Harri
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 331
Paikkakunta: Tampere

11 years ago

Harkinnassa on erillisen valotusmittarin hankkiminen, mutta ongelmana se, etten tiedä niistä mitään, saati mistä niitä saa ostettua, ja mihin hintaan. Kameralaukun vanhoista ketjuistakaan ei juurikaan tietoa löytynyt. Ainoa referenssini on Rajalan verkkokaupassa näkyvät yli 200 ja 300 euron hintaiset laitteet, jollaisiin ei tosiaankaan ole varaa, eikä kyllä tarvettakaan.

Tarkoituksena olisi siis hankkia yksinkertainen, pieni ja kevyt sekä tietysti riittävän herkkä ja tarkka mittari heijastuvan/kohdistuvan valon mittaamiseen. Sellainen vanhanaikainen analoginen mittari sopisi tietysti hyvin OM-1:n kaveriksi. Gossenin Lunasix 3S:ää on täälläkin näytty kehuttavan, ja tuollainen tai joku vastaava voisi ollakin etsimäni. Onko muita/parempia vaihtoehtoja olemassa, ja millaisia ne ovat? Entä mitä eroja eri mittareilla ylipäätään on, ja mistä tietää, mikä on hyvä ja mikä ei?

Seuraava ihmetyksen aihe onkin, mistä tuollaisen saisi hankittua. Käytetyn mittarin osto on myös täysin mahdollinen, ellei jopa suotavampikin, ja varmaankin edullisempi, vaihtoehto. Minkäs hintaisia tuollaiset perusmittarit yleensä ovat, uusina ja käytettyinä, ja mitä vielä pitäisi ottaa huomioon?

Tulipas paljon kysymyksiä, mutta kysyvähän ei tunnetusti tieltä eksy.
Viimeksi muokannut Harri, 17.8.2006 klo 17.13. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
Avatar
RB
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 6954
Viesti:

11 years ago

[quote=""Harri""]Harkinnassa on erillisen valotusmittarin hankkiminen, mutta ongelmana se, etten tiedä niistä mitään, saati mistä niitä saa ostettua, ja mihin hintaan. Kameralaukun vanhoista ketjuistakaan ei juurikaan tietoa löytynyt. Ainoa referenssini on Rajalan verkkokaupassa näkyvät yli 200 ja 300 euron hintaiset laitteet, jollaisiin ei tosiaankaan ole varaa, eikä kyllä tarvettakaan.

Tarkoituksena olisi siis hankkia yksinkertainen, pieni ja kevyt sekä tietysti riittävän herkkä ja tarkka mittari vallitsevan ja kohdistuvan valon mittaamiseen. Sellainen vanhanaikainen analoginen mittari sopisi tietysti hyvin OM-1:n kaveriksi. Gossenin Lunasix 3S:ää on täälläkin näytty kehuttavan, ja tuollainen tai joku vastaava voisi ollakin etsimäni. Onko muita/parempia vaihtoehtoja olemassa, ja millaisia ne ovat? Entä mitä eroja eri mittareilla ylipäätään on, ja mistä tietää, mikä on hyvä ja mikä ei?

Seuraava ihmetyksen aihe onkin, mistä tuollaisen saisi hankittua. Käytetyn mittarin osto on myös täysin mahdollinen, ellei jopa suotavampikin, ja varmaankin edullisempi, vaihtoehto. Minkäs hintaisia tuollaiset perusmittarit yleensä ovat, uusina ja käytettyinä, ja mitä vielä pitäisi ottaa huomioon?

Tulipas paljon kysymyksiä, mutta kysyvähän ei tunnetusti tieltä eksy.[/quote]

Mulla on pari Minoltan tikitaali-näyttö-mittaria, joten näistä analogisista ei oo kovinkaan paljon kokemuksia. Mitähän kuvailet kun kinokameran kaveriksi tommosta kuplamittaria havittelet?

Itse käytän käytettynä hankkimaani Minoltan Flasmeter !V:sta pääasiassa studiokuvaamisessa. Tommonen kohdistuvan valon mittari on helppokäyttöisempi helpoissa aiheissa kuin heijastuvan valon mittari, mutta heijastuvan valon mittarilla (mulla Minoltan Spotmeter F) saa kaikki tilanteet hallintaan kunhan sitä käyttää oikein.

Muistaakseni Gossenilla on aika halpoja tikitaali-kohdistuvan valon mittaria, jotka ymmärtävät myös salamavalosta, tämmönenkö sulla ei tulisi kysymykseen? Maahantuojasta en nyt osaa sanoa, kun Finlandiakuvaa ei entisenlaisena enää oo olemassa.
 
4x5
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 2057

11 years ago

OM-1:ssähän on oma mittari, joka on kyllä ihan luotettava kun sen kanssa tulee sinuiksi. Sen lukemisessa on jujunsa, mutta se on kyllä ihan looginen.
Gosseneista omaa kokemusta on Lunasix3:sta ja Digisixistä. Lunasixit on luotettavia mutta aika isoja (suhteessa OM:ään); Digisix pieni, kevyt, edullinen ja ihan luotettava, mutta väärältä aikakaudelta jos tyyliseikat lasketaan ;-)
Pekka M.Nurminen
 
Harri
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 331
Paikkakunta: Tampere

11 years ago

Ihan kelpo mittarihan tuossa OM-1:ssä on, ja mielestäni erittäin selkeä (riittävän yksinkertainen). Lähinnä ajatus erillisestä valotusmittarista tuli mieleen nyt, kun kameran vanha elohopeaparisto alkaa olla lopuillaan, ja kamera pitäisi viedä huoltoon, jotta vähän säätäisivät tuota mittaria. Tuolla "Filmijärjestelmän metsästys" -ketjussa joku oli ehdottanut jättämään valotusmittarin patterin kokonaan pois ja käyttämään erillistä mittaria, joten ajattelin, että voisihan sellaisen hankkia, jos ei hirveitä maksa.

Muutenkin olen vähän sellainen, että pitäisi itse hallita kaikkea, ja tietää itse, mitä säätää, ja miksi. Minulla on sellainen, kenties väärä, ajatus, että olisin paremmin tilanteen herra, kun tiedän tarkkaan, kuinka kirkas valaistus on, eikä tarvitse miettiä, onko tuo kohde nyt niin keskiharmaa, vai jotain muuta. Mittari tulisi ihan normaaliin kuvaukseen, kameran oman mittarin korvikkeeksi, enkä juurikaan kuvaa salaman kanssa, joten salamavalon mittausta en tarvitse. Ja tarkoitin sellaista mittaria, joka mittaa sekä kohdistuvaa että heijastuvaa valoa, mutta sekosin sanoissa.

Lähinnä yritän saada selville, saako erillistä mittaria käyttämällä jotain enemmän irti, kuin kameran mittarilla.
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

11 years ago

Sekonic L-308S voisi olla hyvinkin harkinnan arvoinen. Pieni, näköjään kevyt sekä vallitseva/heijastuvan valon mittaus + salamamittaus langalla tai ilman. Fototekniset tuo maahan. Kts. lisää

http://www.sekonic.com/products/products.asp?ID=3

http://www.fototekniset.fi
 
harri129
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 394
Paikkakunta: Helsinki

11 years ago

Jos mittaustapa on erilainen, saa irti jotain erilaista kuin kameran mittarilla. Keskustapainotteinen keskiarvomittari on keskiarvomittari, oli se kiinni kamerassa tai irrallaan.

Irtomittarin avulla taas voi saa monista kameroista puuttuvia ominaisuuksia, esim. parempaa salaman mittausta tai vaikka tiukan spotin, jolla vaikeatkin valaistuksen on helppo hallita, kunhan osaa käyttää värkkiä. Kohdistuvan valon mittauskin on erilaista kuin heijastuvan valon mittaus tämän voi tosin kiertää mittaamalla esim. harmaakortista heijastuvan valon. Kiertäminen ei toki ole yhtä vaivatonta kuin erillinen mittari.

Kunnollinen irtomittari on yleensä kameroita tarkempi. Eri asia sitten onko siitä iloa että saa spotilla vaikka 0.1 aukon tarkkuudella mittauksen, jonka voi ruuvailla vanhaan kameraansa esim. puolen tai kokoaukon välein :)

Irtomittarin avulla voi myös jättää kameran vaikka jalustalle sommittelu kohdallaan ja mittailla valot erikseen haluttuna kuvaushetkeä. Tämä on joskus ihan kätevää. Saman voisi toki tehdä kameran karkealla mittarillakin teleobjektiivin avulla, mutta menee jo aika säätämiseksi.
 
Avatar
Tapiola2006
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 9840

11 years ago

Tannerilla näyttää olevan käytetty Lunasix 3 hintaan 150 €. Tuollaisella mittailin toistakymmentä vuotta vaikka kameroissa oli sisäänrakennetut mittarit.

http://www.tannerhuollot.fi/

Mittari löytyy osastosta käytetyt/järjestelmäkamerat
 
MJK
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1518
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

11 years ago

[quote=""harri129""]
Irtomittarin avulla voi myös jättää kameran vaikka jalustalle sommittelu kohdallaan ja mittailla valot erikseen haluttuna kuvaushetkeä. Tämä on joskus ihan kätevää.[/quote]


Keskikoon kanssa tuo on osottautunut ainakin itselleni erittäin toimivaksi tyyliksi kun kamera kuitenkin on käytännössä jatkuvasti jalustalla eikä siinä ole omaa valotusmittaria. Seleenikennoa monipuolisempi valotusmittari kyllä kiinnostaisi itseäkin joten mielenkiintoinen ketju.

Huuto.netissähän noita erilaisia valotusmittareita on jatkuvasti myynnissä, todella edullisiakin.
Vaikea vain itse ostaa mitään kun en niistä mitään tiedä =D

http://www.huuto.net/fi
 
MJK
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1518
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

11 years ago

Tän näköinen värkki mulla nyt on käytössä, ihan hyvin potkii jos ei ole liian pimeää.
http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=39081950


Viimeksi kun testasin mittarin näyttämää digillä niin tuli tällainen testikuva:

Kuva
 
MJK
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 1518
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

11 years ago

[quote=""Tapiola2006""]Sekonic L-308S voisi olla hyvinkin harkinnan arvoinen.[/quote]


Entäs sitten Sekonic L-208 TWINMATE senhän saisi kameran salamakenkään kiinni jos olen oikein ymmärtänyt?
 
Avatar
pikkuteemu
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 7257
Paikkakunta: Hervanta
Viesti:

11 years ago

Saako twinmatea euroopasta, muistelisin että sinä oli jotain saanti vaikeuksia?
Vallitsevan valon käsimittari on kyllä hyvä ja kiva on mustavalkofilmiäkin kehitellä kun on kaikki ruudut "oikein" valotettu, toisin kuin parhaimpienkaan Nikoneiden tai Canonieden mäkriksien kanssa.
 
Avatar
Mäkkäri
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 1562
Paikkakunta: Lohja

11 years ago

Itse ostin käytetyn Minolta Autometer IV:n. Mittaa kohdistuvaa ja heijastuvaa valoa, sekä myös salamat. Sisätiloissa salamalla kuvattaessa aivan korvaamaton peli. MUTTA kun kuvaan mustavalkoista pääsääntöisesti kuvata, niin melkein spottimittari on seuraavana ostoslistalla...

Kannattaa miettiä mitä haluaa kuvata. Jos pääsääntöisesti kuvaa MV:tä ja harkitsee edes Zonettamista, niin spotti on must. Jos haluaa taas kuvata sisätiloissa salamalla, niin salamamittaus on kyllä must.
 
Avatar
RB
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 6954
Viesti:

11 years ago

[quote=""Mäkkäri""]
Kannattaa miettiä mitä haluaa kuvata. Jos pääsääntöisesti kuvaa MV:tä ja harkitsee edes Zonettamista, niin spotti on must. Jos haluaa taas kuvata sisätiloissa salamalla, niin salamamittaus on kyllä must.[/quote]

Elikkä paras mittari on salamavaloa mittaava spottimittari ;)

Itse kuvasin filmille studiossa spottimittarilla, kätevää kun ei tarvitse lähteä kameran takaa minnekkään mittauksen aikana. Spottimittari on kuitenkin tarkka käytettävä, pitää tietää mistä mittaa ja kuinka tuloksen tulkitsee. Pieleen menemisen vaara on suuri.

Nyt kun kuvaan digillä, käytän lähes yksinomaan kuplamittaria, studiossa salamat on synkassa joten valaistuksen pystyy katsomaan luotettavasti silmällä.

Miljööhommeleissa tulee myös mitattua vallitsevan valon suhdetta ja välähdystä kuplalla, siis kohdistuvan valon mittarilla.
 
hexar
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 76

11 years ago

Minuakin kiinnostaisi erillinen valotusmittari. Olen ajatellut Gossen Digisix valotusmittaria, joka maksaa Fimekon verkkokaupassa 158 euroa.
 
Avatar
Mäkkäri
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 11 years ago
Viestit: 1562
Paikkakunta: Lohja

11 years ago

Ja www.technikdirekt.de:ssä näyttäis olevan Digisix 125 EUR ja Digiflash oli 157 EUR. Voipa nuo saada jostain vielä halvemmallakin, mutta en jaksa alkaa etsiskelemään.
 
ltuuri
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 208
Paikkakunta: Vantaa

11 years ago

Tosiaan halusit halvan ja yksinkertaisen, mutta mainitsempa että käytettyäni itse jotain 40 euron kökköä pari vuotta kiikarissa kuitenkin on ollut (rumaniminen) Gossenin Digipro F joka osaisi sekä valltsevaa että salamaa, ja on pieni sekä suhteellisen halpa.

Sijoitusprioriteettieni takia joudun kuitenkin mutkikkaammissa salamahommissa edelleenkin haarukoimaan oikean aukon digillä...

Vaivattomimmin varmaan Rajalasta

http://www.rajalacamera.fi/www/popupcar ... 59485ed66a

tai halvemmalla Saksasta, esim.

http://www.directshopper.de/gossen-digi ... zubehoer_p

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä