jyrik
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 814

11 years ago

Nurkkiin on kulkeutunut Fed-3 (uudempi, eli ns. b-malli) ja Fed Zarya (joka lienee käytännössä Fed 2, mutta yksinkertaisemmalla ikkunaetsimellä - mittaetsintä ei siis ole). Ja tarkoitus olisi noilla kuvatakin.

Onko välttämätöntä, että noihin ladattavien filmien päät leikataan vanhanmallisiksi "pitkäkielisiksi"? Netistä löytyy kyllä ohjeita kuinka tämä tehdään, mutta silmäni eivät tavoittaneet tietoa siitä miksi tällainen operaatio tulisi suorittaa. Oma rajallinen päättelykykyni ei nyt keksi syytä miksei filmi kulkisi lyhyemmälläkin kavennuksella.

Entä kuuluisiko Fed-3:ssa olla sellainen irrallinen filmipuola? Omassani sitä ei siis ainakaan ole.

Kysymys on sikäli mielenkiintoinen, että Fed-3:ssa on tällä hetkellä filmi sisällä. Itse sen sinne joskus laitoin, enkä muistaakseni saksinut päätä mitenkään. Ei siis mitään hajua miten filmi on siellä kulkenut. Ilmeisesti kuitenkin jotenkin, sillä takaisinkelausnuppi kyllä pyörähtää kun sulkimen virittää.
 
Teemu Laine
Moderaattori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7986
Paikkakunta: Turku
Viesti:

11 years ago

Onkos noissa kokonaan irtoava pohjalevy & takaosa? Vai Leicatyyppinen pelkkä irroitettava pohjalevy? Tuon "Leica-leaderin" leikkaamisen ideana on käsittääkseni se, että filmi saadaan ujutettua helpommin oikeaan kohtaan ja filminsiirtomekanismin hampaat tarttuvat siihen kunnolla. Tätä leaderia tarvitaan niissä kameroissa joiden rakenne on kopioitu suoraan Leica I, II ja III malleista.
 
jyrik
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 814

11 years ago

Molemmissa pohja lähtee takakansineen irti, eli ilmeisesti juuri erilailla kuin noissa Leicoissa.
 
Avatar
ekohippi
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 906

11 years ago

[quote=""teemu_laine""]Tätä leaderia tarvitaan niissä kameroissa joiden rakenne on kopioitu suoraan Leica I, II ja III malleista.[/quote]
Mutta välttämätön se ei ole, tosin leikkelemättömän filmin pujottaminen vaatii ekoilla kerroilla vähän askartelua, mutta jutun juonen tajuamisen jälkeen homma on suhteellisen helppoa:

- ensiksi ottopuola ulos kamerasta ja filmin pää työnnetään ottopuolan peltilipan alle (ainakin Leicassa niin pitkälle, että filmi tulee peltilipassa olevan rei'itetyn nuolikuvion taakse)
- sitten koko höskä (kasetti ja ottopuola) kameraan, ja tsekataan, että perforointi sattuu vetorattaan hampaille

Noin se toimii ainakin kierre-Leicoissa ja tuskinpa FEDit tai Zorkit sen kummempia ovat - muistaakseni FEDin ottopuola on 1:1 -kopio Leican vastaavasta.
Holgamiesten Dennishopper, kaikkien janoisten sankari
 
Avatar
ekohippi
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 906

11 years ago

[quote=""jyrik""]Molemmissa pohja lähtee takakansineen irti, eli ilmeisesti juuri erilailla kuin noissa Leicoissa.[/quote]
Noissa uudemmissa ei mielestäni tarvitse mitään vippaskonsteja, vaan filmi menee ottopuolalle ihan normaalisti ja perforoinnin sovittaminen vetorattaalle on yhtä helppoa/vaikeaa kuin missä hyvänsä ilman pujotusautomatikkaa olevassa kamerassa. "Moderneissa" neuvostokameroissa ottopuola on aika usein samantapainen muovihärpäke kuin kinokasetin oma puola, eli jos puuttuu, niin kinokasetista löytyy lähes samanlainen.
Holgamiesten Dennishopper, kaikkien janoisten sankari
 
harri129
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 394
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

Mun Fed-3, ns. b-sarjainen syö normaalia filmiä hyvin myös lyhyellä leikkauksella. Variaatioitahan noissa silti riittää, osassa voi olla kiinteä filmipuola, osassa irrallinen. Jos filmipuola puuttuu, tee se esim. tyhjentyneen filmirullan puolasta.

Olennaista on että filmipuola istuu riittävän tiukasti, muuten se kelaa filmiä väljästi ja naarmutta rullan kuten mun ekalla fed-rullalla kävi :)
 
Jan
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 826
Viesti:

11 years ago

Aika usein tais mm. monsieur hcb ladata ruuvileicansa väärin kun kuvissa näkyy perforaatiot :)
Mutta eipä se haittaa...
“There is no greater solitude then the samurai’s, unless perhaps it be that of a tiger in the jungle."
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

11 years ago

Jouduin tekemään omaan Fed 2:een tuon ottopuolan rynkyn hylsystä. Eipä tullut mieleen, että sen halkaisijalla olisi sen suurempaa merkitystä kun on "vaan" koerulla menossa mistä näkee toimiiko tarkennus ja valotus ylipäätään. Kun saan sen kuvattua täyteen (joskus vuonna 2007 tällä menolla) niin pitääpä tehdä uusi annetun vinkin mukaan vanhan rullan hylsystä.
--
Irc - oh5ktw

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: helu, Juha Koli ja 13 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä