jj
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 315
Paikkakunta: Sammamish, WA

11 years ago

Olen tuosssa vähän harkinnut ja katsellut soft-focus objektiivia lisäksi arsenaaliin tuonne medium-format osastolle. Olisiko kenelläkään moisen omistajalla esittää yleistä arviota käyttökelpoisuudesta portretti-kuvaukseen? Onko "efekti" yleensäkin ottaen rahan väärtti?

Rodenstock Imagon ja Fujinon SF olisivat etupäässä listalla, jos olisi esittää tarkempia arvioita.
 
angulex
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 3203

11 years ago

Zeiss Softar? On toki "vain suodatin", mutta hyvä. Vahvuuksina I - III. Itse olen käyttänyt henkilökuvissa kakkosta.

T. Kerkko.
 
Avatar
RB
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 6961
Viesti:

11 years ago

Joskus olen käyttänyt jotakin Hasselin softareita (Zeiss Softar?) ja hyviltä tuntui pikaisesti kokeiltuna.

Mulla on itsellä LEE:n 5-osainen softarisarja, hieman lelun oloisia (ainakin hintaansa nähden) mutta menettelee kuitenkin. Pääasiassa tuli käytettyä nro, 2-3:sta ja kohtuuhyvää jälkeä 67:lla tulee.
 
Avatar
kto
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2153
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

Mulla on pari Imagonia, 120mm ja 250mm. Tuo 250 millinen on Sinariin, lyhyemmässä tarkennusosasto ja T2-sovite Contaxiin eli kinokokoon. Eri pituisilla Imagoneilla on tehtaan mielestä "optimifilmikoko" ja kieltämättä tuo 120 millinen on sellaisenaan, ilman himmenninlevyjä melko softi kinokäytössä - tosin sekin sopii mulle hyvin ja himmennilevyillä voi asiaan vaikuttaa todella paljon. Alunperin 120 millinen lienee kuitenkin suunniteltu 6x6 käyttöön.

Keskikoon kameroilla "ongelma" voi olla suljin. Itse Imagon on yleensä vain linssimoduli ja siihen pitäisi saada keskikoossa tarkennusosa ja mahdollinen suljin, jollei käytössä ole verhosuljinkameraa á la Hasselin 2000FC ja uudemmat. Keskikoossa eniten Imagonia on varmaankin sovitettu Mamiyan RB:hen. Yleensä nuo tarkennus/suljinmodulit ovat jonkun ulkopuolisen tekijän virittämiä. Rodenstockilla ei tainnut olla suoraan tarjontaa pl. isonkoon Imagonit ja niiden sulkimet.

Ihan hauska tuo Imagon on ja sen verran legendaarinen, että kannattaa harkita vakavasti. Ja toimii hienosti aurinkoisen päivän - niissä parissa joka kesäisessä - jyrkässä valossa.

Toisaalta mainitut Zeissin Softarit ovat myös aika mainioita. Efekti on mun mielestä erittäin nätti ainakin Zeissin laseilla, ihan eri maata kun kaiken maailman muovinpalat. Tosin myös Softar taitaa olla muovia;) Softar löytyy usean suodinvalmistajan valikoimasta, ovat samaa tavaraa eli itse "lasi" tulee Zeissilta. Uudet ovat vaan aika kalliita. B+W näyttää olevan lähes 200 euroa kappale. Mutta ei syytä huoleen, ainakin maailmalta niitä voi saada käytettynä ihan kohtuuhinnalla, jopa halvalla. Jos oikein muistan, maksoin Hasselin 50-sarjasta (I,II,III) noin 60-70 euroa, "uusista" Contaxin 55mm ja 67 sarjoista vähän enemmän.

Ja jos jollain on Minoltan 85mm Varisoft myynnissä, niin olen kiinnostunut!
 
4x5
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2057

11 years ago

[quote=""jj""]...Olisiko kenelläkään moisen omistajalla esittää yleistä arviota käyttökelpoisuudesta portretti-kuvaukseen? Onko "efekti" yleensäkin ottaen rahan väärtti?[/quote]

Yhden kinoSoftFocuksen ex-omistajana pidän nyttemmin noita SF-obiskoita markkinahumuna useimmille harrastelijoille. Mutta mikäpä niitä hankkiessa hiertäisi jos talous on kunnossa ja ylijäämäinen :-)

Toki "oikea" obiskasofti on tasalaatuisuudessaan kätevämpi kuin suodinvirityksillä keskimäärin aikaansaatu , mutta taitavasti käytetty suodin voi synnyttää omaperäisempiä vaikutelmia. Kyse on lopultakin jälleen opettelusta ja viitseliäisyydestä.
Pekka M.Nurminen
 
jj
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 315
Paikkakunta: Sammamish, WA

11 years ago

Kiitokset kaikille asiapitoisesta viestiketjusta. Laitetaan tuo Zeissi myös harkintaan. Kiitokset uskonvahvistuksesta, kto.

Lähinnä ajattelin sovitusta SL66:lle, tai RB olisi toinen vaihtoehto kun sellaisen saisi aina tarvittaessa lainaan.

Joo, uskon kyllä ainakin osittain myös tuohon markkinahumukommenttiinkin. En todellakaan tiedä, miten paljon tuota itse oikeasti tulisin käyttämään. Eikä se tietysti mitään ihan älytöntä saisi maksaa. Usein on kuitenkin käynyt mielessä, että se olisi sopinut siihen ja siihen kuvaan niin hyvin. Ja ilmeisesti ainakin tuo Imagon olisi melko klassinen valinta tässä suhteessa - sopiva juuri tällaisen perinteisen tyylin kuvaajalle.

Rasva etulinssissä ei pidemmällä tähtäimellä kuitenkaan ole houkutteleva vaihtoehto... :)

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kasimir ja 8 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä