksenä tuo Kentmere kuivaa itsestään hyvin tasaiseksi. Samassa hyllyssä Ilford on aivan kupruilla mutta Kentmere on niin sileä että se oikenee siitä kehystyskelpoiseksi kevyesti silitysraudalla tai painon alla. Muutenkin olen aika hurmoksessa jäljestä jota sain fineprint vc:lla, Ilford cooltone kehiteellä ja kevyellä seleenitoonauksella.
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

[quote=""ekjt""]Muutenkin olen aika hurmoksessa jäljestä jota sain fineprint vc:lla, Ilford cooltone kehiteellä ja kevyellä seleenitoonauksella.[/quote]Kerro lisää. Ilfordin tuota neutraalia kuitupaprua on ihan turha edes sävyttämään lähteä.
 
ekjt
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 29

11 years ago

[quote=""pikkuteemu""]Kerro lisää. Ilfordin tuota neutraalia kuitupaprua on ihan turha edes sävyttämään lähteä.[/quote]

En ole muuten sävytteitä kokeillut kuin laimeata seleeniä (1:40 3 min) joka ei paljon sävyä muuta millään paperilla. Tuolla yhdistelmällä sain esille kuvaani sopivan viileän sävymaailman ja tiukat mustat. Pohja tuossa Fineprint VC:ssa on Ilfordia selvästi kirkkaampi valkoinen. Toimii kun vedostelen Kaukasuksen jäätiköillä kuvaamiani ruutuja. Nopeuserot eri jyrkkyyssuotimilla oli suuremmat kuin MGIVFB:lla tai Agfan MCP:lla. Suotimet on Ilfordin irtosuotimet. Kentmeren paperin mukana tulevassa lapussa on myös väripään suodinarvot eri jyrkkyyksille ja niissä keltaisen ja magentan arvot ovat aika erilaiset kuin ilfordin vastaavat suositukset. Voi siis olla että kyse on Ilfordin jyrkkyyssuotimien yhteensopivuusongelmasta. Tälläisenään se on vähän hankalampaa käyttää.
MGIV muuten kehittää tuolla cooltone kehitteellä ihan mukavat viileät sävyt myöskin. Viimeaikoina olen etsinyt lähinnä viileitä tai neutraaleja sävyjä. Kovin paljoa en testaile. Teen samasta negasta niin hyvän printin kuin onnistun parille eri paperille ja katson mitä saan aikaan. Harmaakiiloja vedostamalla saa objektiivisempaa tietoa.
 
matti
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1569
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

11 years ago

Viime yönä vedostin sellaselle 30x40 kokoiselle, 70-luvulta peräisin olevalle agfan double weight kartongille... se on sellasta pahvia että sitä ei saa kyllä suoraks millään :| ..vai saako ?
 
ekjt
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 29

11 years ago

Kyllä se prässillä suoristuu. Vie vaikka alan liikkeeseen pohjustettavaksi jos tuli hyvä vedos.
 
Avatar
saloma-3
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1016
Paikkakunta: Turku
Viesti:

11 years ago

Aikaisemmin oli pohjustukseen myös liimakalvoa, joka laitettiin vedoksen ja pohjustuspahvin väliin. Ja kuumalla silitysraudalla päälle. Liekö enää missään myynnissä?
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

[quote=""matti""]Viime yönä vedostin sellaselle 30x40 kokoiselle, 70-luvulta peräisin olevalle agfan double weight kartongille... se on sellasta pahvia että sitä ei saa kyllä suoraks millään :| ..vai saako ?[/quote]anna mulle se kainaloon niin käyn prässääs kuumaprässillä.
 
ekjt
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 29

11 years ago

[quote=""saloma-3""]Aikaisemmin oli pohjustukseen myös liimakalvoa, joka laitettiin vedoksen ja pohjustuspahvin väliin. Ja kuumalla silitysraudalla päälle. Liekö enää missään myynnissä?[/quote]

Salamaselänteeltä saa.
 
Tipe
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2578
Paikkakunta: Jämsänkoski
Viesti:

11 years ago

[quote=""ekjt""][quote=""saloma-3""]Aikaisemmin oli pohjustukseen myös liimakalvoa, joka laitettiin vedoksen ja pohjustuspahvin väliin. Ja kuumalla silitysraudalla päälle. Liekö enää missään myynnissä?[/quote]

Salamaselänteeltä saa.[/quote]

Joo, tuossa liimakalvossa lienee 1 isohko ongelma, eli se jättää niitä ilmataskuja vaikka laitat sen kuinka hienosti kiinni. Kuumaprässi ja siihen tarkoitettu pohjustuskalvo ei näin tee.
 
ekjt
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 29

11 years ago

[quote=""Tipe""]Joo, tuossa liimakalvossa lienee 1 isohko ongelma, eli se jättää niitä ilmataskuja vaikka laitat sen kuinka hienosti kiinni. Kuumaprässi ja siihen tarkoitettu pohjustuskalvo ei näin tee.[/quote]

Nimenomaan prässille tarkoitettua kuumaliimakalvoa minäkin tarkoitin. Sitä siis saa salamaselänteeltä. Lämpöä tarvitsee suunnilleen 90 asteen luokkaa, sopii siis muovipapereille ja värikuvillekin. Pienempiä kuvia sen kanssa pystyy kyllä pohjustamaan silitysraudallakin painamalla. Prässi on tietysti parempi ja sellaista olen itse käyttänyt.
 
matti
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1569
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

11 years ago

Kapalle meni se vedos.. ensin silitysraudalla froteepyyheen läpi silitellen suurinpiirtein suoraksi, sitten kapalle. Pohjustusta...
 
haka
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 79

11 years ago

Kiillotuslevyllä kuitupaperista tulee tosi nätti: kuva on kuin emalin sisällä ja musta on oikeasti mustaa mikäli vedos on hyvä. Kiillotus tuntuisi olevan sitä vaikeampaa mitä paksumpi se paperinen pohja on.

Tämä ei toimi muovipaperilla:

Perusidea on telata märkä kuva kiillotuslevylle se emulsiopuoli päin levyä siten ettei väliin jää ilmakuplia. Joku käyttää pintajännityksen poistoon tippaa astianpesuainetta, ei kuitenkaan tunnu olevan välttämätöntä, joku kai käyttää lasiruutuakin kiillotukseen. Kuva pitää prässätä päin levyä siten ettei se ponnista irti kuivaessaan, tasainen painolevy päälle ja pyyhetyyppinen kangas väliin. Paketin pitää antaa olla rauhassa niin kauan että on varmasti kuiva. Mikäli paperi ei irtoa, se ei ole kuivunut. Kuivumista voi nopeuttaa lämmöllä (=kuivuri) mutta mikäli aikaa on, ei kuivuria tarvita.

Jos kuivuri on liian kuuma, vesi kiehuu paperin alla ja tulee virhettä kiiltoon. Mikäli kiillotus ei onnistu, paperin voi liottaa taas märäksi ja uusi yritys.

Kun huippukiiltoinen vedos on saatu, sitä ei saa liimatuksi silitysrautamenetelmällä kiillon kärsimättä. Olen käyttänyt sprayliimaa.
 
Avatar
kto
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2153
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

[quote=""Jimi""]Eli metodejahan taitaa olla useita. Jotkut käyttää hommaan suunniteltuja kuivareita, toiset teippailevat kuvia tasaiselle. Normaali ilmakuivaus taitaa olla myös vaihtoehto, mutta sen jälkeen ainakin meikäläisen kuvat ovat niin kuprulla ettei niitä painojen avulla muutamassa päivässä oiota. Tuosta teippauksesta jotkut myös sanovat, että kun kuva ei pääse kutistumaan kuivumisen aikana, "drydown" vähenee lähes olemattomiin. Tämähän olisi näppärää, mutta muuten tuo kuulostaa ja tuntuu kokemusten pohjalta hankalahkolta.[/quote]

Vähän myöhään mukaan, mutta teipit nyt kannattaa unohtaa heti....

Kuidusta tulee aina mieleen "arkistokelpoinen" kama, joka jää perikunnalle. Eli voitaisiin keskustella pitkään kiinnitteistä/hcasta/seleenistä yms. Mutta kuivauksen suhteen ei kuidulle liene muuta vaihtoehtoa, kuin ilmakuivaus. Kiillotinsysteemit yms. on toinen juttu; niissä on etunsa (kiilto, jos halutaan), mutta myös ongelmansa. Kuten kaksi printtiä kokenut kangas....

Kuivaukseen sinänsä: vaakakuivaus ritilän tai verkonpäällä on ehkä hieman vähemmän käpertävää, joskin epäilen sitäkin. Venymisenkin riskillä suosittelisin normaalia ja halpaa pyykinkuivaustelinettä ja lukuisia pyykkipoikia. Mahtuu kaiken lisäksi helposti, eikä tule ongelmia puhtauden suhteen. Siihen vaan teokset roikkumaan. Yli 24x30 mieluiten ainakin kolmella pyykkipojalla. Ja kaikillahan on ainakin 5 senttiä kuvan laidoilla "marginaalia"?!! Lopputuloksena on kuitenkin - materiaalista riippuen - aika käpertyviä printtejä...

Eli , mun mielestä kuitupaperit saadaan suoriksi vain lämpöprässillä á la Seal. Kai niitä on muitakin, mutta en tiedä niistä mitään. "Seal" ei myöskään tee täysin suoria printtejä, varsinkaan nykyisistä paksuista papereista. Eli kuvat pitää kuitenkin "pohjustaa". Pienet, kuten "kymppikuvat" pysyy hyvin albumissa arkistokelpoisilla kuvakulmilla, mutta isommat pitää pohjustaa samalla prässillä kuivaliimakalvolla. Huomattavan hankalaa tietenkin.

Käyttökuviin ehkä muovipaperi on parempaa... tai ainakin suorempaa

Toivottavasti noita prässejä löytyisi kaikkien käyttöön. Useimmat pimiökamat on pohjahinnoissa, mutta noita näkyy tosi harvoin. Itseni kannalta on hienoa, että Honkanen sellaisen aikanaan kalliilla osti..

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä