• 1
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 14
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

[quote=""heksa80""]Nostetaas tätä. Hommasin mv-filmiä, ajattelin että voisi ihan kokeeksi kuvailla mv-filmille ihmisiä ja ehkä maisemia.

1) Mitähän mv-filmin kehityttäminen maksaa, esim. Tampereen kuva-manulla? Olenko ymmärtänyt oikein, että ainakin Tmax-filmit pitää noiden firmojenkin kehittää "käsin"?[/quote]ennen manulta meni mustavalkoset toiseen paikkaan kehitettäväksi jossa filkka maksoi 6.50. nyt manu kehittänee itse, käsin.

[quote=""heksa80""]3) Puhutaan, että filmi kestää hyvin ylivalotusta, ja että kannattaa aina ylivalottaa hieman. Missä vaiheessa se valotuksen korjaus sitten tehdään, kehittäessä vai vedostaessa?[/quote]valotetaan varjojen mukaan ja kehitetään valojen mukaan kuulu sanonta ja tarkoittaa seuraavaa. valotuksella on suuri merkitys tummiin sävyihin tai niiden puutteisiin, mutta ei niin dramaattista vaikutusta valokohtiin (kun ei aleta saivartelemaan) juuri tuon valotusvaran takia. filmin kehityksellä on suuri merkitys valokohtiin muttei enää niin suurta merkitystä varjoihin. ylivalotus ja alikehitys on venytystä ja antaa loivemman negan eli "enemmän
aukoojen skaalan". Lisä oppia hakusanoilla Ansel Adams ja Zone System.

[quote=""heksa80""]4) Entäpä perus-fotariefektit kuten levels ja curves, ovatko kuinka vaikeita filmin kanssa (tai ylipäätään mahdollisia) ja missä vaiheessa sellaisia tehdään?

5) Millä tavoin muutatte kuvat digitaaliseksi? Tarjoaako mikään pulju tuollaista palvelua? Minkähänlainen prosessi olisi sitten dia->digikuva?[/quote]skannatuissa negoissa on suurempi dynamiikka digikennoon verrattuna. näin se vaan pojat vielä menee. eli jos yllä kyseltiin photari juttuja niin ihan tavallisesti mutta enemmän ja valinnan varaa ja vaikutusmahdolisuuksia vaan on enempi. jos taas oli kyse vedostuksesta niin matti siihen jo vastasi.

[quote=""heksa80""]Kysymykset on varmasti hassuja, mutta hei, tämähän on "aloittelijan kysymykset".. :-)[/quote]hyviä kysymyksiä ja kannattaa ottaa huomioon tuo länsirannikon poikien keskustelu C-41 filkoista.
Esim. Ilfordin XP2 on "labbisfilmi" josta saa todellahyvin vedostettua myös pimiössä. Minulle kerran sanottiin että XP2 antaa pimiössä parempaa jälkeä kuin ryssitty kehitys perinteisellä antaisi ,)
 
Hirppis
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 283
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

11 years ago

[quote=""äyni""]Ilmeisesti lainauksen ja kysymyksen piti mennä noin.

Siis koko 11/3 korotetaan.
Eli jos ei halua murtoluvuila pelleillä, niin ~saman tuloksen saa kun korottaa luvun 1,333 tarvittavaan potenssiin.

Kait se olisi pitänyt alunperin kirjoittaa joko: tx(11/3)^n-(n-1) tai tx1,333^n-(n-1)

ja siis tuo lopun -(n-1) toteutetaan tuon kertolaskun tuloksesta, eikä tuosta n:stä (jolloin tuloksena olisi poikkeuksetta -1).[/quote]

jeps, sulkeet selventää asiaa :)
ja jos tykkää niin -(n-1)=+1-n

11/3 voi muuten käsittää myös lukuna yksitoista kolmas osaa 3,66. 1 1/3 tai 4/3 ois vielä selvempi
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

11 years ago

[quote=""äyni""][quote=""Hirppis""]Lämpömittari ei ole välttämätön jos pidät kemikaaleja huoneen lämmössä ja laimennus vettä kanssa huoneen lämmössä jonkin aikaa ennen töskentelyä.[/quote]

Ohhoh, onpa väite.
Huoneenlämpö kun saattaa vaihdella n. 18-26 celciusasteen välillä. Jos kehitysaika on 20 asteelle ja litkut on 24 asteessa (mikä ei ole kovinkaan tavaton huoneenlämpö, etenkään kylpyhuoneessa) niin kovin ylikehittyneitä negoista tulee. Lämpömittari on hyvin välttämätön, pakollinen sanoisin. Eikä ole edes kovin kallis, jos ei välttämättä halua patersonin tms. mittaria. Kaupasta saa veden lämmön mittaamiseen (kuten "vauvakylpymittareita") tarkoitettuja mittareita aika halvalla, ja niissä on riittävän tarkka asteikko.[/quote]

Olen ehdottomasti samaa mieltä lämpötilan tarkkuudesta. Parin asteen heitto samalla kehitysajalla vaikuttaa niin paljon, ettet voi tietää, onko mahdollinen puute lopputuloksessa valotuksesta, filmin säilyksestä vai kehityksestä johtuvaa. Asia on tärkeä myös sen takia, että oikealla kehityksellä optimoit tuloksen riippuen esim. siitä oletko kuvannut filmin vaikkapa myöhäissyksyn kylmässä sumussa tai kevättalven kirkkassa auringonpaisteessa. Koko prosessi aina huuhtelua myöten on tehtävä samalla tavalla jolloin opit kuinka se vaikuttaa lopputulokseen käyttämälläsi valotustavalla.
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

lämpömittarin voi korvata hauteella, vaikka jobolla ,)
 
Jan
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 826
Viesti:

11 years ago

En nyt sanoisi että lopputulokseen huuhtelulla olisi juuri minkäänlaista merkitystä, kunhan se on vaan
riittävä ettei negat sitten tuhoudu ajan saatossa.
Vesihauteella itse kehittelen ja esim n 10min kehitysajan lämpötila pysyy tasan 21c jota käytän, ei siis
0,1c tai 0,2c yli tai ali vaan ihan tasan. Käyttelen mieluiten laihaa xtolia ja se on melko hitaasti kehittävä
joten ajat ovat vähän pidemmät kuin jollakin ärjymmällä kuten hc110.
Katukuvia kun ottaa niin niissä sattuu aina semmosia ruutuja mitkä on ihan jotain muuta kuin "optimaallisesti"
valoitettu tai kehitetty. Semmoista se elämä vaan on. Jos haluisin optimaallista niin kuvaisin sinarilla studiossa ;)
Trixää tulee yleensä valotettua 400na varsinkin kun on täysin platku ilma, aurinkoisella kelillä joskus jopa
200na. Mutta varjoissa otetut ruudut ovat sitten helposti melko loivia. Mutta kovassa kontrastissa vedostuvat
ja skannautuvat ilman suurempia ongelmia. Tosin jos vain skannerille sopivia ruutuja kehittää niin
kehitystä tarvii loiventaa yks - puoltoista zonea joten kuvat eivät enää vedostu niin hyvin perinteisesti
kuin vedoksia varten kehitetyt.
“There is no greater solitude then the samurai’s, unless perhaps it be that of a tiger in the jungle."
 
Ipu
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 33

11 years ago

onko rodinalilla kehitettäessä väliä käyttääkö suhdetta 1+25 tai 1+50? onko lopputuloksessa mitään eroa? esim jyrkkyydessä? faktatietoa tai kokemuksia...
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

[quote=""Ipu""]onko rodinalilla kehitettäessä väliä käyttääkö suhdetta 1+25 tai 1+50? onko lopputuloksessa mitään eroa? esim jyrkkyydessä? faktatietoa tai kokemuksia...[/quote]On jyrkkyydessä eroa. Minusta rakeessa on eroa 1+25 ja 1+50 muttei enää 1+50 ja 1+100 välillä.
... tästä joskus väännettiin.
 
Ipu
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 33

11 years ago

eli eroa on. mutta kummalla (1+25 vai 1+50) tulee rakeisempia tai jyrkempiä?
 
jj
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 315
Paikkakunta: Sammamish, WA

11 years ago

Perussääntö on, että mitä pidempi on kehitysaika, sitä "kontrastikkaampaa" tai siis jyrkempää jälkeä tulee.
 
äyni
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 427
Viesti:

11 years ago

Ja mitä laimeampaa liuosta, sitä pienempiä rakeita.
Pää-pää-pumppati-pumppa
 
Manu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 197

11 years ago

Voihan perse. Kehitin filmin ja filmin toinen reuna on "juovikas" vai miten sitä nyt kuvaisi.... koko filmin mitan tasaista kuviota niin kuin olis valottunut kaihtimien lävitse. No nyt olis kiva arvailla mistä johtuu? Voiko syynä olla käyttämäni huuhteluletku jolla huuhteluvesi viedään suoraan tankin keskiputken kautta alas ja liian iso veden virtaus? Muuten tein mielestäni kaikki niinkuin aiemminkin. Muuten kaikki oli ok...
 
heksa
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 541
Paikkakunta: T:re

11 years ago

Osaatteko enemmän filmejä kehitelleet sanoa, että kuinka monen rullan jälkeen voi olettaa saavansa siedettävää jälkeä aikaan? Ts. kannattaako ensin tuhlata filmiä ja harjoitella, ettei turhaan puserra sieluaan ekaan tai tokaan rullaan..
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

[quote=""heksa80""]Osaatteko enemmän filmejä kehitelleet sanoa, että kuinka monen rullan jälkeen voi olettaa saavansa siedettävää jälkeä aikaan? Ts. kannattaako ensin tuhlata filmiä ja harjoitella, ettei turhaan puserra sieluaan ekaan tai tokaan rullaan..[/quote]kyllä ekan voi olettaa olevan jo siedettävä.
kolme muuttujaa lämpötila, ravistelu ja aika. ajan varmaan handlaa, lämpötila heittää niinpaljon kuin elohopealämpömittarin kalibrointi ja ravistelu on nappi kun joka 30 sekan välein ravistus tapahtuu niin että purkki käännetään allassuin ja takaisin oikein päin, kesto 5 sekunttia.
 
jj
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 315
Paikkakunta: Sammamish, WA

11 years ago

[quote=""Manu""]Voihan perse. Kehitin filmin ja filmin toinen reuna on "juovikas" vai miten sitä nyt kuvaisi.... koko filmin mitan tasaista kuviota niin kuin olis valottunut kaihtimien lävitse. No nyt olis kiva arvailla mistä johtuu? Voiko syynä olla käyttämäni huuhteluletku jolla huuhteluvesi viedään suoraan tankin keskiputken kautta alas ja liian iso veden virtaus? Muuten tein mielestäni kaikki niinkuin aiemminkin. Muuten kaikki oli ok...[/quote]

Mikään huuhteluun liittyvä tuskin on tuossa ongelmana. Siis onko koko filmin mitalla tuo sama ongelma? Oliko kehite- ja kiinnitenesteitä varmasti riittävä määrä tankissa prosessoinnin aikana? Oliko spiraali(t) painettu tukevasti tankin pohjalle? Teitkö välihuuhtelun myös tuolla letkusysteemillä?

Jos saisit tuon ongelman jonnekin näkyviin esim. skannattuna, niin voisi ehkä paremmin arvioida, mistä johtuu.
 
Manu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 197

11 years ago

Koko filmin mitta on tuota samaa kuviota. Nesteitä oli riittävästi ja spiraalit pohjassa siitä päätellen, että filmi on varsin hyvin kehittynyt. Kuvio on tuollainen tasainen ja nyt kun tarkastelen niin filmin reikien mukaan toistuva vaaleahko raita noin puoliväliin negatiivia. Olisinko kämmännyt tuon filmin purkin pyörittelyssä. Teen sen Ilfordin ohjeiden mukaan 4x/10s ja minuutin välein. En tee mitään välihuuhteluja, kehite - keskeyte - huuhtelu ja agepon jonka jälkeen vielä huuhtaisu. Tuleeko purkkia pyörittää keskeyttäessä tai kiinnittäessä? Yleensä pyöräytän keskeytteen kaadettuani ja kopautan purkkia ja kiinnitteen aikana 2-3x/ noin 5-6 minuutin aikana.
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

[quote=""Manu""]Koko filmin mitta on tuota samaa kuviota. Nesteitä oli riittävästi ja spiraalit pohjassa siitä päätellen, että filmi on varsin hyvin kehittynyt. Kuvio on tuollainen tasainen ja nyt kun tarkastelen niin filmin reikien mukaan toistuva vaaleahko raita noin puoliväliin negatiivia. Olisinko kämmännyt tuon filmin purkin pyörittelyssä. Teen sen Ilfordin ohjeiden mukaan 4x/10s ja minuutin välein. En tee mitään välihuuhteluja, kehite - keskeyte - huuhtelu ja agepon jonka jälkeen vielä huuhtaisu. Tuleeko purkkia pyörittää keskeyttäessä tai kiinnittäessä? Yleensä pyöräytän keskeytteen kaadettuani ja kopautan purkkia ja kiinnitteen aikana 2-3x/ noin 5-6 minuutin aikana.[/quote]ravistelen kiinnitteessäkin ihan normaalisti samasta syystä kuin kehitteessä.
huuhtelu ageponin jälkeen tuo takaisin pintajännityksen ja mahd. kalkin.
juovissa taitaa olla kyse kehitys/kiinnitysvaiheen kämmistä eli tuolla myös minun ajoin käyttämästäni letkusysteemistä ole tässä kyse...
 
äyni
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 427
Viesti:

11 years ago

[quote=""Manu""]Koko filmin mitta on tuota samaa kuviota. Nesteitä oli riittävästi ja spiraalit pohjassa siitä päätellen, että filmi on varsin hyvin kehittynyt. Kuvio on tuollainen tasainen ja nyt kun tarkastelen niin filmin reikien mukaan toistuva vaaleahko raita noin puoliväliin negatiivia. Olisinko kämmännyt tuon filmin purkin pyörittelyssä. Teen sen Ilfordin ohjeiden mukaan 4x/10s ja minuutin välein. En tee mitään välihuuhteluja, kehite - keskeyte - huuhtelu ja agepon jonka jälkeen vielä huuhtaisu. Tuleeko purkkia pyörittää keskeyttäessä tai kiinnittäessä? Yleensä pyöräytän keskeytteen kaadettuani ja kopautan purkkia ja kiinnitteen aikana 2-3x/ noin 5-6 minuutin aikana.[/quote]

Minä olen kerran onnistunut saamaan tuon saman aikaan. Näyttää kuin perforaatio olisi levinnyt filmille.
Kuva

Tulin siihen tulokseen, että syynä oli liian vähäinen kääntely kehityksen aikana. Ei ole sittemmin ongelma toistunut. Normaaleissa kehityshommissa kääntelen nykyisin purkkia ensiksi puoli minuuttia yhtä soittoa, jonka jälkeen 10sek joka minuutti.

Ja agponin tms. jälkeen ei todellakaan kannata filmiä enää huuhdella, menee koko loppuhuuhteesta saatava hyöty sen huuhteluveden mukana.
Pää-pää-pumppati-pumppa
 
Manu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 197

11 years ago

Tuo kuvio on juuri samanlainen minun filmillä. Pitää ensi kerralla pyrkiä tarkempaan toimintaan. Eli myöskin kiinnityksen aikana olisi hyvä purkkia käännellä?? Pikkuteemu tuosta mainitsikin, mutta käykö samantahtinen kääntely kuin kehityksessä 10s/min esimerkiksi?
Kiitoksia vastauksista
 
äyni
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 427
Viesti:

11 years ago

[quote=""Manu""]Tuo kuvio on juuri samanlainen minun filmillä. Pitää ensi kerralla pyrkiä tarkempaan toimintaan. Eli myöskin kiinnityksen aikana olisi hyvä purkkia käännellä?? Pikkuteemu tuosta mainitsikin, mutta käykö samantahtinen kääntely kuin kehityksessä 10s/min esimerkiksi?
Kiitoksia vastauksista[/quote]

10s/min olen käännellyt purkkia myös kiinnityksen aikana.
Pää-pää-pumppati-pumppa
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

kuten äyni vihjaisi alkaa kehitys minullakin 30 sekunnin yhtäjaksoisella kääntelyllä jonka jälkeen menen normaali kehitys/kiinnityskääntelysykliin 5sek/30sek.
eli manu oisko sulla tuossa lähdössä klappia?
 • 1
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 14

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: rangefinderfreak ja 5 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä