angulex
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 3203

8 years ago

Kaarne kirjoitti:
Mulla on tuo sama systeemi, mutta kahdella jalanjatkolla. Kokeilin sitä vähän aika sitten ilman päätä, ja totesin ainakin ruuvin liian pitkäksi Rolleiflexin pohjaan. Muutoin se olis voinu toimiakin ihan ok, vaikkei ne säädöt tietty loputtomia ole. Niitä panorointihommia on tietty parempi harrastaa toisen pään kanssa.
Rollein kanssa on (monien mielestä) ihan hyvä käyttää (ainakin monien jalustojen kanssa) Rollein omaa pikakiinityslevyä.

T. K.
 
angulex
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 3203

8 years ago

J.Vuokko kirjoitti:
Jos jotakin kiinnostaa, niin netin syövereistä löytyi mielenkiintoinen testi eri jalustoista. Mukana mm. Manfrotto 055 ja Berlebach 2022 ja 8023, gitzoa, giottoa..

Voittajasta ei tietenkään ole epäselvyyttä. Samalla näkyy hyvin puun tärinänvaimennuskyky.

Joskus kauan sitten Kameralehti (tai ehkä TM) teki vertailutestin jossa oli suoraan kuvaajana eri jalustoiden tärinä ja sen vaimeneminen. Pitäisi yrittää kaivaa esiin ja katsoa mitä jalkoja siinä oli mukana ja oliko mukana joku puinenkin.
Sen 70-luvun (?) TM:n testin "voitti" Gizon Reporter, samoilla pisteillä taisi olla Leitzin Tiltall. Ostin silloin Tiltallin ensimmäiseksi jalustakseni. On vieläkin käytössä muiden jalustojen muassa.

T. K.
 
WILMIX
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 649

8 years ago

Alan muistaa testiä. Mulla oli tuohon aikaan käytössä Gitzon Studex ja Rationelle 3. Oli sen verran tukeva, että kesti istua päällä :) Sittemmin olen "taistellut" jalustojen kanssa. Linhofin doppelprofil on hyvä, mutta vasta dollyn kanssa, joten sillä ei ulkona kuvata. Sittemmin sain hankituksi Reissin tuplaputkisen. Se alkoi pelittää vasta keinun kanssa. Tosin palkki ja keinu sopii huonosti toisiinsa. Palkille hankin Sinar Foban, joka tasainlevyllä toimii palkin (ja muidenkin) kanssa kuin unelma. Mutta painoa onkin sitten liki kymmenen kiloa. Sinarin P varusteineen toistakymmentä kiloa. Tarttis kantajan. Ei oo vieläkään hyvä. Pitikö hankkia puujalusta, mut ku laatu maksaa...
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

8 years ago

Oliko tuo juuri se testi missä oli mukana verrokkina myös yksjalka (monopod) ja sitten esimerkkitapauksena "huterahko" jalusta sellaisenaan ja sitten sama jalusta mutta kuvaajan käsi lepäsi kameran päällä jolloin tulos parani huomattavasti?

Jostain tuollaisesta opin aikanaan tavaksi pitää kättä kameran päällä pitkähköillä ajoilla mikäli pelkään tärähdystä.
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

7 years ago

Nyt kun voisi sanoa että kuherruskuukausi Berlebachin kanssa on ohi niin voi vähän kommentoidakin kyseistä jalustaa.

Oma valintanihan oli se Report 3032. Kiinteällä "tasauskuulalla" varustettu perusjalusta.

Plussaa tulee heti siitä, että jalusta on tukeva, puumateriaalin johdosta lämmin käsille, ei hötky tosiaan palkin alla vaikka tietenkin palkkitankoa kopauttaessa tähyslasin kuva tärähtää mutta stabiloituu heti. Puhutaan kuitenkin ihan jostain muusta kuin Manfrotton kanssa tottui.

Jalkojen säätö on helppoa ja nopeaa. Lisäksi asteikkomerkit helpottavat tasamaalla jalkojen säätämistä.

Eli todella hyvä. Mutta kyllä miinuksiakin aina löytyy:
Kaarne kirjoitti:
Jalat menevät kyllä spagaattiin, joskaan eivät tällöin lukitu. En tosin tiedä, lukittuuko mikään muukaan jalusta; en ole oikein perillä näistä spagaattihommista. Yhtä kaikki, lukitusasentoja on kolme: "hartioiden levyinen" haara-asento, leveämpi haara-asento ja vapaa.
Tuosta lainauksesta on hyvä lähteä pahimpaan miinukseen: Käytännössä jalustassa on vain 2 asentoa, 20° ja 45° jalkakulmat.
Tuo vapaa-asento joka mahdollistaa periaatteessa spagaatin (speksien mukaan 9cm korkeuden) ja ketjua käytettäessä muitakin asentoja on kyllä vähän... vitsi.

Eli koska jalat eivät lukitu vapaa-asennossa siihen 90° kulmaan eivätkä mihinkään muuhun vaan heiluvat täysin vapaasti, ei tuosta saa mihinkään noista valinnaisista asennoista lukittua vakaasti. Edes ketjun kanssa.

Tässä voisi puhua jopa ihan suunnitteluvirheestä: Nimittäin 90° kulmassa yksi jalka osuu suoraan kiinteän kuulan säätöpyörään jolloin on selvää, ettei kyseinen jalka mene täysin spagaattiin eikä ns. spagaatti-asennossa voi mitenkään operoida kiinteän kuulan kanssa. Duh.
(kaarnelle: Joo, kyllä muut käyttämäni jalustat lukittuvat spagaattiin ja ovat vapaaliikkeessäkin aika jäykkiä)

Tähän samaan asiaan yhdistyy vielä yksi pieni kiusa: Jalustaa kanniskellessa on parasta pitää mukana jotakin riittävän suurta kumilenkkiä (vaikka makuualustan lenkki) tai jotain muuta remmiä jolla jalat saa sidottua yhteen - muuten ne kääntyvät ja vääntyvät mikä mihinkin tai repsahtelevat kohti maata :D

Jalkoihin liittyy vielä yksi miinus: Sisätiloissa jalustassa olevien "maapiikkien" suojaksi kierrettävät muovitassut ovat kovaa muovia ja vähänkään liukkaammalla alustalla luistelevat minne sattuvat.

Yleiskommenttina sanoisin, että erittäin hyvä jalusta varsinkin jos haluaa tukevuutta helposti kannettavassa muodossa.

Kuvauskalustosta/tottumuksista sitten riippuu onko (ainakaan tästä mallista) ainoaksi jalustaksi. Esimerkiksi ongelmat spagaatti-asennon kanssa tarkoittavat sitä että alhaalta ei sitten kuvata. Tässä mielessä ehkä käännettävällä keskiputkella varustettu malli olisi hyvä, siihen palkki killumaan ylösalaisin niin saisi ainakin kohtalaisen tukevan alustan. Jos nyt tekisin valintaa, ottaisinkin keskiputkellisen 3042-mallin. Ehkä jopa panoroinnilla varustetun 3042/P -mallin.
Niin kauan kuin kamera on vähintään 60 sentin korkeudella maasta niin jalusta tekee vähintään kaiken tarvittavan (paitsi niillä sisälattioilla, joihin tarvitaan jotain lisäkitkaa).


Nämä kaikki pätenevät aika hyvin koko Report-sarjaan. Järeämmässä UNI-sarjassa löytyy lukitukset spagaatille ja vähän kaikkea. Isommalla hinnalla ja painolla. UNI-sarjan kevyimmät jalustat taitavat kestää 50 kilon kuorman, kun tämä Report-sarja on mitoitettu maksimissaan noin 15-16 kilon kuormalle.
 
Harald
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 2507

7 years ago

Hieman samaa mieltä olen minäkin, sama jalusta kun on käytössä. Itseäni ei tuo "vapaa" asennon lukituksen puute häiritse, harvoin tulee tarvittua fieldin kanssa, kun en sieniä kuvaa.

Tuohon kumilenkki juttuun, se tosiaan saattaa olla ongelma, mutta en sitä huomannut koska jalustassa on Berlen oma olkahihna jonka alalenkki tekee kannettaessa saman kuin tuo ehdotettu kumilenkki. Hihna kiinnitetään lenkeillä tuon "tasauskuulan" kaulan ympäri ja sillä hihnan toisella päällä lassotaan jalat yhteen. Tosiaan jos tuota hihnaa ei ole niin sitten se pitää tehdä toisin. Hihnalla kannettaessa siirtyy jalusta ja fieldi komeasti yhdessä ja vaivatta pitkin saloja ja polkuja uuteen  paikkaan. Ei tarvitse irroitella kävelyn ajaksi.

Tosin jalkojen turha kääntyileminen ja repsahtelu vapaaliikkeessä loppuu kun kiristää sen jalkojen yläpäässä olevan akselin mutterin  ;)

Kaikkiaan puujalusta vaatii hieman huolenpitoa, eli vesien kuivailun lisäksi ruuvit ja mutterit pitää aika-ajoin kiristää koska puu on elävä materiaali ja muuttaa paksuuttaan kosteusolosuhteiden mukaan.
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

7 years ago

Mulla on kanssa tuollainen samalla periaatteella toimiva olkaremmi vanhastaan, tosin berlen kanssa se osoittautui liian lyhyeksi joten pitää hankkia pitempi. Sehän poistaa jalkojen "lerpahdus"-ongelman ja tietysti mukavoittaa aina muutenkin kanniskelua.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

Kaarne kirjoitti:
Se, mitä juttuja sinne päähän haluaa, on myös makuasia. Itse pohdin aluksi pelkkää kierrettä, mutta sitten päädyin palloon, jotta voin a) saada kuulapään vaateriin, jos haluan pyörittää kameraa horisontaalisesti ja b) käyttää jalustaa useimmissa tilanteissa 6x6-kameran kanssa ilman erillistä kuulapäätä.
Onko pallo tuollainen,  läpimitta kenties 5cm: http://www.berlebach.de/bilder/produktb ... mittel.jpg Miten se käytännössä toimii kuulana, siis ihan suoraan kamera siihen kiinnitettynä?

Olen päätymässä yksijatkeiseen ja mahdollisimman korkeaan malliin, ilman keskiputkea.  Kuljetuspituus on yli metrin.  4032 tai 4002.

http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english
http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english

Ilmeisen kohtuullinen kuulapää on hankittuna, Emo Wetzlar Junior. En ole sitä vielä käyttänyt. Tosin sen kuulan kitkasäätö on itsestään löystyvää sorttia.  :P

Kauan piti Berlebacheja selailla, ennen kuin jäi sitten tuo valinta kahdesta vielä tehtäväksi.  Että haluaisiko sitä toisinaan, tai jopa usein, käyttää jalustaa sen omalla kuulalla, vai ostaisiko jalustan ilman omaa kuulaa? 

Kamerana 4x5 field, Hasseli ym.  Siis yleiskäyttöön mutta vanhalle 3kg Gitzolle astetta tukevammaksi ja lämpimämmäksi vaihtoehdoksi (Gitzossa on pienempi kuula ja keskiputki - se tulee olemaan mukava edelleen monessa.  Sen hommasin 80-luvulla, mutta nyt on kyllä aika saada toinen jo rinnalle.)

(Saisivat laittaa hakurajauksia lisää sivuille, vaikka pituuden ja jatkeidenkin mukaan.  Tulee aivan liikaa mallivariaarioita nyt aina siellä.)
Viimeksi muokannut Mirrored, 25.10.2010 klo 21.49. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

^ Kysymys Berlebachin kuulasta on esitetty tässä aiemminkin ja ainakin pari kertaa vastattukin siihen on!  :D  Mutta hyvää tilaa tässä alla on vielä lisävastauksillekin.
J.Vuokko kirjoitti:
Pontta vanhaan keskusteluun. Kuinka sujuvaliikkeisenä ja käyttökelpoisena olette pitäneet tuota Berlebachin kiinteää "kuulaa" ihan kuvauskäyttöä ajatellen?
Niissä lie jotain käytännön eroa myös että onko kuula keskiputkellinen versio tai keskiputketon?
Viimeksi muokannut Mirrored, 25.10.2010 klo 21.51. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

7 years ago

Yksi erittäin hyvä, kevyt (ja hintava) merkki, jota ei juurikaan käsitellä on http://www.sachtler.com/en/

PS.

Tuosta testistä sen verran, että ihmettelen vain miksi se laser ei ollut kiinni kamerassa/optiikassa. Mulla on Melles Griotin HeNe -laser, jolla kuvattiin joskus hologrammeja. Se kun kiinnitetty johonkin, niin äärettömän pieni liike piirtää heti kuvion, jonka voi tallentaa pitkälläkin ajalla. Sulkimen/peilin sulkeutumista ei tarvitse edes mitata.
Viimeksi muokannut Tapiola2006, 25.10.2010 klo 21.54. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
WILMIX
Liittynyt: 9 years ago
Viestit: 649

7 years ago

UNI on hyvä. Siihen joko kamera suoraan tai sitten väliin Sinarin Nivellisierungsgerät (mitäliesuomeksi, tasain?)
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

J.Vuokko kirjoitti:
pahimpaan miinukseen: Käytännössä jalustassa on vain 2 asentoa, 20° ja 45° jalkakulmat.
Tuo vapaa-asento joka mahdollistaa periaatteessa spagaatin (speksien mukaan 9cm korkeuden) ja ketjua käytettäessä muitakin asentoja on kyllä vähän... vitsi.

Eli koska jalat eivät lukitu vapaa-asennossa siihen 90° kulmaan eivätkä mihinkään muuhun vaan heiluvat täysin vapaasti, ei tuosta saa mihinkään noista valinnaisista asennoista lukittua vakaasti. Edes ketjun kanssa.

Tässä voisi puhua jopa ihan suunnitteluvirheestä: Nimittäin 90° kulmassa yksi jalka osuu suoraan kiinteän kuulan säätöpyörään jolloin on selvää, ettei kyseinen jalka mene täysin spagaattiin eikä ns. spagaatti-asennossa voi mitenkään operoida kiinteän kuulan kanssa. Duh.
3032 olikin muuten sama mitä ajattelin, mutta hieman lyhyempi. Mutta siis, jalathan kuitenkin stoppaavat spagaattiin, eivätkä nouse  ylemmäs?  Ja ottaako jalka kiinni kuulan lukitusruuviin aina ja välttämättä?  Berlebachin kuvista ei oikein hoksaa millainen on lukitus niille muille asennoille.  Voisikohan sitä jotenkin modifioida?
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

WILMIX kirjoitti:
UNI on hyvä. Siihen joko kamera suoraan tai sitten väliin Sinarin Nivellisierungsgerät (mitäliesuomeksi, tasain?)
Niin, jos haluaa tai tarvitsee 6-9 kg jalustaa. Muutenkin olisi vaikea valita kun on monta sivua Unia: http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english
Tapiola2006 kirjoitti:
Yksi erittäin hyvä, kevyt (ja hintava) merkki, jota ei juurikaan käsitellä on http://www.sachtler.com/en/
Ei ollut puuta.  Täytyykin noitten Jukan spagaattijuttujen jälkeen ruveta tutkimaan millaisia Riesit ovat siinä kohtaa.  Olisi hyvä päästä hyvin myös maan pinnalle - kuten Gitzon spagaatin kanssa on tottunut.
http://riestripod.com/index.html

edit. Ries taitaa olla toista maata: RIES's unique Tri-Lock feature enables you to position each leg independently of the others, to any of an infinite number of settings within its 90-degree range and lock it securely into place


(Tässä käy kyllä pian niin, että asennan Gitzoon talvilämmikettä putkien päälle enkä mitään toista jalustaa hanki.  Kuula vaan siitä vaihtoon)
Viimeksi muokannut Mirrored, 25.10.2010 klo 22.36. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

7 years ago

mirrored kirjoitti:
J.Vuokko kirjoitti:
pahimpaan miinukseen: Käytännössä jalustassa on vain 2 asentoa, 20° ja 45° jalkakulmat.
Tuo vapaa-asento joka mahdollistaa periaatteessa spagaatin (speksien mukaan 9cm korkeuden) ja ketjua käytettäessä muitakin asentoja on kyllä vähän... vitsi.

Eli koska jalat eivät lukitu vapaa-asennossa siihen 90° kulmaan eivätkä mihinkään muuhun vaan heiluvat täysin vapaasti, ei tuosta saa mihinkään noista valinnaisista asennoista lukittua vakaasti. Edes ketjun kanssa.

Tässä voisi puhua jopa ihan suunnitteluvirheestä: Nimittäin 90° kulmassa yksi jalka osuu suoraan kiinteän kuulan säätöpyörään jolloin on selvää, ettei kyseinen jalka mene täysin spagaattiin eikä ns. spagaatti-asennossa voi mitenkään operoida kiinteän kuulan kanssa. Duh.
3032 olikin muuten sama mitä ajattelin, mutta hieman lyhyempi. Mutta siis, jalathan kuitenkin stoppaavat spagaattiin, eivätkä nouse  ylemmäs?  Ja ottaako jalka kiinni kuulan lukitusruuviin aina ja välttämättä?  Berlebachin kuvista ei oikein hoksaa millainen on lukitus niille muille asennoille.  Voisikohan sitä jotenkin modifioida?
Ottaa aina kiinni lukitusruuviin.
Jalat eivät mitenkään stoppaa, enempää ne eivät aukea mutta Berlebacheissa ei ole mitään lukkosysteemiä spagaatin asennoille (report-sarjassa, UNI-sarjassa käsittääkseni on) joten spagaatissa ollessa tuossa pääessa koko jalustan yläkolmio + mahdollinen kamera jne keikkumaan minne lystää.

Vähän vaikea selittää.. Se jalkojen kulman lukitus on vain tuollainen kynnellinen uloke jossa on 2 asentoa. Toisessa kynsi/pykälä stoppaa avautumisen aikaisemmin kuin toisessa. Kummassakin jos jalustaa nostaa, jalat keinuvat vapaasti mihin sattuu.
Normaalisti tämä ei haittaa koska jo jalustan yläkolmion (+kamerat jne) paino pitää jalat stabiilina, mutta siinä spagaatti-asennossa jossa jalat liikkuvat vapaasti täysin auki, paino ei enää kohdistu jaloille vaan suoraan yläkolmiosta maahan ja siinähän keinutaan.

Uskoisin että tämä simppeli lukitus-mekanismi on metalli-osaajalle helppo modata sellaiseksi, että jalat saa esim. johonkin 80 asteen kulmaan.
Mutta noissa matalissa kulmissa varmasti täyden (esim. manfrotto-tyylisen) lukon puuttuminen jalan asennoille haittaa. Jalustaa kun nostaa kameraa siirtääkseen niin jalat vaeltavat mikä mihinkin asentoon.
Taatusti sitä kiusallisempaa, mitä matalempaan spagaattiin jalusta on säädetty.
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

^ Stoppaahan se liike siihen spagaattiin kuitenkin ja ei niissä muissakaan asennoissa ole lukitústa kuvauksesi mukaan, jos käsitin.  Ainoastaan stoppi eli rajoitin kuinka sivulle ne pääsee. (Tämä minä vaan tuolla stoppaamisella tarkoitin, kun sain sen käsityksen että jalusta olisi jotenkin toivoton käyttää spagaatissa.  Onhan se kyllä köyhä, jos jalkoja ei saa vähän siitä alaspäin. Hankala/mahdoton jos kameran alla on kumpu.

Sama on muuten mun Gitzossa, ettei ole lukitusta  (mutta en ole kaivannutkaan)  mutta spagaatin vierellä on yksi asento, melkein spagaatti, mikä on erinomaisen käyttökelpoinen  usein maan rajassa. Esim. yksi jalka niin ja muut täyteen spagaattiin.

Ei sinne väliin voisi vaan laittaa jotain tarvittaessa, jotta yksi jalka ei olisi täysin spagaatissa?  Jos arvaan oikein jalkojen kulman säädön, sinne väliin vaikka katajatikku vaan, niin ei mene ihan spagaattiin?  Ja eikö jalkoja kiristävien pulttien alle saisi jotain kitkalevyä, jotta ne eivät ihan vapaasti lerpahtaisi alas jalustaa nostettaessa -  jos pelkkä kiristäminen ei toimi?

Melkein kyllä voisi hankkia sen kaikkein yksinkertaisimman mallin ilman kuulaa. Se on muuten halvempi kuin Gitzo silloin joskus -83 ja Ries maksaisi enemmän kuin tuplasti. http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english


(Jos nyt ollenkaan muistan oikein, Gitzo maksoi noin 1800mk ja siitä ball2 -kuulan  osuus oli ehkä 400mk.)
Viimeksi muokannut Mirrored, 25.10.2010 klo 23.52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

Kaarne kirjoitti:
Jalat menevät kyllä spagaattiin, joskaan eivät tällöin lukitu. En tosin tiedä, lukittuuko mikään muukaan jalusta; en ole oikein perillä näistä spagaattihommista. Yhtä kaikki, lukitusasentoja on kolme: "hartioiden levyinen" haara-asento, leveämpi haara-asento ja vapaa.
Harald kirjoitti:
Itseäni ei tuo "vapaa" asennon lukituksen puute häiritse, harvoin tulee tarvittua fieldin kanssa, kun en sieniä kuvaa.
Vähän vaikea selittää.. Se jalkojen kulman lukitus on vain tuollainen kynnellinen uloke jossa on 2 asentoa. Toisessa kynsi/pykälä stoppaa avautumisen aikaisemmin kuin toisessa. Kummassakin jos jalustaa nostaa, jalat keinuvat vapaasti mihin sattuu.
Kovasti käytätte sanoja lukitus ja vapaa kuvaamaan jalkojen asentoja!  :D

Mutta jos viimein käsitin, mitään lukitusta ei ole kuitenkaan yhdellekään kolmesta asennosta, vaan kaikkien liike vain stoppaa tietyssä kohtaa jalkaa sivulle vietäessä. Toisin sanoen "vapaan" ja kahden "lukitusasennon" välillä ei ole mitään käytännön eroa. 

Oli se hämäävästi sanottu, kolmesta suusta.  Piti lukea kaikki läpi kolme kertaa, ennen kuin alkoi ymmärtää että tarkoitus on ilmaista muuta kuin sanat kirjoitetaan.  :D

Eihän ne jalat spagaatissakaan yli vaakatason sentään nouse?
Viimeksi muokannut Mirrored, 26.10.2010 klo 0.48. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
J.Vuokko
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 8375
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

7 years ago

Eivät ne spagaatissa yli vaakatason pääse, on siinä stopperit - mutta... taitaa olla niin että video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa...

Vähän hätäisesti kuvattu video, mutta kai tämä jotain näyttää:
http://jukkavuokko.com/public/CIMG8487- ... gaatti.avi
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

Windows Media Player havaitsi tuntemattoman virheen.  (kuten niin usein  :P)

Mutta Google löysi saman youtubesta.  http://www.youtube.com/watch?v=WDq1wfo0mBs

On tuo kyllä pöljää, ettei Berlebach mainitse säätöruuviin törmäämisestä. Verhotusti asian nyt huomaa, kun katsoo vaikka tätä: http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english jossa kehutaan ideal for near-ground-level work . Pallopäämallissa ei lausetta ole. http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... glish  Keskiputkellisessa pallomallissa on sama törmäysvika.  Minimikorkeus lie ilmoitettu eri lailla vain vakiokeskiputken takia. http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... glish  Keskiputken voi kuitenkin kääntää ylösalaisin, mutta eihän se spagaattia korvaa (vaikkakin se lie usein spagaattia vakaampi asento).

Mun Gitzoon verraten spagaatti ei ole (olisi) sen kummempi, vaan täysin vaakatason asento on harvinaisesti käyttökelpoinen.  Se melkein vaatii että kameran alla on maassa notko, tai ei ainakaan vähääkään kumpua. Mutta asian ratkaisee useimmin hieman  siitä alempi jalkojen asento, ja yhden jalan laittaminen siihen asentoon. Tuossa pallopäämallissa juuri ruuviin törmäävä jalka vaatisi sen. Näyttää siltä, että vaikka katajanoksa työnnettynä sinne väliin voisi toimia, ja kun sopiva paksuus on kokeiltu, sitten voisi oikein veistää tarkemman palikan sovitteeksi.
Viimeksi muokannut Mirrored, 26.10.2010 klo 10.32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

L and Scape kirjoitti:
Paras malli on UNI ts. sellainen, jossa on vähiten niveliä.

Niistä UNI 16 ja UNI 26 ovat tukevimmat markkinoilla olevat jalustat; 30 astetta taittuva massiivinen nivel keskellä jalustaa eikä mitään muita niveliä. Vesivaa'an avulla voi aina asettaa kameraan vaakasuoraan, jolloin perspektiivi pysyy oikeana. Muistaakseni niissä on vain 3/4" kierre, joten varmista tehtaalta tai palkistasi, että sellainen sopii. Itse ostin 4-5v sitten, erittäin kannattava vai sanoisinko välttämätön investointi. Käytettynä vastaavia löytyy eebay.de:stä alkaen 100+ egee.
Olihan noita mallivariaatioita Unissakin runsaasti.  Mutta vilkaisin mainitut, joissa löysin C-mallit jalkojen kulman säädöllä, mutta molemmissa (26 ja 26C) näkyi jalkojen kireyssäätö vivulla. (Reporteissa näkyi mutteri mutta  vaihtamalla Reportin mutterin vipuun ei samanlaista säätöä kuvien perusteella syntyisikään, sillä Unissa taitaa olla kokometallinen se liitos.  Reportia kiristämällä saarni menisi varmaan lyttyyn...)

Ei kai nivelien määrät vaihtele, vaan Reportien ja Unien välillä on lähinnä järeysero, painoero.


26C http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english
26 http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english
16C http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english
16 http://www.berlebach.de/?bereich=detail ... he=english

C-malleissa näkyy olevan 80 astetta levein asento, joten täyttä spagaattia ei ne eivät tee.  Mahtaako spagaatissa 16 ja 26 myös yksi jalka törmätä pallon säätöruuviin samoin kuin reporteissa?  Entä miten käytännössä jalkojen tiukkuussäätö vivulla toimii, lukittuuko hyvin, entä jumittuuko helposti?
Viimeksi muokannut Mirrored, 26.10.2010 klo 11.13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18584
Paikkakunta: Karjaa

7 years ago

Harald kirjoitti:
Tosin jalkojen turha kääntyileminen ja repsahtelu vapaaliikkeessä loppuu kun kiristää sen jalkojen yläpäässä olevan akselin mutterin  ;)

Kaikkiaan puujalusta vaatii hieman huolenpitoa, eli vesien kuivailun lisäksi ruuvit ja mutterit pitää aika-ajoin kiristää koska puu on elävä materiaali ja muuttaa paksuuttaan kosteusolosuhteiden mukaan.
Kuvasta päätellen sinne kiristyksen alle näyttäisi Reporteissa jatkuvan puu. Sitä kiristämällä lie vaarana aina myös puun solukon liiallinen lyttyyn meneminen, kun kosteuselämistäkin tapahtuu. Eli jos on hyvin kuivana kiristetty tiukaksi, ja sitten jalusta saa kosteutta riittävästi, niin lyttyyn menee, solukko rikkoontuu, puun rakenne muuttuu ja hajoaa. (Ei saarni nyt mitään mäntyä tässä suhteessa ole, ja paljon on kiinni myös siitä kyllästyskäsittelystä, mitä sille on tehty, että missä määrin se elää kosteudesta. Mutta asiaan kannattanee kiinnittää huomiota, varsinkin jos on kiristänyt jalkoja.)
Viimeksi muokannut Mirrored, 26.10.2010 klo 11.24. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä