Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

[quote=""heksa80""]Osuisikohan tässä ketjussä kysymykseni jonkun tietävämmän korvaan: paljonko esim. T-max satasessa on valotusvaraa? Jos vaikka kuvaan maisemaa, niin mikä olisi järkevä EV-luku taivaan kirkkaimmalle kohdalle? Digille kuvatessa taivas on +2, tosin +2.5 tai jopa +3:sta voisi saada vielä sävyä, RAW:lle kun kuvaan. Mutta entä filmi? Ja tämä siis kinofilmille, kehitys ihan "normaali". Kysymyksen voisi jakaa vielä kahteen osaan: mikä arvon tulisi olla, jos haluaa että "suora printti" ilman mitään taivaan poltteluita olisi hyvä, tai mikä arvo olisi sitten jos taivas olisi helposti poltettavissa tummemmaksi?[/quote]oisiko ainakin 7 eli +2.5 on vielä sävyjä.
..tosin voisit kysyä jukelta suoraan ,)
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

11 years ago

[quote=""pikkuteemu""][quote=""heksa80""]Osuisikohan tässä ketjussä kysymykseni jonkun tietävämmän korvaan: paljonko esim. T-max satasessa on valotusvaraa? Jos vaikka kuvaan maisemaa, niin mikä olisi järkevä EV-luku taivaan kirkkaimmalle kohdalle? Digille kuvatessa taivas on +2, tosin +2.5 tai jopa +3:sta voisi saada vielä sävyä, RAW:lle kun kuvaan. Mutta entä filmi? Ja tämä siis kinofilmille, kehitys ihan "normaali". Kysymyksen voisi jakaa vielä kahteen osaan: mikä arvon tulisi olla, jos haluaa että "suora printti" ilman mitään taivaan poltteluita olisi hyvä, tai mikä arvo olisi sitten jos taivas olisi helposti poltettavissa tummemmaksi?[/quote]oisiko ainakin 7 eli +2.5 on vielä sävyjä.
..tosin voisit kysyä jukelta suoraan ,)[/quote]

^^

Menee kyllä arvanheitoksi - ainakin siihen saakka kunnes löydän T-maxille tehdyt zonetustestimateriaalit + mittaukset jostain. Jossain "varmassa tallessa" ne on, kun muistais missä :G

Jos katsoo kodakin omia tietoja:

http://www.kodak.com/global/en/professi ... /f4016.pdf

Niin silloin voisi arvella, että pudottamalla herkkyyden 50-64 tietämille ja kehittämällä 20% ohjeaikaa lyhyemmin, vaikkapa D-76 1+1 -litkulla pääsee tuonne 7 täysin erottuvaan sävyyn - ja jos on onnea mukana, niin pääsee 9:ään mustasta ja valkoisesta erottuvaan sävyyn (siis aukkoina).

Jotenka varman päälle: +3 ylivalotettu on vielä erottettavissa vedoksessa valkoisesta.
Vähän kokeellisesti ja riskillä ottaen +4 EV ylivalotettukin on vielä erotetttavissa ilman lisävalotuksia...

Mutta tämä tosiaan on vähän akateemista arvailua, kodakin käppyrä ei ole kovin tarkka asteikoltaan http://www.kodak.com/global/en/professi ... 0438ac.gif ja lisäksi siinä on TMax kehitteenä, eikä aavistustakaan liikuttelumenetelmästä - jolla on aina suuri merkitys...

Siksi yleensäkään mitään suoria tietoja ei pysty antamaan, vain ohjeellisia arvoja.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Mirrored ja 7 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä