Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18604
Paikkakunta: Karjaa

10 months ago

Olli Knuuttila kirjoitti:
Tuosta alkuperäisestä päivitysongelmasta kysyisin, että oletko saanut päivitettyä ja tuoko se tuohon versioon toiminnallisia uutuuksia vai vain uusia kameroita, niinkuin ymmärsin.
Tämä on hyvä kysymys esittää juuri näin käyttäjälle, koska asia on Adoben kertomana epäuskottava. Edellä on tuota tarinaa laurashoe linkissä. Itse muistan kahlanneeni läpi jokin aika sitten tätä aihetta pitkässä ketjussa dc.netin puolella mutten saanut varmaa valaistusta asiaan. Vaikutti jonkinverran että nuo väitteet puutteista voivat olla markkinointivaleita.

Kummalta tuntuisi sellainen että jos nyt menisi lataussivulle ja ottaisi sieltä LR:n kokeilujaksoon ja sitten myöhemmin aktivoisi sen käyttöönsä omaksi ostamallaan koodilla (vaikkapa levykepaketistakin peräisin) , että sitten siitä katoaisi ominaisuuksia! Käänteisesti olisi myös loogisesti ja oikeudenmukaisuuden periaatteella väärin että levyltä lataamaansa ei saisi täyttä päivitystä.

edit. Mutta ehkä tässä nyt on jokin toinen logiikka. Onko standalone sittenkin eri lataus Adoben sivuilta kuin CC:n versio? Niin se varmaan onkin, ettei CC:n käyttöönotossa ole edes mitään paikkaa mihin sarjanumeroa näpyteltäisiin ja että perinteisen lisenssin lataukseen ei myöskään ole tutustumisjaksoa lainkaan. https://helpx.adobe.com/creative-cloud/ ... oom-6.html
Viimeksi muokannut Mirrored, 11.1.2017 klo 10.09. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Avatar
Jaava
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 1477
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

10 months ago

Mirrored kirjoitti:
Jaava kirjoitti:
Minusta valokuvauksen harrastajalle ei pitäisi esittää työkaluvalintaa Photoshop edellä.
Tässä on menty PSE edellä, joten luontevasti sen laajentaisi PS:ään. Jos LR alkaa maistua ja käyttö luonnistuu, ei siinä mitään sitten. Juuri tästä ehdosta aloitin. kas kun mieleen tuli.
Vaikka monelle uudelle kuvaajalle on kaupattu (tai kameran mukana tullut) PSE, niin minusta ei ole harrastajakuvaajan tarpeita ajatellen ollenkaan luontevaa jatkaa täysveriseen Photoshoppiin.
Ja jos harrastajalla ei ole käytössään kunnon arkistointimenetelmiä (niitähän ei PSE:ssä eikä PS:ssä ole), niin lopulta päädytään muutaman vuoden kuluttua kuvamassaan, josta ei enää löydä haluamaansa kuin suurella vaivalla.
Tokihan käyttöjärjestelmien työkaluilla pitää kuvat erillään, mutta ei se ole enää kätevä kun kuvamäärä ylittää hmm... 10 000. Olen nähnyt joitakin räpellyksiä tällä tavalla ja itsekin yrittänyt digikameraan siirryttyäni. Lightroom toi sittemmin selkeän parannuksen tilanteeseen.
Mirrored kirjoitti:
Itse en ole oppinut ymmärtämään LR:ää sitten yhtään. Olen jo luovuttanut. PS:llä tekee RAW- muunnokset ihan hyvin, sillä siihenhän aukeaa ACR heti alkuun. Niin muuten PSE:henkin omanlaisensa.
Suurin osa kuvien käsittelyyn tarkoitetuista ohjelmista osaa tehdä RAW-muunnoksen nykyään. Kuten Photoshop:kin.
Tarkoitatko LR:n olevan hankala käyttää? Vaatihan se paneutumisen, mutta opetusaineistoa löytyy paljon, eikä se montaa tuntia vaadi kun kaikki perusasiat on hallussa. Photoshop painii jo ihan eri luokassa käytön hankaluuden kanssa. Vilkaiskaapas muuten Affinity Photoa joskus. On meinaan homma tehty mallikkaasti!
Mirrored kirjoitti:
Olen uskonut täällä kun niin monet sanovat ettei LR:ää tarvita ellei halua sen arkisto-ominaisuuksia.
Oikein tiukka tyyppi tekee koko homman Notepad:llä tai heksaeditorilla!
Ei Lightroomia tarvita, jos käytettävissä on jokin ohjelma, jolla selata kuvia, etsiä haluttuja kuvia helposti ja pitää alkuperäiset koskemattomina (vaikka välillä ajatus lipsahtaisikin). Niin ja pitää koko kuvamassa hallinnassa.
Viimeksi muokannut Jaava, 11.1.2017 klo 13.11. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
 
Avatar
Jaava
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 1477
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

10 months ago

Olli Knuuttila kirjoitti:
Itsekin kuulun Lightroomin käyttäjiin, mutta kyllä PS on minulle täysin olennainen osa työnkulkua, on niin monta asiaa, jota Lightroomilla ei voi kunnolla tehdä.
Sä oletkin taiteilijana (ja ammattilaisena?) jäävi sanomaan mielipidettäsi:)), kun kysytään harrastajan näkemystä.
Mä en ole tarvinnut phoshopmaista kuvankäsittelyä juuri ollenkaan. Lightroom:lla on mennyt hyvin. Mä olenkin ihan tavallinen harrastaja.
Olli Knuuttila kirjoitti:
Muuten ihmettelen kyllä että miksei ACR, Bridge ja PS tarjoaisi vähintään samanlaisen paketin valokuvaajalle, jos niitä on tottunut käyttämään, että siinä mielessä ihan kelpo valinta myös ainoaksi ohjelmaksi valokuvaajalle, niinkuin tietysti vuosien varrella on saatu nähdä.
ACR, Bridge ja PS on jo kolme ohjelmaa - vai kuuluuko Bridge PS:ään?
Bridge on kuitenkin vanha ohjelma ja hieman jo menneen talven lumia. Käyttää kenellä se on, mutta ei suositeltava uudishankinnaksi.

Mun Lightroom on mainio ohjelma arkistointiin ja peruskuvankäsittelyyn. Affinity Photo vaikuttaa mainiolta Photoshop:n korvaajalta, kun tarvitaan jytkyjä ominaisuuksia kuvamanipulaatioon.
 
Avatar
PKivireki
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 612
Paikkakunta: Jyväskylä

10 months ago

Minä olen sellainen sekakäyttäjä; käytän Photoshopia, Bridgeä, Lightroomia ja Canonin DPP:tä sekaisin.

Lightroomia käytän DPP:n ja Photoshopin kautta myllyttämieni "melkein" valmiiden valitsemieni kuvien hipistelyyn sen presettien, hyvien liukusäätimien ja kaikenlaisten vinjettihönöilyn vuoksi:
Kuva

..ja sitten nettialbumeitten tekoon, joskin kuvien järjestely nettialbumissa on "aika vekkulia".

Joissain asioissa LR on sitten importteineen katalogeineen ja muine kommervenkkeineen nii-iinn kankea ja jäykkä että välillä on ihan tervanjuontia homma sillä. Ymmärrän, että katalogit yms. on vaikka luontokuvaajalla tai arkkitehtuurikuvaajalle tai Kapaselle kivoja, mutta mulle ne on ihan täysin turhaa - on vieras se sellainen lähtökohta, että LR:ssäni pitäisi olla säilössä katalogissa jonkun ammattiliiton talvipäivien kuvat, joita minulla ei ole mitään hinkua säilöä.
 
Avatar
Olli Knuuttila
Paid subscriber
Liittynyt: 4 years ago
Viestit: 2584
Paikkakunta: Mikkeli

10 months ago

Jaava kirjoitti:
ACR, Bridge ja PS on jo kolme ohjelmaa - vai kuuluuko Bridge PS:ään?
Bridge on kuitenkin vanha ohjelma ja hieman jo menneen talven lumia. Käyttää kenellä se on, mutta ei suositeltava uudishankinnaksi.
Joo siis ne tulevat samassa paketissa, aina Bridge PS:n mukana samoin kuin ACR:kin, vaikka saa sen Bridgen toki erikseenkin asennettua. Viimeisin versio on Bridge CC 2017, ei todellakaan kovin vanha.
 
Avatar
jhalmu
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 8896
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

10 months ago

Joko on tai saisi tulla, että LR:ssä voisi tallentaa muokkaamansa kuvan alkuperäiseksi (koko)? Tämä olisi kätevä esimerkiksi jos tapana on skannata filmikameran kuva isona ja sitten se pienentää halutuksi kooksi, esim 10K->5k pikseliä. Nyt olen käyttänyt PS:ää välissä. Kyseessä viimeiset standalone ohjelmat. Uudelleen skanaaminen jälkikäteen ei ole oikein nyt miellyttävin vaihtoehto. Itsellä on ollut tapana tallentaa laadullisesti potentiaaliset kuvat vähän isommiksi tiedostokooltaan mahdollisia isompia tulosteita varten ja saada ne suoriksi ja samalle kuvasuhteelle. Ehkä tämä ei yksinkertaisesti ole vaan järkevää/käytännöllistä... PS on kuitenkin ollut hyvä ohjelma isompiin "retusoimisiin".
 
Avatar
Jaava
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 7 years ago
Viestit: 1477
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

10 months ago

jhalmu kirjoitti:
Joko on tai saisi tulla, että LR:ssä voisi tallentaa muokkaamansa kuvan alkuperäiseksi (koko)?
RAW-kuviahan ei osaa kirjoittaa (tallentaa LR:stä) kuin noi kameravalmistajien tuotteet (digikamerat), joten niiden kirjoittaminen on mahdotonta myös LR:stä.
No, ongan DNG toki RAW-formaatti (joissain kameroissa natiivikin), vielä julkinen sellainen, ja DNG:n kirjoittaminen toki onnistuu LR:stä. Myös jotkin skanneriohjelmat tuottaa DNG-formaattia valmiiksi. Yleisin skannerien formaatti lienee 16-bittinen TIFF(?).
tallentaa muokkaamansa kuvan alkuperäiseksi (koko)
Saahan noi kuvatiedostot ainakin exportattua haluamaansa kokoon ja sitten importtaamalla takas tietokannan piiriin. Meniskö jotenkin helpomminkin.
Mutta alkuperäisen hävittämistä operaation yhteydessä ei toivottavasti tueta ... ainakaan helposti.
 
Avatar
jhalmu
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 8896
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

10 months ago

Kiitos. Tuossahan sekavasti kirjoituksessani näin kerroin tekeväni nyt, eli olisi helpompaa jos saisi LR:ssä sitä alkuperäistä kuvaa pienennetty ilman erillistä ohjelmaa että se pienempi kuva sitten jäisi alkuperäiseksi. Hmm, olisi pitänyt kirjoittaa vain näin lyhyesti ;)
 
Avatar
Olli Knuuttila
Paid subscriber
Liittynyt: 4 years ago
Viestit: 2584
Paikkakunta: Mikkeli

10 months ago

Tuosta Bridgestä muuten sellainen tieto, että ainakin joku aika sitten sen trial-versio jatkoi toimintaansa, vaikka koeaika umpeutuikin eikä pakettia ottanut. Eli sen sai ilmaiseksi käyttöönsä halutessaan. En pysty asiaa testaamaan, kun minulla on CC ja siten voimassaoleva lisenssi, mutta joku halukas voisi sen tehdä.
 
Avatar
faukko
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 10 months ago
Viestit: 122

10 months ago

Alkuperäiseen kirjoitukseeni viitaten, niin ongelma on ohi.
Nyt käynnistyy ihan normaalisti.
Näillä nyt mennään, LR6 ja PSE15.
En nyt äkkiseltään keksi mitä EN pystyisi noilla tekemään kuvalle.
LR:n päivitys nähtävästi Cloudista mahdollinen, mutta ei nyt tarvetta.
Kyllä sen kanssa pääsi aika nopeasti sinuiksi, tosin vasta alustavia kokeiluja.

Lisäys: eihän meillä kuvaajilla ole koskaan ollut niin hyvin mahdollisuudet kuin nyt.
Huippukameroita saa kohtuu hintoihin, kuvankäsittely ei enään pyörrytä pimiöissä kun tietokoneella asiat käy.
Kaikki mahdolliset arvostelut ja vertaukset saadaan netistä kaikesta.
Kuvaajan vika jos ei näillä eväillä pärjätä.
Kuvassa Adobe lempii jotain pilvikelojaan.
Liitteet
IMG_0103 copy.jpg
 
Avatar
AriL
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 1 year ago
Viestit: 15

8 months ago

Vaihdoin LR4:n LR6:een ja yritin ladata kuvat.fi pluginia. Käyttöjärjestelmän päivitin ennen tätä Win7 -> Win10. Näiden selkeiden ohjeiden mukaan toimin: https://dev.kuvat.fi/blog/65/Adobe%2BLi ... %2BPlugin/

Jostain syystä LR6 ei tunnista pluginia. Onko muilla ollut vastaavia ongelmia?

EDIT: Onnistuihan se sittenkin eli piti vaan purkaa tiedostot program-hakemistoon Lightroomin kanssa, että tunnisti hakemistorakenteet. Ladatut tiedostot kansiossa ei jostain syytä tunnistanut.
 
ougle
Liittynyt: 4 years ago
Viestit: 93

8 months ago

AriL kirjoitti:
Vaihdoin LR4:n LR6:een ja yritin ladata kuvat.fi pluginia. Käyttöjärjestelmän päivitin ennen tätä Win7 -> Win10. Näiden selkeiden ohjeiden mukaan toimin: https://dev.kuvat.fi/blog/65/Adobe%2BLi ... %2BPlugin/

Jostain syystä LR6 ei tunnista pluginia. Onko muilla ollut vastaavia ongelmia?

EDIT: Onnistuihan se sittenkin eli piti vaan purkaa tiedostot program-hakemistoon Lightroomin kanssa, että tunnisti hakemistorakenteet. Ladatut tiedostot kansiossa ei jostain syytä tunnistanut.
Oleellista oli tuo "... piti vaan purkaa tiedostot ...":

(Siellä Ladatut tiedostot -kansiossa kun oli aluksi vain se pakattu tiedosto. Pakatun tiedoston katseleminen kyllä purkaa tiedostot hakemistorakenteineen mutta vain tilapäistiedostokansioon katselun ajaksi.)
 
Avatar
Juke.K
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 14487
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

7 months ago

Haluan pois Adoben ohjelmista. Mitä muita vaihtoehtoja on kuvien kirjastointiin? Kuvankäsittelyyn on ilmeisesti Affinity ja Corel, Kummastakaaan ei kokemusta. Tietokoneeni on juuri hajoamassa. Sellanen vinkuna alkoi että kohta joudun uusimaan kaiken. Kone on kait sen verran vanha että ei kannata korjailla. No se selviää loppuviikosta. Tulipa vaan mieleen jos nyt samalla sitten uusis kuvankäsittely ohjelmatkin.
 
Avatar
Pan
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 1388

7 months ago

Vinkunan syynä on useimmiten jokin flektin laakerin hajoaminen. Toki se voi olla llevyasemakin. Kannet avaamalla voi kuunnella ja testata pysäyttämällä tuuletin kerrallaan esim tökkäämällä jokin pehmeähkö puikko tuulettimen siiven eteen, niin että se pysähtyy hetkeksi. Virtalähteen tuuletin on usein testattavissa kansia avaamatta. Ja joskus jokin kaapeli saattaa joutua tuulettimen lähelle ja aiheuttaa röpinää.

Corelin X4:ään olen kokeillut ja se ainakin oli hidas PS:ään verrattuna. Ja vähemmän ominaisuuksia ja kolmansien osapuolien plugineja ym. saatavilla. Ja kameravalmistajien softatkin ovat usein käyttökelpoisia, jos LR:stä ja PS:tä haluaa eroon. GIMPilläkin tekee paljon, mutta käyttöliittymän logiikan ymmartäminen vie Adoben tuotteisiin tottuneella aikaa.
 
Avatar
Juke.K
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 14487
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

7 months ago

Eilen paikaallistin että kovalevy olis menossa. Koneessa on kovalevy ja myöhemmin asennettu ssd. Mutta kun kone oli Aserin sitä kovalevyä ei kait saannu sieltä pois. No tietokone pajalla katsovat.

Gimp vois olla hyvä. Olen sitä hiukan sivussa joutunut käyttämään ja aluksi se ärräpäitä tekeekin. Kyllä se sitten onnistuukin. Mutta se kirjastointi asia on LR softassa varsin hyvä. Sellasen kun lötäis uuden. Niin Olmpuksella on joku oma softa, en ole kokeillut ja Canonin softa onkin koneessa. Se Canonin DPP on lähes melkein hyvä.
 
keegan
Liittynyt: 8 years ago
Viestit: 6119
Paikkakunta: Oulu

7 months ago

Juke.K kirjoitti:
Haluan pois Adoben ohjelmista. Mitä muita vaihtoehtoja on kuvien kirjastointiin? Kuvankäsittelyyn on ilmeisesti Affinity ja Corel, Kummastakaaan ei kokemusta. Tietokoneeni on juuri hajoamassa. Sellanen vinkuna alkoi että kohta joudun uusimaan kaiken. Kone on kait sen verran vanha että ei kannata korjailla. No se selviää loppuviikosta. Tulipa vaan mieleen jos nyt samalla sitten uusis kuvankäsittely ohjelmatkin.
Kuvien hallintaan ensimmäisenä vaihtoehtona tulee mieleen Capture One Pro jolla tietysti tekee paljon muutakin. Ilmaisohjelmista sitten DigiKam joka tosin ei Windowsissa ole vielä aivan stabiili. Sitten on ei ilmainen mutta edullinen ja ainakin pari vuotta sitten ymmärtääkseni varsin suosittu ACDSee.
 
Avatar
Pan
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 1388

7 months ago

Juke.K kirjoitti:
Eilen paikaallistin että kovalevy olis menossa. Koneessa on kovalevy ja myöhemmin asennettu ssd. Mutta kun kone oli Aserin sitä kovalevyä ei kait saannu sieltä pois.
Eiköhän ne siellä pajallasi pysty myös Aceriinkin levyn vaihtamaan. Aika monen tyyppistä olen joutunut availemaan eikä yhdessäkään vaihto ole ollut ongelma. Kunhan samaan paikkaan sopiva on löytynyt. Myös ulkoinen levy on varastona ja bacupina käyttökelpoinen. Boottilevynä mulla oli yhdessä valvontakamerakoneessa systeemilevynä USB-tikku, kun koneeseen ei enää löytynyt SCSI-levyä.

Ilmainen CrystalDiskInfo on hyvä softa levyjen toimivuuden seurantaan.
 
Avatar
Juke.K
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 14487
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

7 months ago

Kiitti kovasti. Tuo Capture One Pro näyttää tutustumisen arvoiselta. Pitää ladata trial versio ja kokeilla. Jos se on soppeli voisi luopua Lightroomista.
 
Avatar
kebax
Paid subscriber
Liittynyt: 6 years ago
Viestit: 10097
Viesti:

7 months ago

Olin pitkään sitä mieltä että LR5 piisaa maailman tappiin asti. Tokihan tukena on myös PSE 11. Kun vaihdoin kameraa vuoden lopulla niin pakkohan se oli uusin LR6 hommata. Eihän niitä RAWeja saa muuten toimimaan, vai saako?

En tullut yhtään tutkineeksi mitä uutta kivaa Lightroom 6 sisältää. En kyllä löytänyt uusista ominaisuuksista tietoa tästä ketjustakaan, enemmän täällä on pyörinyt aiheena iänikuinen kysymys siitä kannattaako Lightroomia käyttää vai ei. Tokihan otsikko on "Lightroom 6" eikä "Lightroom 6 uudet ominaisuudet" mutta turhauttavaa silti lukea.
 
Avatar
Juke.K
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 14487
Paikkakunta: Lapua
Viesti:

7 months ago

Kokeilin tuota Capture One Pro softaa. Olihan se varsin mukava mutta ostin kuitenkin Lightroom 6 ohjelman. Enkä mennyt siihen pilvipalveluun vaan hommasin sen DVD:n jonka kanssa pitää se netin kautta laittaa toimintaan, näin käsitin. Odottelen vielä ohjelman saapumista.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä