luikuri77
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 136

10 years ago

Hyllystä löytyy tuollainen (vanha) HANIMEX tx30 salamalaite ja kysymys olisi:

Mikä säätö on tuollainen kolmeasentoinen vipu, jossa on valkoinen, punainen ja vihreä piste?
Ja mitä sillä tehdään?
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

10 years ago

Jos salamasta löytyy jonkinlainen asetus filmin herkkyydelle vaikka pyöreässä säätökiekossa, niin siellä on värejä vastaavat merkinnät aukko/etäisyysasteikolla. Jos vaikka punaisella merkitty alue vastaa ISO100 asennossa aukkoa 4 ja etäisyyden kohdalla tällöin 7,5m niin se merkkaa sitä, että kameraan pitää laittaa aukoksi tuo f/4 ja salaman teho riittää 7,5m matkalle. Vihreän vastaavat esim. f/8 ja 3.7m. Valkea saattaa olla sitten täysteho. Värit ja salaman teho vaihtelee salamasta riippuen, mutta periaatteessa noin se menee. Jos salaman etupuolella ei ole mitään reikää mistä se voisi mitata valoa niin nuo saattaa olla kaikki eri tehoasetuksia ilman mitään automatiikkaa.

Vanhojen salamien liipaisujännite saattaa olla nykykameroille vaarallisen korkea.
Se kannattaa selvittää ensin ennen käyttöönottoa.
--
Irc - oh5ktw
 
luikuri77
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 136

10 years ago

Kiitoksia tiedosta, jotain tuollaista epäilinkin. Salamassa on tuollainen liukukytkin ja nuo mainitut ISO, etäisyys ja aukkoasetukset löytyvät siitä. Edessä on kyllä pieni reikä. Olen käyttänyt tätä Canonin FT-b:ssä, mutta tulokset ovat olleet vaihtelevia. Nuo aukko ja etäisyysasetukset olen aina säätänyt kohdilleen, mutta tuo "väri" olisi varmaan oltava myös kohdillaan. Täytyypä opetella käyttämään...
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

10 years ago

Siinä säädetään sitä kiekkoa vain filmin/kennon ISO-herkkyyden mukaan. Eli rullan verran saa olla aina samassa paikassa. Seuraavaksi katsotaan kuvausetäisyyden mukaan mikä automaattialue voidaan valita. Tuossa mun vanhassa salamassa on nuo mainitut vaihtoehdot kahdelle automaattialueelle eli kameraan laitetaan joko aukko 8 tai aukko 4. Jos salamatehoa tarvii vaikka 6 metrin päähän niin ei voida valita kuin punainen alue mikä ylettää sinne 7,5m päähän eli kameraan säädetaan aukko 4 ja salaman vipu käännetään punaisen merkin kohdalle. Tuolla säädöllä voidaan kuvata mitä vaan metristä sinne 7,5 metrin etäisyyteen. Salama mittaa sen pienen reiän kautta kohteesta takaisin heijastuvaa valoa ja kytkee salaman pois päältä kun sen mittauksen mielestä valoa on tullut riittävästi.  Vihreä alue riittää 3,7 metriin asti eli pienemmässä huoneessa voi kuvata aukolla 8 vihreä valittuna kamerasta. Käytettävä aukko vaihtelee kameraan laitetun filminherkkyyden mukaan. Jos siinä salamassa on filminherkkyydelle vaihtoehdot ASA ja DIN, niin se ASA on sama kuin nykyisin käytetty ISO eli katsotaan sen mukaan.

Jos sitä kolmatta väriä (valkoinen?) ei ole siinä säätökiekossa, niin se on täysteho ja sen hyödyntämiseksi pitäisi tietää salaman teho (GN, guide number). Se lienee 30 kun se usein on jotenkin mukana salaman mallimerkinnässä. Sen hyödyntämiseksi on laskukaava mikä pitää paikkansa ISO100 herkkyydellä. kameran aukko on GN/matka.  Eli jos matkaa kohteeseen on 10m niin kameran aukko laitetaan 30/10 = 3 eli valitaan lähin, vaikkapa f/2,8. Kun käytetään herkempää filmiä niin salaman teholukema kerrotaan 1,4 jokaista herkkyyden tuplautumista kohden eli ISO200 -> GN=42 ja ISO400 -> ~59. 

Jos sinulla on yleismittari niin mittaa ensin sen salaman trigger voltage ennen sen kytkemistä digikameraan. Tällä sivulla on mitattuja arvoja eri salamoista, mutta juuri tuo malli puuttuu. Mittaus suoritetaan keskinastan ja siellä sivulla olevan kosketinliuskan väliltä mittarin DC-alueella. Sivulla on - ja keskinastassa +.
--
Irc - oh5ktw
 
luikuri77
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 136

10 years ago

Kokeilin vähän aikaa sitten 350D:ssä, eikä hajonnut mitään. Mutta enää ei noita digivehkeitä ole.
Kiitos täydentävästä infosta, nyt ymmärrän toiminnan. Valkoista ei ole tosiaan siinä liukusäädössä, joten se on siis se täysteho.

Hienoa, nyt tulee tuotakin vehjettä käytettyä useammin!
 
Avatar
seppo
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1739
Paikkakunta: Lappeenranta
Viesti:

10 years ago

:)  Kiva kun pystyy olemaan avuksi.

Jos vaikka saunaan ->
--
Irc - oh5ktw

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä