romano
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 2 years ago
Viestit: 62

1 year ago

Pari vuorokautta oli kamera (Pentax K-50) ulkona ja pakkasta kohtuullisesti (-15 ... -20) ja siihen päälle kova myrskytuuli. Kamera toimi kohtuullisen hyvin mutta akkua sai kyllä vaihtaa tiuhaan. Nyt reissulla ollut muistikortti vaikuttaa kuolleelta. Suurimman osan kuvista sai kikkailemalla ulos mutta nyt pari viikkoa myöhemmin korttia ei pysty käyttämään lainkaan. Ennenkin on tietysti kuvan tallettaminen epäonnistunut mutta ennen ei ole käynyt niin että olisi tullut pysyvää vauriota. Voiko kortti siis rikkoutua siitä että sitä yrittää väkisellä käyttää pakkasella?
 
Avatar
Rutanen
Liittynyt: 4 years ago
Viestit: 710

1 year ago

Muistikortin voi laittaa vesilasiin, vesilasin pakastimeen, antaa jäätyä ja sitten lyödä jäätyneen lasin seinään. Kaiva esiin muistikortti, pyyhi roskat pois ja laita kameraan. Toimii.
 
Avatar
Rutanen
Liittynyt: 4 years ago
Viestit: 710

1 year ago

 
mvuori
Liittynyt: 12 years ago
Viestit: 10671
Paikkakunta: Tampere

1 year ago

Rutanen kirjoitti:
Muistikortin voi laittaa vesilasiin, vesilasin pakastimeen, antaa jäätyä ja sitten lyödä jäätyneen lasin seinään. Kaiva esiin muistikortti, pyyhi roskat pois ja laita kameraan. Toimii.
_Yleistetysti_ sanoe ei voi. _Sandiskin_ kortin näemmä voi. Ihan sama kuin vanhan Nokian kännykän kaltoinkohtelu ei todista mitään uudesta Applen puhelimesta.

Elektroniikan komponentteja on monenlaisia ja ne kaikki ovat keskenään vaihtelevan laatuisia ja noudattavat fysiikan lakeja. Siksi on selvää, että esimerkiksi ei-niin-laadukas piraattikortti voi ihan hyvin hajota pakastus-lämmitys-sykleissä.

Mutta vaikka tietty laitteisto ei tunnistakaan korttia kortiksi ja osaa palauttaa sitä, jokin toinen voi siinä onnistua.
Matti Vuori
 
Avatar
Mirrored
Kuvat.fi VIP
Liittynyt: 10 years ago
Viestit: 18594
Paikkakunta: Karjaa

1 year ago

Minun mielestäni veden sisään jäädyttämiset testeinä ovat tyhjänpäiväisiä kaikilta muilta osin kuin osoittamaan ettei rakenteessa ole sellaisia rakosia vedelle joissa vesi sitten laajentuessaan (jäätyessään) rikkoisi korttia. Sen sijaan kortissa lie erilaisia materiaaleja yhdistettynä ja niitten lämpölaajeneminen pitäisi olla riittävän samankaltaista jottei rakenteen ratkeamisia tapahtuisi.  Siten kylmyyden (tai yleensäkin lämpötilanvaihtelun) määrä voisi olla paljon oleellisempaa kuin se, joutuuko kortti pakkasen puolelle. 
Tamron SP85mm, IMO paras muotokuvaobjektiivi
Nikkor AF-S 50mm ja 35mm G
Leica M - Sony E laatusovite, merkki Metabones
 
Jari_S
Liittynyt: 3 years ago
Viestit: 147

1 year ago

Varsin epätodennäköistä, että ko. muistikortin kuolema olisi mainitusta pakkasesta johtunut.

Työpaikalla joutuu/pääsee seuraamaan kun melko monimutkaisille elektronisille laitteille tehdään luotettavuustestejä. Yksi osa näitä testejä on ns. lämpösyklaus, jossa laite laitetaan sääkaappiin jonka lämpötila nostetaan esim. arvoon +90 C-astetta ja sitten jäähdytetään nestetypellä vaikkapa arvoon -40 C-astetta. Sitten lämpötilaa taas nostetaan jne. Tätä jatketaan yleensä muutaman vuorokauden ja melko hyvin elektroniikka tuon kestää. Jos jotain hajoaa, niin yleensä ne on suurehkot elektrolyyttikondensaattorit jotka (kirjaimellisesti) räjähtävät ylälämmössä, mutta sellaisia komponentteja ei muistikorteista löydy.

Melkeinpä todennäköisempää on se, että ko. muistikortti on saanut liikaa staattista sähköä kontaktipintoihinsa, eli ESD-suojaus on pettänyt.
Viimeksi muokannut Jari_S, 13.3.2016 klo 23.28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
 
romano
Aiheen aloittaja
Liittynyt: 2 years ago
Viestit: 62

1 year ago

Kiitos hyvistä vastauksista. Hyvä tietää että ei kannata pakkasta tuon takia pelätä. Rikkinäinen muistikortti menee äkkiä roskiin joka tapauksessa, nehän eivät nykyään maksa mitään.

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija
Vaihda väriteemaa Vaihda leveyttä