prepa
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 21

2 months ago

Pimiössäni on "entinen ikkuna" jossa sopiva n.40x50cm syvennys. Ajatus on josko siihen voisi kehitellä pimiövalon. Plexin taakse pari punalamppua tai jotain muuta. Onko vihjeitä asiaan? Kuinka paljon "punalamppuja" kestää pieni pimiö, onko siinä jotain rajoja? Onko olemassa jotain kalvoja plexiin joka ajaa punalamppuasian?
-P-
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18605
Paikkakunta: Karjaa

2 months ago

Suojavalokalvoja on tai on ollut olemassa monenlaisia. Suojavalon toimivuus on aina suhteessa valon intensiteettiin joka valonherkälle materiaalille lankeaa ja luonnollisesti myös aikaan. Vertaa aukko ja aika. Aallonpituudet ovat myös tärkeässä roolissa niin suojavalon kuin valonherkän materiaalin herkkyyden suhteen. Vaikka sanottaisiin että jokin lähettää tai läpäisee vain tiettyjä aallonpituuksia tai että jokin on herkkää vain tietyille aallonpituuksille, ei se ikinä ole absoluuttisen totta vaan todellisuudessa suhteellista.

Näinpä, kun kysytään onko jotain rajoja, niitä todella on, mutta ne ovat täysin tapauskohtaisia ja siten vain itse tutkittavissa. Vaikka olisi ihan paperivalmistajan oma suojavalo käytössä, niin silläkin on oma työskentelyyetäisyys ja -aika, joka voidaan taata.

Nää ei ole mitenkään on tai off juttuja. Harvan pimiökään on absoluuttisen valotiivis.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18605
Paikkakunta: Karjaa

2 months ago

Kokeilin hakua kolikkotesti. Lue myös vastaus 13 Olli Jaakkola. https://www.kameralaukku.com/filmikuvau ... 18#p502717

Kellanvihreä antoi mm. tämän. filmikuvaus-f38/pimiovalaistus-mustaval ... en-t112940
 
Avatar
vesalaurila
Liittynyt: 1 year ago
Viestit: 126
Paikkakunta: Vantaa

2 months ago

Oon tehnyt kolikkotestin ja hyvä tulos vaatii todella niukkaa valaistusta. Kaikki kohdat jossa paperi altistuu valolle kannattaa pitää minimissään, eli suurennuskoneella ja kehitealtaassa. Ikkuna on vähän epävarma valaisin, kun teho pitäisi mitata täydellä auringon paisteella ja kun valon voimakkuus vaihtelee rajusti.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18605
Paikkakunta: Karjaa

2 months ago

vesalaurila kirjoitti:
Oon tehnyt kolikkotestin ja hyvä tulos vaatii todella niukkaa valaistusta.

Tuossa tulee kieltämättä mieleen myös paperin ja suojavalon yhteensopivuuden aste. Mutta työskentelyaika ja mitä todella niukka merkitsee, on toki avoinna.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
harri129
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 394
Paikkakunta: Helsinki

2 months ago

Mulla oli pimiössä (kun sitä vielä käytin) led-nauhoista nikkaroitu valaisin. Laitoin nauhasta 10cm pätkiä rinnakkain tyhjään cd-levyn koteloon. Kannen kohdalle lisäksi muutama kerros punaista suodinfilmiä, jotain Roscon geeliä joka läpäisi vain punaista. Kulmikas valaisinpinta sisältää helposti ehkä reilun metrin led-nauhaa.

Punaisissa ledeissäkin oli yllättävän paljon muita värejä, esim. cd-levyä heijastimena (difraktio) käyttäen (tai prismalla) erotti hennosti vihreitä ja keltaisia värejä. Ilman lisäsuodinta piti tehoa pienentää "hämärän tasolle" ja/tai käsittelyaikaa rajoittaa.

Suodinkerrosten kanssa tuosta sai *todella* kirkkaan. Kirkkaus vastaa tasoa, että huoneessa olisi 40-60W hehkulamppu, mutta kaikki valo on punaista. Kolikkotestit yms eivät näkyneet papereissa reilun tunnin testiajalla. Tuo teki työskentelystä todella mukavaa.

Myös muutaman ledin fillarin takavalo toimi, mutta oli valoteholtaan vähän heikko. Fillarin valojen kanssa en tehnyt koskaan pitkiä testejä toisin kuin tuolla tehovalaisimella.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Mirrored, Tuus4 ja 6 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä