Lotari
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 307
Paikkakunta: Lahti
Viesti:

11 years ago

Alunperin otsikon piti olla "Verhosulkimelliset keski- ja ison koon kamerat", mutta teksti alkoi käsitellä muitakin asioita joten ehkä se vastaa nyt hieman paremmin kirjoitusta.

Eli siis, mieli tekisi päästä kokeilemaan erinäisiä objektiiveja isommallekin formaatille kuin pikkukennoinen digi ja kinofilmi, ongelma on vain siinä etten omista yhtäkään verhosulkimen omaavaa kinoa suurempaa kameraa. Tietysti sitä olisi muutama objektiivi joissa jo itsessäänkin on suljin, mutta ne eivät auta muiden putkien kanssa. Asiaa ei myöskään auta se että pidän lyhyestä syväterävyydestä ja vältän jalustan käyttöä (eli siis pieni aukko ja käsisuljin eivät useimmiten ole mahdollisia).

Nyt siis kysynkin että mitä erilaisia verhosulkimellisia kameroita maailmalla pyöriikään? Omissa etsinnöissä ovat ainakin selvinneet nämä mallit:

Keskikoosta
-Kievit
-Pentaconit
-vanhemman sarjan Hasselit
-Contax 645
-Mamiya 645
-Pentax 645 ja 67

Ison koon vehkeistä tiedossa on lähinnä Graflexin Speed Graphic.

Rullafilmiä syövä vehje kävisi muuten kyllä melkeinpä mihin vain laseistani, mutta koska tein pienoisen löydön, 110/0,95:n, jonka piirtoympyrä riittää joten kuten 9x12 kokoonkin, olisi mukava päästä käyttämään sitäkin. Muuten voisin käyttääkin objektiivia ihan rullafilmiformaateissakin, mutta koska lyhyimmilläänkin keskikoon 645-järjestelmien runkopaksuus vaikuttaisi olevan reilut 63 milliä (Mamiya), meinaa tämän projektorioptiikan käyttö olla mahdotonta, sen ja filmin välillä kun on äärettömään tarkennettuna paljon vähemmän tilaa (ehkä sentin luokkaa). Mitä nyt olen hieman koettanut tutkia asiaa niin eipä tuo Speed Graphickaan taida paljoa auttaa, suljin koneisto kun vaatii suunnilleen saman verran tilaa.
Mutta entä jos koko kameran purkaisi niin, että jäljelle jäisi pelkkä suljin? Olisikohan se mahdollista? Tästä päästäänkin raha-asioihin.

Koska vehje tulisi lähinnä kokeilu-, ja mahdollisesti jopa purkukäyttöön, se ei saisi maksaa kovinkaan paljoa, joten noista listaamistani rullafilmikameroista jäljelle jäisi lähinnä Mamiyan m645 -mallit (Atlantin takaa saisi eräästä liikkeestä m645 1000s -mallin hintaan $62 + postikulut + mahdollinen tulli, luokitukseltaan ulkoisesti kulunut, mutta toimiva), Kievit ja Pentaconit, sekä ehkä Super Graphic (jos hyvä tuuri kävisi Ebayssa).

Muita suljinvaihtoehtoja saattaisivat olla Sinar-tyyliset objektiivin taakse kiinnitettävät, näitä valmistaa muun muassa Packard Shutter, mutta näiden hinnat tuppaavat olemaan liian suuria, ainakin siinä luokassa jonka 110/0,95 vaatii. Lisäksi olen miettinyt oman verhosulkimen rakentamista, hieman tähän tyyliin, mutta niin että se olisi aivan filmipinnan tasossa. Tuohon kun saattaisin saada sopivan moottorin lasten leluautoradan autosta. Myöskin yksi vaihtoehto on digiperän rakentaminen skannerista (itse asiassa menin jo hankkimaan yhden skannerin tutultani), sen kanssa ongelmaksi tulee vain liikuteltavuus, mukana kun pitäisi aina olla kannettava tietokone ja verkkovirtaa (paitsi jos skanneri muuntaa verkkovirran 12 volttiseksi, silloinhan jonkinlainen akkuvirityskin saattaisi tulla kysymykseen).

Noh, nyt joku varmaankin ihmettelee miksi haluaisin yhden objektiivin takia nähdä näin paljon vaivaa..

Rakensin tuossa viikko sitten pahvista kameran jotta pystyn ylipäänsä kokeilemaan objektiivia, tarkennus hoituu paperisesta filmitaskusta tehdyllä tähyslasilla ja filmit (tai siis mustavalkopaperit) ovat 9x12 filmikaseteissa.

Kuva

Kameran ulkonäöstä huolimatta sillä saa myös kuvia, vaikkakaan en ole tarkennus-, valotus- (sunny 16 -säännöllä mustavalkopaperin kanssa valotusajasta tulisi auringonvalossa ~1/150s, sisälläkin joutuu valoja sammuttelemaan jotta ehtisin käsisulkimelle sopiviin aikoihin), sun muista ongelmista johtuen edes osittain onnistuneiden kuvien määrä on melko olematon, tässä kuitenkin yksi räpsäisy:

Kuva
Omakuva hyvin hämärässä (aika noin 15 - 20s, aukko siis 0,95 ja iso jossain kuuden tienoilla (mv-paperi)).


Kuvissa on siis aivan uskomattoman lyhyt syväterävyys, varsinkin kun ottaa huomioon että kvuakulma vastaa kinokoossa reilua kolmeakymmentämilliä.


Mutta siis, jos teille tulee mieleen verhosulkimellisia kameroita, kertokaa pois, varsinkin jos olette myymässä halvalla. ;)


PS. kirjoittelen koululla, ja hälyttimet menevät aivan kohta päälle, kirjoitelma jäi siis hieman kesken ja oikoluku väliin, päivittelen sitten huomenna tekstiä.
 
Avatar
ekohippi
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 906

11 years ago

Vanhoja ison koon verhosuljinkameroita on muitakin kuin Graflex: taannoin törmäsin 13x18-kokoiseen puiseen yksisilmäiseen verhosulkimelliseen peilikameraan. Ne taitavat olla sen verran harvinaista antiikkia, että niitä tuskin kannattaa käyttää rakenteluprojekteihin.

Itselläni on tuommoinen härpäke. Sen negakoko on laakafilmikasetilla maksimissaan 9x9 ja rullafilmikasetilla 6x9. Parasta Makiflexissa on se, että siihen sopivat Plaubelin palkkikameran etulaudat - lähes mikä tahansa objektiivi on sovitettavissa.

Mistäkö noita sitten löytää: hyvällä tuurilla vaikka Suomesta, ainakin itse löysin.
Holgamiesten Dennishopper, kaikkien janoisten sankari
 
kts
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 157
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

[quote=""Lotari""][...]
Muita suljinvaihtoehtoja saattaisivat olla Sinar-tyyliset objektiivin taakse kiinnitettävät, näitä valmistaa muun muassa Packard Shutter, mutta näiden hinnat tuppaavat olemaan liian suuria, ainakin siinä luokassa jonka 110/0,95 vaatii. Lisäksi olen miettinyt oman verhosulkimen rakentamista, hieman tähän tyyliin, mutta niin että se olisi aivan filmipinnan tasossa.
[...][/quote]
Voihan se suljin olla myös objektiivin edessä (esim. noita packardeja on käytelty myös noin). Jos haluaa vain kokeilla niin ainahan voi luottaa ihan painovoimaan - tai tarvittaessa autella luontoa vaikka jollain sopivalla kuminauha/jousi virityksellä jolloin ei tarvitse heti alkaa virittämään moottoreita yms. Tuollaisista "putoava pahvinpala" sulkimista on juttua esim. apugissa vaikkapa Homemade "drop slit" shutter keskustelussa.
Toisaalta jos kuvaa tarpeeksi hämärässä niin valotustahan voi säätää käyttämällä valona erillistä salamaa jolloin "suljinaika" on jossain siellä 1/1000 kieppeillä salamasta riippuen - tuo riittänee jo käsivaraltakin :) Lisäksi noissa voi apuna käytellä ND suotimia/kalvoa.

Paljonkos tuon linssin etuelementin halkaisija mahtaa olla?
 
janierik

11 years ago

[quote=""Lotari""]
Nyt siis kysynkin että mitä erilaisia verhosulkimellisia kameroita maailmalla pyöriikään? Omissa etsinnöissä ovat ainakin selvinneet nämä mallit:
Ison koon vehkeistä tiedossa on lähinnä Graflexin Speed Graphic.[/quote]

No, käyppä minun sivuillani katsomassa, siellä on useita noita verhosulkimellisia isoja kameroita, tosin osa noista mun vehkeistä on sen verran harvinaisia että ei niitä kannata ruveta virittelemään. Ja vain osa on sellaisessa kunnossa että niillä voi enemmänkin kuvata. http://members.lycos.co.uk/presscam/
Kysy lisää yksittäisistä kameroista ja mistä sellaisen voisi löytää jos olet kiinnostunut.

Erilaisia verhosuljinkameroita on tehty valtavat määrät maailmansivu sekä keskikoossa että isossa ja monissa eksoottisissakin formaateissa. Sinua tosin saattaisi kiinnostaa pääasiassa Thornton-Pickardin aikoinaan valmistamat(valmisti niitä muutama muukin en vain muista nimiä) erilliset verhosulkimet jotka sijoitettiin kakkulan ja kameran(siis etulevyn) väliin. Niitä liikkuu aina aika ajoin ebayssä eivätkä hinnatkaan ole pahoja, tosin niitä yleensä joutuu korjaamaan tai ainakin vaihtamaan ne verhot siihen, mutta kun ei ole keräilyapparaatti niin sitä voi uskaltaa rukata mielensä mukaan. Nämä sulkimet oli nimenomaan tarkoitettu käytettäväksi ns.barrel eli sellaisten kakkuloiden joihin ei saa keskussuljinta kanssa.

[quote=""Lotari""]Speed Graphickaan taida paljoa auttaa, suljin koneisto kun vaatii suunnilleen saman verran tilaa.Mutta entä jos koko kameran purkaisi niin, että jäljelle jäisi pelkkä suljin? Olisikohan se mahdollista? Tästä päästäänkin raha-asioihin. [/quote]
speedystä ei oikein voi purkaa sitä tuolla tavalla kun se suljin ei enään pysyisi kasassa, eli siinä pitäisi rakentaa samantien kapeampi runko sille sulkimelle....toisaalta...mikäs estäisi sahaamasta runkoa kapeammaksi....tosin siinäkin tulee rajaksi se sulkimen mekanismin sijoituspaikka kun se on aika leveä se mihin ne on laitettu ne mekanismit,,,joten senkin joutuisi ehkä suunnittelemaan uudestaan....menee aika vaikeaksi jos haluaa sen pelkän verhosulkimen. Taitaa olla helpompi etsiä sellainen erillinen verhosuljin minkä mainitsinkin jo edellä. Niin ja tuli mieleen että muutamat valmistajat kuten plaubel, linhof(muistaakseni) ja sanderson ainakin tekivät sellaisia aika kapeita verhosulkimia mitkä kiinnitettiin kameran perään, filmikasetin ja kameran väliin....tosin ne on jo nykyään todella harvinaisia.

[quote=""Lotari""]Koska vehje tulisi lähinnä kokeilu-, ja mahdollisesti jopa purkukäyttöön, se ei saisi maksaa kovinkaan paljoa, joten noista listaamistani rullafilmikameroista jäljelle jäisi lähinnä Mamiyan m645 -mallit (Atlantin takaa saisi eräästä liikkeestä m645 1000s -mallin hintaan $62 + postikulut + mahdollinen tulli, luokitukseltaan ulkoisesti kulunut, mutta toimiva), Kievit ja Pentaconit, sekä ehkä Super Graphic (jos hyvä tuuri kävisi Ebayssa).[/quote]
Hmm... toi 62 taalaa kuulostaa kyllä aika auttamattomasti pieneltä...ei tolla ainakaan super graphicia saa kuin uskomattomalla tuurilla ..... katselin tossa noita keskikoon verhosuljinkameroita ja monista tutuista ulkomaisista nettikaupoista kyllä löytyi niitä erikoisempiakin malleja mitä ei suomeen tuotu paljoa missä on verhosuljin, mutta ne tuppaavat olemaan jo keräilykamaa nykyään, jopa 70-luvun laitteetkin joten niitä ei noin halvalla saa kuin todella hyvällä tuurilla. Tosin jos sillä saisia sellaisen eteen laitettavan verhosulkimen....???

Ja jos ei tartte olla verhosuljin niin aika moni valmistaja on tehnyt varsin monia erilaisia kapeita sulkimia mitkä laitetaan kameran ja kakkulan väliin...niitä löytyy myös ebaystä aina sillointällöin kohtuuhintaan, tosin niiden etsiminen on vaikeaa kun niitä on niin monenlaisia.

[quote=""Lotari""]Noh, nyt joku varmaankin ihmettelee miksi haluaisin yhden objektiivin takia nähdä näin paljon vaivaa.. [/quote] En mä ainakaan ihmettele... :) tunnen monia ketkä ovat olleet tekemässä samanlaisia rojekteja kun tää sun.

[quote=""Lotari""]Mutta siis, jos teille tulee mieleen verhosulkimellisia kameroita, kertokaa pois, varsinkin jos olette myymässä halvalla. ;)[/quote]
Sori, en myy omiani, mutta voin neuvoa mistä löytyy. Pistä yv:tä jos haluat tietoa.
Viimeksi muokannut janierik, 5.10.2006 klo 13.59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
angulex
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 3203

11 years ago

Mikä tuo tuollainen 110 mm f:0,95 -objektiivi on. Minkä valmistajan ja mihin tarkoitettu? Minä vuonna valmistettu? Miten suuri piirtoympyrä? Mistä löysit? Maukas peli!

Tied. Kerkko.
 
pikkuhukka
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 352
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

11 years ago

Siisti pahvikamera!

Itselläni oli hieman samantyylinen projektorilinssiviritys meneillään viime talvena:

http://www.kameralaukku.com/portal/inde ... highlight=

Packard -suljin lienee helpoin vaihtoehto asentaa tuohon sun linssisi nokalle. Jos tarpeeksi ison löytää kohtuuhinnalla.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: mvuori, paraneva, TStoor ja 8 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä