mungiisi
Liittynyt: 8 years ago
Viestit: 236
Viesti:

7 years ago

mad kirjoitti:
mungiisi kirjoitti:
Mikähän nyt meni pieleen....
... mietit ihan rauhassa koko prosessisi alusta saakka, kyllä se siitä ja hyvää viikonloppua ;) t. mad
Itselleni ei tule juuri muuta mieleen, kuin että joko kamera vuotaa valoa jostain tai filmi on saanut valoa kun sitä on laitettu spiraalille...?
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

7 years ago

Olihan Zone System sellainen hopealuoti jo ennen intternjettiä. Salamyhkäisesti se mainittiin välillä lehtiartikkeleissa ja joskus jopa tuli suomeksikin muutaman sivun pika-kursseja mm. kameralehdessä.


Internettissä se on suhteessa näkyvämmässä roolissa kuin aiemmin oli. Syinä tähän oletan samat kuin kehitysaikojen kalibrointiin; nykyään filmille kuvaajista selvästi isompi osa on hifistelijöitä verrattuna tilanteeseen vaikka 20 vuotta sitten, tai 30 vuotta sitten jolloin tämä hifistelijöiden osuus oli pienen pienissä promilleissa.

Nyt varmaan prosentteja...


Zone System on muutenkin niin väärin ymmärretty asia että huh. Olkoonkin että teoreettinen perusta on vain "valota varjojen ja kehitä huippuvalojen mukaan" niin ydinajatus on siinä että kuvaushetkellä jo on päättänyt millaisen vedoksen tekee.
Muutenhan koko zoneissa ei ole mitään järkeä vaan riittäisi kokonaiskontrastin huomioiminen.

Tuo edellinen lause johtaakin siihen väärinymmärrykseen: Nettizonettajista karkeasti arvioiden 90% käyttää Zone Systemiä vain siihen että mahduttavat kokonaiskontrastin kuvaustilanteessa kuin kuvaustilanteessa vedostettavalle tiheysalalle.

Ja siinä taas ei ole mielestäni mitään järkeä? Miksi aina pitää saada varmasti kaikki sävyt negalle? Siksikö, että ei ole aavistustakaan kuvatessa siitä mitä haluaa tuottaa ja sitten yritetään vedostusvaiheessa pelata jyrkkyyksillä ja keskisävyt menevät minne menevät?

Etenkään tuossa ei mielestäni ole järkeä koska vahvasti tasaavat kehitystavat (erityisesti 2-kylpy) ajavat saman asian paljon vähemmällä vaivalla - riittää että huolehtii vain varjojen riittävästä valottumisesta.

Itseasiassa yksi netin myötä hopealuodiksi muuttunut asia onkin stand-kehitys.

Suurin osa Zone-kuvaajista siis mittaa tumman varjon ja kirkkaan huippuvalon valotusarvot ja laskevat erotuksen.. Talvella tuo tarkoittaa käytännössä todella loivaa kehittämistä ja syyssateilla jyrkkää.
Kun Zone System:n ideana on jotain ihan muuta.

Järkevä välimuoto jota mielestäni kannattaisi suosia Zonen sijaan jollei välttämättä halua etukäteen pohtia vedoksen sävyjä on hakea yksinkertaisesti itselle se normaalikontrasti kuvaamalla tavallisessa auringonvalossa testit ja kalibroimalla näin kohdalleen helposti printtautuvan kontrastin.
Sen jälkeen loivempi versio äärikontrastisille tilanteille ja jyrkempi todella loiville.
Tästä Rob Gray kirjoitti kauan sitten hyvän tutoriaalin (nykyään kuvaa digiä ja huonosti).
 
A.Alhonen.
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 998
Paikkakunta: Tre

7 years ago

Mungiisi: Veikkaisin vajaata kiinnitystä. Kokeile kiinnittää ja pestä negat uudelleen. Jos ei auta niin valovuoto on toki myös mahdollinen, mutta harvoin noin tasainen. Vajaa kiinnitys on kuitenkin yllättävän yleinen ongelma ihmisillä siihen nähden miten helposti sen voi välttää kokeilemalla testipalan kirkastumisajan, mikä käy siinä samalla kun kiinnittelee muutenkin. Kirkastumisaika kerrotaan sitten kahdella. Kiinnitettä kannattaa agitoida rutkasti.

J.Vuokolla on hyviä pointteja, haluan kuitenkin lisätä vielä siitäkin näkökulmasta, että kuvan sävyalueet ja vedoksen sävyalueet ja negatiivin kontrastin voi kaikki visualisoida ja suunnitella päässään ilman Zone Systemiäkin - jako nimenomaan kymmeneen "alueeseen" ja niiden merkitseminen hankalilla roomalaisilla numeroilla on täysin päästärevittyä.

Muuten ne tosiasiat, että valotus siirtää koko kurvia vasemmalle-oikealle ja kehitysaika vaikuttaa varjosävyihin vain vähän ja vääntää kurvin jyrkkyyttä (oikeaa päätä ylös-alas), eivät ole Adamsin keksintöä vaan on opetettu perusasioina varmaan ennen kuin Adams oli syntynytkään ;).

Toki tässä on sitten enää loppujenlopuksi aika pieni matka siihen, että kyse olisi Zone Systemistä. Siksi joskus sanonkin, että Zone System ei oikeastaan ole mitään erityistä, ainoastaan perusasiat hieman toisin sanoin sanottuna, ja lisäksi viesti: pohdi ja suunnittele mitä teet ja mitä haluat. Se, mikä minua tässä harmittaa, on se, että joidenkin mielissä huolellisesta työskentelystä tulee synonyymi zone systemille, vaikka ei haluaisi koskea ZS:ään pitkällä tikullakaan. Muutenkin voi olla huolellinen.

Lisäksi olen ikäväkseni huomannut, että useimmat ihmiset, joiden puheessa vilisee "zone system", eivät oikeastaan ole tajunneet niitä perusasioita aivan oikein. Zone System on siis heidän kohdallaan epäonnistunut tehtävässään. Siksi sanoinkin aiemmin, että jos opettaa pitäisi, niin en missään nimessä aloittaisi zone systemistä, koska se tuntuu joskus sekoittavan ihmisiä enemmän kuin auttavan.
Viimeksi muokannut A.Alhonen., 30.10.2010 klo 14.56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

7 years ago

Joo, eihän Zone ole kuin yksi järjestelmällisyyttä tuova apuväline tuossa oman kuvaushetken vision siirtämisessä vedokselle.

Saman voi tehdä monella tapaa - kaikissa tietysti on yhteisiä tekijöitä. Zone on vain onnistuttu tuotteistamaan paljon paremmin kuin muut tavat.

Totuushan on kuitenkin se, että harvalla filmi + kehite + paperi -yhdistelmällä zone toimii täysin oikein. Esimerkkinä vaikka jonkun kohteen osan sijoittaminen keskiharmaalle (joka sekin on oikeasti sävyliuku jonka puolivälin tienoilla on tuo mystinen keskiharmaa).
Riippuen filmin + kehitteen (joskin kehitteen vaikutus on pienempi kuin filmin) ominaiskäyrästä, keskiharmaan tiheys voi liikkua suhteessa varjo- ja huippuvaloihin. Se ei enää olekaan edes kehitetyllä negatiivilla 'keskiharmaa' ja sitten vedostusvaiheessa se voi taas liikkua.
Lopputuloksena ei usein olekkaan tämä joidenkin (etenkin 70-luvun) pedantikkojen vaatima täysi vastaavuus vedoksen ja vision välillä.
Yksi menetelmä kun oli ottaa testikuvia harmaakortista, kehittää filmi ja vedostaa testit kiinteällä valotusajalla joka juuri valotti pohjahunnun täysin mustaksi. Samalla ajalla tuli herkkyyspistettä merkkaavan I -sävyn erottua juuri ja juuri pohjahunnun mustasta, harmaakortista valotetun vedoksen näyttää harmaakortin vierellä täysin saman harmaalta kuin itse harmaakortti ja yläsävyissä 4 aukkoa ylivalotetun harmaakortin tuli juuri ja juuri erottua täysin puhtaasta valkoisesta.

Melkoiset vaatimukset. 90-luvun alussa kokeilin tuommoista kalibrointia hölmöyksissä. Enkä todellakaan päässyt em. tulokseen :D

Mun mielestä zone onkin parhaimmillaan silloin kun on tehty jonkinlainen empiirinen kalibrointi ja nähty kuinka eri sävyt toistuvat omassa työssä ja käytetään tätä tietoa. Se, että haluaako alan jakaa kuinka moneen portaaseen on makuasia ja samoin käyttääkö niistä mitä merkintöjä.
Roomalaiset numerot ovat vain tullee de-facto -tyyliksi joten siksi ne ovat helppoja.

Sensijaan kun zonettaja puhuu että sijoitin huippuvaloista kirkkaimmat IX:lle, ei oikeastaan voida tietää että tarkoittiko hän nyt kenen kirjoittaman opuksen IX:ää vai mitä :D
Koska toki monella opaskirjojenkin kirjoittajalla on oma näkemyksensä siitä, mikä on puhtaan valkoisen eli "puhki palaneen" kirkkaus.
Adamsilla se oli IX, sitten myöhemmin X ja jotkut sanovat hänen viimeisinä vuosinaan palanneen taas tuohon IX-määreeseen. Monella kirjoittajalla IX = puhki.
Joten ilman tarkempaa tietoa jonkun henkilön käyttämästä zoneskaalasta eivät roomalaiset numerot kerro paljoa. Toisen normaali-kehitys tuottaa skaalan jonka toisen menetelmällä saa vasta loivalla kehityksellä.

Joten sekavuutta riittää.
Hyvä perustyökalu, mutta sitä ei pitäisi korostaa liikaa. Sen enempää kuin esimerkiksi terävyysalue-asteikkoja!
Harva kuvastaan puhuu, että tarkensin käyttäen linssin xx terävyysalue-asteikkoa saatikka että hajontaympyrälle z,zz laskettua asteikkoa :D
 
Heinez
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 11

7 years ago

Mites vanhat kehitteet ja kiinnitteet vaikuttavat kehitykseen? Ilmeisesti ainakin kehitysaikaan pidentävästi?
Miten käytetyn veden/kemioiden lämpötilat vaikuttavat?
Kuivaatteko negoista enimmät vedet pois jollain taktiikalla ennen kuin ripustatte kuivumaan?
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18581
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

Heinez kirjoitti:
Mites vanhat kehitteet ja kiinnitteet vaikuttavat kehitykseen? Ilmeisesti ainakin kehitysaikaan pidentävästi?
Miten käytetyn veden/kemioiden lämpötilat vaikuttavat?
Kuivaatteko negoista enimmät vedet pois jollain taktiikalla ennen kuin ripustatte kuivumaan?
Selostaisitko mieluummin mitä olet tehnyt ja onko tullut mahdollisesti ei-toivottua tulosta.  Ja mitä aineita ja filmejä on käytössäsi sekä miten työnkulku on mennyt?

Hyödyllisiä hakusanoja voisi olla ainakin loppuhuuhtelu, pesu, agepon.

Yhteen kysymykseesi vastaus on, että korkeampi lämpötila kehitteessä aikaansaa enemmän mustumaa eli tiheämmän negan kuin matalampi lämpötila.  Lisäksi mustumaan vaikuttaa kehityksessä liikuttelu ja kehitysaika.

Lämpötilojen on syytä olla tasaisia kehitteestä kiinnitteeseen saakka eli tasalämpöiset litkut, mutta loppupesussa voi olla muutaman asteen vaihteluita tai kohtuullisella nopeudella suuriakin lämpötilan muutoksia (Jos olisikin kylmää vettä vain pesuun, on varottava vain äkkimuutosta, "shokkia".)
Viimeksi muokannut Mirrored, 20.11.2010 klo 20.20. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

7 years ago

Heinez kirjoitti:
Mites vanhat kehitteet ja kiinnitteet vaikuttavat kehitykseen? Ilmeisesti ainakin kehitysaikaan pidentävästi?
Miten käytetyn veden/kemioiden lämpötilat vaikuttavat?
Kuivaatteko negoista enimmät vedet pois jollain taktiikalla ennen kuin ripustatte kuivumaan?
Oliskos mitään jos aloittaisit tuota ensisivulta? Siellä näitä käsitellään heti, onhan otsikkokin mv-filmien kehitys ;-)
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18581
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

^ Oikein hyvä!  :D

Yleisesti ottaen kiinnitteet säilyvät hyvin.  Kiinnitteen toimintakyky testataan joka kerta kun sitä käytetään.  http://www.kameralaukku.com/portal/inde ... 97197  Myös kiinnittymiseen vaikuttaa kiinnitysajan lisäksi liikuttelu ja lämpötila.

Kehitteenkin voi testata, ainakin näkee syntyykö mustumaa, mutta asia on hieman monimutkaisempi. Eri kehitteet eri muodoissaan säilyvät myös eri lailla, riippuu säilytysolosuhteistakin.
Viimeksi muokannut Mirrored, 20.11.2010 klo 21.18. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Heinez
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 11

7 years ago

mirrored kirjoitti:
Selostaisitko mieluummin mitä olet tehnyt ja onko tullut mahdollisesti ei-toivottua tulosta.  Ja mitä aineita ja filmejä on käytössäsi sekä miten työnkulku on mennyt?
Lähinnä ihmettelen, kun kehityksen jälkeen on paljastunut tyhjää täynnä oleva filmi. Mielestäni mikään ei mennyt pieleen, ajat ja sekoitussuhteet katsoin purkeista. Epäilin, että vika saattaisi olla litkuissa.
Filminä Tmax400, lieminä Ilfordin Ilfosol 3 ja Rapid Fixer
Viimeksi muokannut Heinez, 20.11.2010 klo 22.34. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18581
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

Minkälainen kehite? (Kyllä tässä voisi auttaa jos millään voisit kertoa noista asioista mitä edellä kysyin.  Tämä on muuten ihan chattia.  :D  Jaaha, nyt tuli filmi ja kehitemerkki edittinä...  Miksi epäilet että se on vanhaa?  Onko se kuinka vanha, vajaakin ehkä?

Oletkohan valottanut sitä filmiä sitten ensinkään?  Voisit kertoa siitäkin puolesta.


Oletko ennen kehittänyt?

http://www.ilfordphoto.com/Webfiles/2010229453745.pdf

WORKING SOLUTION LIFE
ILFOSOL 3 working strength solutions should not
be kept for more than 24 hours. Make up fresh
developer each time it is needed and discard it after
the processing session.

STORAGE
Always store chemicals in their original containers
and away from unsupervised children and pets. In
cool conditions, 4º - 20ºC (44º - 68º), ILFOSOL 3
developer concentrate should keep in good
condition for:-
24 months in fully tight capped bottles.
4 months in half tight capped bottles.

Nuo ovat valmistajan tietoja, mikä tarkoittaa melkeinpä takuuta.
Viimeksi muokannut Mirrored, 20.11.2010 klo 22.48. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Heinez
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 11

7 years ago

Oli toinen kehityskerta. Epäilin siksi, että noista koulun aineista ei oikein osaa sanoa. Purkki oli vajaa, iästä ei mitään hajua. Uskoisin, että itse kuvausvaiheessa kaikki on ollut ok.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18581
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

Tee siitä pieni määrä samaa (1+9 ?) liuosta ja laita siihen (valossa) palanen filmiä.  Jos mustuu normaalissa ajassa, tulisi kyllä valotettuun filmiinkin kuvia.

Tällainen testi kannattaisi vähintään tehdä epävarmojen kehitteiden kanssa jo ennen kehitystä.  Tiedä mitä jäynää joku toinen on siihen kehitteeseen laittanut?  Vienyt kehitteet ja laittanut vettä tilalle.  ;D
Viimeksi muokannut Mirrored, 20.11.2010 klo 22.56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Heinez
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 11

7 years ago

:D Jäynistä en tiedä, muttta voi kyllä olla, että nuo on ollu melkeen vuodenkin tuolla auki. En niihin varmaan kukaan oo mitään huomiota kiinnittänyt. Pitää kokeilla vielä tuota mainitsemaasi testiä.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä