puuppa
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 25

11 years ago

Siivoillessa tuli tollanen kamera löydettyä, eli vitomatic 2. Nopean googletuksen avulla sain selville että kamera on länsi-saksalainen ja sitä on tehty 1960 luvulla. Onko kenelläkään mitää kokemuksia kamerasta tai jotain muuta tietoa? olis kiva kuulla..
 
Tero Leponiemi
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 291
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

 
Ossi Asikainen
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 574

11 years ago

Tuolla jo viitattiin museolle kirjoittamaani sivuun, mutta pannaan tähän omakohtaisia kokemuksia: Vitomatic on viimeinen minulla jäljellä oleva kamera. Pirun hyvin tehty, jos kamerat tehtäisiin vielä samalla tavalaa, niin maiilmasta loppuisi malmi. Objektiivi on erinomainen, katsopa onko siinä 2,8 Color-Skopar vaiko 2 Ultron. Jos on jälkimmäinen, niin olet löytänyt hatvinaisen aarteen, keräilyllisesti kallis ja optisesti edelleen huppulaatua. Mutta myös 2,8 on hyvä. Käytössä etäisyysmittari on tarkkaa, ja etsin on 1:1, eli voit pitää molemmat silmät auki kun tarkennat, aika harvinainen ominaisuus. Valotusmittari on Gossenin tekemä ja riittävän tarkka sekin, varsinkin jos on ollut säilössä valottomassa paikassa.
Vitomaticeista löydät tietoja aika hyvin, mutta kerronpa tässä Voigtländer-jutun.
Tannerille tuli aikanaan yksi kmies korjauttamaan jotain Voikkaria. Suljin piti puhdistaa ja voidella ja säätää. Varoittelimme duunin hinnasta, mutta mies oli iloiten valmis maksamaan kahden tunnin työn. Oli ollut jossain etelässä muutama aika sitten naapurin kanssa ja olivat naapurin kanssa kuvailleet. Naapuri ylpeänä uudella japanilaiskompaktillaan ja tämä korjauttaja Voikkarillaan. Naapuri oli vähän naureskellut Voikkarille, kuin se oli niin vanhakin. No, sitten kotiinpaluun jälkeen olivat tavanneet ja näyttäneet kuviaan ja naapuri oli alkanut hävetä, kun Voikkarilla otetut kuvat olivat NIIN paljon parempia kuin japsilla otetut. Ja niinpä Voikkarin omistaja oli valmis maksamaan duunin, koska sillä sai niin paljon parempai kuvia.
Että silleen. Voikkarit on turhan aliarvostettuja, mekaaninen laatu on hyvä, paitsi 60-luvun puolenvälin jälkeen tehdyissä ja optinen laatu säilyi loppuun saakka.
 
Jarmo T
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 11

11 years ago

Itsellläni on Color-Skopar-versio, jonka olen todennut loistavaksi. Olen etsiskellyt kovasti myös Ultron-objektiivillä varustettua Vitomaticia. Siksi jäi vähän vaivaamaan tuo Ossi Asikaisen viestissä todettu laadun huononeminen 60-luvun puolivälin jälkeen. Koskeeko se jotain tiettyjä malleja vai kaikkia 60-luvun lopupuolen Voigtländereitä. Olen haaveillut Vitomatic III CS-versiosta, jossa on Ultronin lisäksi CDS-valotusmittari. Nämäkö ovat juuri noita huonolaatuisia? Kannattaako siis mieluimmin katsella vanhempia?
 
Ossi Asikainen
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 574

11 years ago

[quote=""jarmot52""]Itsellläni on Color-Skopar-versio, jonka olen todennut loistavaksi. Olen etsiskellyt kovasti myös Ultron-objektiivillä varustettua Vitomaticia. Siksi jäi vähän vaivaamaan tuo Ossi Asikaisen viestissä todettu laadun huononeminen 60-luvun puolivälin jälkeen. Koskeeko se jotain tiettyjä malleja vai kaikkia 60-luvun lopupuolen Voigtländereitä. Olen haaveillut Vitomatic III CS-versiosta, jossa on Ultronin lisäksi CDS-valotusmittari. Nämäkö ovat juuri noita huonolaatuisia? Kannattaako siis mieluimmin katsella vanhempia?[/quote]

Tarkoitan muita malleja kuin Vitomaticeja, kurkistapa vaikka täältä:
G:\backup\www_tekeilla\fmp.fi\fmp_fi\muvieras\arkisto\esinekok\kino_etsin.htm
Ja eron huomaat jo painosta, vanhat Voikkarit oli metallisia ja uudet, siis ne huonot, paljon muovisempia. Ei niissä usein ollut huono optiikka, vaan mekaaninen laatu. Huomaatko muuten, kun olet todennut Color-Skoparin loistavaksi, miksi se kameran korjauttaja työn teetätti? Ja ainakin puheitten mukaan Ultron on vielä parempi. Vuoden 1962 Helioksen hinnastossa on kaksi Vitomatic IIa mallis, toinen 2,8/50 ja toinen 2/50. Hinnaltaan olivat 739 ja 839 euroa indeksoituna. Että siinä syy miksi Vitomatic jäi harvinaiseksi.
 
paanikki
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 28
Paikkakunta: Mikkeli
Viesti:

11 years ago

Kaivoin äskettäin äidin vuonna 1959 ylioppilaslahjaksi saaman Voigtländer Vitomatic II-kameran komerosta.
Linssi on tuo color skopar 2.8.
Olen ottanut vasta muutamia kuvia, kehityksen jälkeenhän sen vasta näkee kuinka hyvin valotusmittari toimii.
Suljin kyllä toimii ja muutenkin on päällisin puolin kunnossa.

Kamerassa on kaikki tarvittavat säädöt ja samalla se on yksinkertainen ja tukeva. Joku jo totesikin että kamera on tosi painava.
Se etsimen prismasysteemi on kyllä aika hauska. Aikamoista opettelua. Joka tapauksessa on ihan hauskaa leikkiä vanhalla hyvällä filmikameralla, kun itse en enää omista filmirunkoa lainkaan.


Kamera oli säännöllisessä käytössä vuoteen -77 asti jolloin se sai antaa tilaa Pentaxin ME:lle.
ME on sitten seuraavana "leikkivuorossa".
PaavoN

kuvien keikkaaja/keikkojen kuvaaja

www.keikkakuvat.net
 
puuppa
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 25

11 years ago

nonnii eli meikällä on tällänen vitomatic 2a, jossa on objektiivina ultron 1:2/50. Kuvasin yhden rullan, mutta sitten kun piti rullaa ruveta kelaamaan niin eipä se filmi sieltä tullut. Jouduin avaamaan filmisäiliön ja repimään puukon kanssa filmit pois :D kelaus pyörylä oli jumittunut. Onko kamerassa joku huomaamatta jäänyt rullan vapauttaja vai onko kamerassani vika?
 
Avatar
ekohippi
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 906

11 years ago

Kakkosen käyttöhjeet on tuolla, en ole varma IIa:n eroista: http://www.kyphoto.com/classics/instructionmanuals.html.

Ja tietenkin on ehdottoman kannattavaa mennä väkisin repimään filmiä puukon kanssa, jos iskee EVO-tila.
Holgamiesten Dennishopper, kaikkien janoisten sankari
 
puuppa
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 25

11 years ago

http://www.kyphoto.com/classics/manuals ... ic0607.jpg tota just tarkotin. tappi ei pyöriny vaikka olis pitäny
 
Jarmo T
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 11

11 years ago

Kameran kyljessä vasemmalla puolella kromatun yläkannen ja mustan runko-osan rajamailla on pieni vipu, jota vetämällä takaisinkelauspuola ponnahtaa ylös ja filmin lukitus vapautuu. Tämän jälkeen filmin voi kelata puolaa pyörittämällä.
 
puuppa
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 25

11 years ago

joo ton snaijasin, mut filmin lukitus ei vapautu, ei niin millään
 
Avatar
ekohippi
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 906

11 years ago

Kokeilitko vetorattaat, vetopuola tuntuu olevan ainakin C-sarjan Vitoissa aika nihkeä vapautettunakin.
Holgamiesten Dennishopper, kaikkien janoisten sankari

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä