• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 14
 
YpyCL9V
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 566

12 years ago

[quote=""Quiquern""]Filmin kuivuttua pyyhitään kuivalla mikrokuituliinalla mahdolliset kalkit pois.[/quote]Tätä en kyllä purematta niele. Tuohan naarmuttaa filmin aivan ruvelle jos kuiviltaan aletaan kalkkia pyyhkimään? Kosteallakin liinalla/kostutetulla filminkohdalla tekee todella tiukkaa kalkin kanssa ettei naarmuja tule.
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

12 years ago

[quote=""Juho Kerola""][quote=""Quiquern""]Filmin kuivuttua pyyhitään kuivalla mikrokuituliinalla mahdolliset kalkit pois.[/quote]Tätä en kyllä purematta niele. Tuohan naarmuttaa filmin aivan ruvelle jos kuiviltaan aletaan kalkkia pyyhkimään? Kosteallakin liinalla/kostutetulla filminkohdalla tekee todella tiukkaa kalkin kanssa ettei naarmuja tule.[/quote]

Takapuolen muovilta lähtee hyvin kevyesti pyyhkimällä, filmipuolellakaan ei mitään kihnutusta todellakaan tarvita, eikä tietenkään suositellakaan ;-)
Saa sen filmin kastella jos haluaa, mutta silloin ei emulsiopuoleen kannata koskea ollenkaan..
P.S. jos on pakko filmiin jotain märkää laittaa niin se tenu on tuossakin oivaa: märkää mutta ei paisuta emulsiota, kun ei ehdi..
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
YpyCL9V
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 566

12 years ago

Viimeksi muokannut YpyCL9V, 17.1.2013 klo 15.39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

12 years ago

[quote=""Mahe""]
Miten olette tiivistäneet kylppärin oven/ikkunan valotiiviiksi? Kattelin meidän kylppärin räppänöitä enkä oikeen keksi miten noihin jotain kangasta virittelis, kun jesseteipillä ei viitti alkaa liimailemaan, jää jäljet. Millaista kangasta/muuta materiaalia olette käyttäneet, ainakin varsinainen pimennysverhokangas on törkeen kallista.
[/quote]

Muutamia käyttämiäni ratkaisuja:
 • Vedostukseen huone, jossa ei juoksevaa vettä. Huoneen ikkuna peitetty ikkunaan sopivalla lastulevyllä, jonka reunoilla tukirimat ja kahvat. Härvelin kyljissä kangasta jotta on "sopivan" väljä mutta valotiivis. Toimii kuin junan vessa. Vedokset sitten kiinnityksen jälkeen ylimääräiseen altaaseen jossa oli vettä, ja kiikutin sen kylppäriin huuhtelua ja tarkastelua varten. Huoneen ovi oli tiivistetty ihan tavallisella peitolla tms, joka oli vain kiinnitetty oven eteen. Pääsi kulkemaan.
 • Keittiö (juu, joskus keittiökin on ollut mulla pimiönä). Ikkunan peitin kiinnittämällä velcro-tarraa ikkunan reunoihin ja tekemällä halvasta kankaasta tarpeeksi moninkertaisen peitteen jossa oli velcro-vastikkeet. Helppo ja kätevä tapa pimentää ikkuna :) Ja taittui pieneen tilaan, toisin kuin peitelevy. Oviaukossa sama ratkaisu kuin edellisessä. Keittiön altaita en sentään halunnut käyttää lutraamiseen. Keittiön etuna oli hyvä ilmastointi, runsas työtila ja hyvä ergonomia. Mahtui suurempikin suurennuskone.
 • Kylppäri, nykyinen pimiöni. Onneksi ikkunaton. Oven valovuoto on vähäinen, siihen riittää yhdestä jätesäkistä aukileikkaamalla tehty "verho", jonka kiinnitän nastoilla oviaukon ylälaitaan. Pitää valon ja helppo kulkea.
  Velcro+kangasverho-ratkaisu suunnitteilla muttei ole tullut tehtyä
Toivottavasti joku näistä antoi inspiraatioita :)
 
OoO
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1998

12 years ago

Minä testasin sitä "vaakatasossa" kuivattamista eilen. Eilisen kokeilun tuloksena n. 40cm matkalta filmin keskiosasta on kuvan alueella mukava pitkä kalkkitahra... Vaikka filmi oli tukevasti koko matkalta samalla tavalla vaakatasossa (toinen reuna ylhäällä) niin ei vesi valunut reunaan asti. Lääkkeeksi uusi huuhtelu ja normaali kuivatus ;-)
 
Mahe
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 452
Paikkakunta: Porvoo

12 years ago

Tulipas mieleen, että mistäs sen saa selville onks oman paikkaunnan vesi mitenkä kalkkipitosta? Vai kantapään kautta?

Kävin ostamassa litkut ja kehityspurkin, nyt pitäis vaan kuvata yks rulla täyteen.
Markus Heikkilä
 
Loitto
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 964
Paikkakunta: Raisio

12 years ago

Kovin kalkkipitoista vesi ei ole Suomessa missään. Kuntasi webbisivuilta löytyy tiedot vesijohtoveden laadusta. Mitä suurempi kovuus, sitä suurempi kalkkipitoisuus.
On meillä valmis vastaus tähän huoleen - Voit työntää pääsi sian peräsuoleen
- Siriuksen Kyberneettisen Kauppakomppanian valitusosaston robottien kuoro
 
Avatar
RB
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 6961
Viesti:

12 years ago

[quote=""pmu""]Minä testasin sitä "vaakatasossa" kuivattamista eilen. Eilisen kokeilun tuloksena n. 40cm matkalta filmin keskiosasta on kuvan alueella mukava pitkä kalkkitahra... Vaikka filmi oli tukevasti koko matkalta samalla tavalla vaakatasossa (toinen reuna ylhäällä) niin ei vesi valunut reunaan asti. Lääkkeeksi uusi huuhtelu ja normaali kuivatus ;-)[/quote]

Käytithän Ageponia tai fairia?

Sen käyttö on ensiarvoisen tärkeää jos on kalkkipitoista vettä. Lisäksi syrjälleen ripustaminen pitää tehdä "vauhdissa", jotta filmin pinnalla on tavaraa mikä virtaa eikä valmiiksi kuivanutta vettä.

Jos ripustaminen on hidasta, voi ripustettuun filmiin vielä valuttaa Agepon-vettä jotta moskat varmaan on liikkeessä reunaa kohti.

Jos tämä ei auta, niin konstit on vähissä.
 
annamaija
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 604

12 years ago

[quote=""Mahe""]
Miten olette tiivistäneet kylppärin oven/ikkunan valotiiviiksi? [/quote]
mansikkamuovi on kätevää, sitä saa puutarhaliikkeistä.

joku suositteli harjoittelemaan filmin spiraalille pujottamista ylimääräisellä filmillä... lisäisin ehdotukseen vielä, että koko hommaa kannattaa harjoitella nimenomaan pimeässä, myös filmin leikkaamista. mulla ainakin tulee helposti punainen tooni negoihin.
 
Hirppis
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 283
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

12 years ago

Hyvä paketti on kun ostat kehitystankin spiraalilla ja 3 kappaletta mitta laseja. Lämpömittari ei ole välttämätön jos pidät kemikaaleja huoneen lämmössä ja laimennus vettä kanssa huoneen lämmössä jonkin aikaa ennen töskentelyä. Filmiksi suosittelen ilfordin FP4+ (ASA 125) ja nopeammalsi ilfordin HP5+ (ASA 400). Näille sopii hyvin kehitteeksi Ilfordin ID-11 jota myydään jauheena. Kannattaa ostaa myös haitaripuloo johon kehitteen laitat. Itse käytän ID-11 kehitettää suhteessa 1+1. Keskeytteeksi joko Ilfordin tai Kodakin keskeytettä. Itselläni on kiinnitteenä Agfan valmistamaa Agefix kiinnitettä joka maksoi 5 litran kannussa 25e ja on hyvin riittoisa. Loppuhuuttelun filmille oln tehnyt sillain että kun filmi on ollut erillisessä persurissa niin olen täyttänyt kehitystankin vedellä ja laittanut tipan fairya sinne ja sielä dippaan filmin lopuksi niin ei tule kuivumisjälkiä. Jotkut käytävät tuossa tilalla kallista kalkinpoistoa ainetta.
 
äyni
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 427
Viesti:

12 years ago

[quote=""Hirppis""]Lämpömittari ei ole välttämätön jos pidät kemikaaleja huoneen lämmössä ja laimennus vettä kanssa huoneen lämmössä jonkin aikaa ennen töskentelyä.[/quote]

Ohhoh, onpa väite.
Huoneenlämpö kun saattaa vaihdella n. 18-26 celciusasteen välillä. Jos kehitysaika on 20 asteelle ja litkut on 24 asteessa (mikä ei ole kovinkaan tavaton huoneenlämpö, etenkään kylpyhuoneessa) niin kovin ylikehittyneitä negoista tulee. Lämpömittari on hyvin välttämätön, pakollinen sanoisin. Eikä ole edes kovin kallis, jos ei välttämättä halua patersonin tms. mittaria. Kaupasta saa veden lämmön mittaamiseen (kuten "vauvakylpymittareita") tarkoitettuja mittareita aika halvalla, ja niissä on riittävän tarkka asteikko.
Pää-pää-pumppati-pumppa
 
Mahe
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 452
Paikkakunta: Porvoo

12 years ago

Kehitinpä tuossa ekan rullani. Kyllä siinä kuvia näyttäis olevan, mutta enempää en sitten osaa onnistumista veikata kun en ole nuita tottunut katselemaan.

spiraalille laittaminen ei tahtonut onnistua millään vaikka opettelin moneen kertaan roskarullalla, hiki tuli ja hermo meinas mennä :)

Pitää vielä tuo toinen rulla kehitellä joku ilta ja alkaa sitten mankumaan homman hallitsevia kavereita mukaan pimiöön.

Osaisko joku enemmän harrastanut kertoa mitä ihan negoja kattelemalla voi päätellä?
Markus Heikkilä
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

12 years ago

[quote=""Mahe""]
Osaisko joku enemmän harrastanut kertoa mitä ihan negoja kattelemalla voi päätellä?[/quote]

Ainakin sen että mustat tasaiset pinnat ovat puhkipalaneita ja kirkkaissa ei ole valoa ollenkaan. Tasaisen harmaassa filmissä taasen ei ole sävyjä.
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
Avatar
Heli
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 6924
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

12 years ago

[quote=""äyni""][quote=""Hirppis""]Lämpömittari ei ole välttämätön jos pidät kemikaaleja huoneen lämmössä ja laimennus vettä kanssa huoneen lämmössä jonkin aikaa ennen töskentelyä.[/quote]

Ohhoh, onpa väite.
Huoneenlämpö kun saattaa vaihdella n. 18-26 celciusasteen välillä. [/quote]

kenellä vaihtelee kenellä ei. Jos on tasaisesti lämmitetty huone ja ilmastointi niin ei mitään lämpömittareita tarvita. Itse en käytä edes kuvia vedostaessa eikä koskaan ole mitään ongelmia ollut. Mulla pimiön lämpötila on 19-20 astetta tasaisesti.

Itse muuten pyyhkäisen enimmät vedet filmin pinnalta kevyesti etusormen ja keskisormen välissä ennen kuivumaan laittoa eikä ole ongelmia ollut naarmujen eikä kalkkiplänttien kanssa.
 
äyni
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 427
Viesti:

12 years ago

[quote=""huh""][quote=""äyni""][quote=""Hirppis""]Lämpömittari ei ole välttämätön jos pidät kemikaaleja huoneen lämmössä ja laimennus vettä kanssa huoneen lämmössä jonkin aikaa ennen töskentelyä.[/quote]

Ohhoh, onpa väite.
Huoneenlämpö kun saattaa vaihdella n. 18-26 celciusasteen välillä. [/quote]

kenellä vaihtelee kenellä ei. Jos on tasaisesti lämmitetty huone ja ilmastointi niin ei mitään lämpömittareita tarvita. Itse en käytä edes kuvia vedostaessa eikä koskaan ole mitään ongelmia ollut. Mulla pimiön lämpötila on 19-20 astetta tasaisesti. [/quote]

Hyvä sinulle, mutta ei tuollaista neuvoa voi yleisesti jaella. Minullakin oli aikoinaan käytössäni pimiö, jossa oli vain kylmävesihana, ja tuosta hanasta tuli ensimmäiset 5l 20 asteista vettä (+-0,5 astetta) oli vuodenaika ja sää mikä hyvänsä. Mutta ei mieleeni tulisi antaa kenellekään neuvoa, että sopivanlämpöistä vettä saat kun otat ensimmäiset 5l mikä kylmävesihanasta tulee.

[quote=""Mahe""]Osaisko joku enemmän harrastanut kertoa mitä ihan negoja kattelemalla voi päätellä?[/quote]
Ajan kuluessa silmä harjaantuu huomaamaan kaikenlaista, mutta alussa oli vaikeaa tajuta negoista mitään. Tee pinnakkaiset ja vertaa niitä negoihin, niin ymmärrys kasvaa.
Pää-pää-pumppati-pumppa
 
Avatar
Heli
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 6924
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

12 years ago

[quote=""äyni""]Hyvä sinulle, mutta ei tuollaista neuvoa voi yleisesti jaella. [/quote]

no kyllä mä oletan, että me kaikki osataan ajatella ja tajutaan onko se huone 20 vai 26 astetta. Kyllä sellainen ero jo tuntuu. Ja onhan niitä lämpömittareita sellaisiakin, joilla voi mitata sen huoneen lämpötilan.
 
peet
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 780
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

12 years ago

Jos filmin kehitys pitäisi olla 12min 18 asteisessa nesteessä, niin ei kummoista matikkapäätä tarvita, että ymmärtää heitot prosenteissa jos lämpötila nakkaa 2 astetta ja aika 2 minuuttia. Kyllä sieltä aina jotain tulee, mutta "noinsuurinpiirteinmustatuntuu" toiminta ei välttämättä takaa parasta eikä tasaisinta laatua. Suosittelen kyllä lämpömittaria ja vähän tarkempaa ajastinta kuin tiimalasi.
 
Hirppis
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 283
Paikkakunta: Tampere
Viesti:

12 years ago

osa valmistajista ilmoittaa myös kehitys ajat 24 asteisille kemikaaleille
 
Quiquern
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 20655
Viesti:

12 years ago

[quote=""Hirppis""]osa valmistajista ilmoittaa kehitysajat myös 24 asteisille kemikaaleille[/quote]

Kyllä vain. Mutta valtaosa esim. tuolla:
http://www.digitaltruth.com/devchart.html

on kuitenkin 20 asteelle.
Homma kannattaa kyllä vakioida, on ne arvot sitten mitä tahansa.
Waldo's Peoplen Waldo:

"Itseensä pitää luottaa, eikö niin?"
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

12 years ago

[quote=""Quiquern""][quote=""Hirppis""]osa valmistajista ilmoittaa kehitysajat myös 24 asteisille kemikaaleille[/quote]
Kyllä vain. Mutta valtaosa esim. tuolla:
http://www.digitaltruth.com/devchart.html

on kuitenkin 20 asteelle.
Homma kannattaa kyllä vakioida, on ne arvot sitten mitä tahansa.[/quote]
Ja mites ton 24 astetta sitten varmistaa kun ei ole sitä lämpömittaria? ;)

[quote=""hirppis""]Lämpömittari ei ole välttämätön jos pidät kemikaaleja huoneen lämmössä ja laimennus vettä kanssa huoneen lämmössä jonkin aikaa ennen töskentelyä.[/quote]
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 14

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä